Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-17 12:40


Inbjudan till presskonferens

Medics on the Move – språkstöd för utländska läkare


Media hälsas välkommen till en presskonferens måndagen den 20 oktober kl 16.45-17.15  på Världskulturmuseet i Göteborg om Medics on the Move – språkstöd för utländska läkare.

Den internationella rörligheten har ökat stort sedan millennieskiftet. Det gäller i synnerhet inom sjukvården och då speciellt läkarna. Den svenska sjukvården behöver fler läkare och framöver kommer många av dem att vara utbildade på ett annat sätt än tidigare och ha andra modersmål än svenska.

En del läkare behöver lära sig ett nytt språk från grunden, andra har en utbildning som på olika sätt skiljer sig från den svenska och det finns de som fått sin kliniska skolning på andra sätt.

De senaste två åren har Västra Götalandsregionens personalstrategiska avdelning arbetat i ett projekt under namnet Medics on the Move. Projektet som berör 6 EU-länder och 11 språk har utvecklat ett hjälpmedel för alla de som skall utöva läkaryrket på ett annat språk än sitt modersmål. 

Språkinlärningsverktyget Medics on the Move presenteras i anslutning till ett seminarium på Världskulturmuseet om möjligheter och problem vid rekrytering av utländska läkare.

Vid presskonferensen medverkar ett flertal personer som på olika sätt deltar i projektet Medics on the Move. De kommer att berätta om projektet, de produkter som utvecklats och bakgrunden till Medics on the Move.

Deltagare:

Kris van de Poel från Universitetet i Antwerpen, projektledare för Medics on the Move.

Ulla Ekström från Västra Götalandsregionen, Regionkansliet i Vänersborg, projektledare för den svenska delen av Medics on the Move.

Randi Myhre, projektassistent i Medics on the Move.

Thomas Hutchins från Team Hutchins AB, teknisk utvecklare inom Medics on the Move.

Nataliya Berbyuk Lindström, doktorand i allmän språkvetenskap vid Göteborgs universitet, som i dagarna disputerar om interkulturell kommunikation mellan utländska läkare och svenska patienter och svensk personal.

Mer information om Medics on the Move finns att hämta på www.medicsmove.eu



Kontaktperson: Ulla Ekström, projektledare, 0708-77 61 71
Randi Myhre, projektassistent, 073-935 50 05


Läs meddelandet som PDF