Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-19 13:15


Mer vård vid regionens sjukhus - men till ökade kostnader


Mer vård har utförts vid Västra Götalandsregionens sjukhus samtidigt som kostnaderna har ökat än mer. Det visar en ny rapport från regionkansliet om hur sjukhusens produktivitet utvecklats mellan åren 2006 och 2007.

I rapporten konstateras att produktionen ökat med 0,6 procent. Ökningen finns både inom öppen och sluten vård men framför allt inom den rättspsykiatriska vården.

Samtidigt ökade kostnaderna med sammanlagt två procent och förklaras framför allt av ökade kostnader för sjukvårdsmaterial och läkemedel. Därmed har produktiviteten försämrats med sammanlagt 1,4 procent jämfört med förra året.

- Det är naturligtvis inte bra att produktiviteten försämras, och vi kommer att titta närmare på de faktorer som påverkar detta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Men det är också ett dilemma att ju mer vård vi ger, desto högre blir kostnaderna. Samtidigt  belyser rapporten inte kvaliteten i vården. Här finns andra mått och analyser som vi använder för att förbättra vården.

Utvecklingen varierade mellan sjukhusen. Bäst utveckling har Södra Älvsborgs Sjukhus och Alingsås Lasarett som förbättrat sin produktivitet jämfört med förra året.

- Produktivitetsutvecklingen är främst är ett mått vi använder internt. Det är viktigt för den som är verksamhetsansvarig att se hur den egna verksamheten ligger till i förhållande till tidigare år, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

Antalet årsarbetare minskade, vilket är ett trendbrott. Det är första gången sedan regionen började göra produktivitetsmätningar som personalen minskat vid sjukhusen. Personalkostnaderna ökade dock med 1 procent, varav hälften avsåg bemanningsföretag. Mängden utförd vård per timma har ökat något, bland annat beroende på minskad sjukfrånvaro.

- Det är glädjande att se att sjukfrånvaron minskat och att vi därmed kan ge patienterna mer vård, säger personaldirektör Lena Larsson.

 

Fotnot: Produktivitet definieras som kostnad per prestation, t ex vårdtillfälle eller besök.



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist, tel 0706-61 98 44, ekonomidirektör Mats Friberg, tel. 0709-50 41 31 eller personaldirektör Lena Larsson, tel 0708-89 64 80.


Läs meddelandet som PDF