Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-27 15:30


Miljöstipendium för infört miljöledningssystem och minskade utsläpp av lustgas


Västra Götalandsregionens miljöstipendium delas 2010 ut till tre stipendiater för deras särskilda insatser inom regionens interna miljöarbete. Stipendierna på sammanlagt 35 000 kronor delas i år ut för införandet av ett miljöledningssystem samt arbetet med att minska läckage och användning av lustgas. Stipendierna delades ut av fullmäktiges ordförande Hans Aronsson i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg på tisdagen.

Miljöledning

Det första stipendiet på 15 000 kronor delas ut till Bodil Häggström, miljökoordinator Område 4, personalavdelningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon får stipendiet för ett gediget och långsiktigt arbete med att införa ett miljöledningssystem och därefter certifieras. Miljöledningssystemet och certifieringen gör det möjligt att strukturerat följa utvecklingen och göra framsteg genom lika miljöinsatser.

Motivering: Bodil Häggström har sedan många år drivit arbetet först med att införa ett miljöledningssystem för område 4 (Klinisk fysiologi, Infektion, Laboratoriemedicin, Medicinsk fysik och teknik, Radiologi och Reumatologi), sedan att ta steget att bli certifierade enligt ISO 14001 och därefter att upprätthålla och kommunicera systemet.

Lustgas

De två andra stipendierna om vardera 10 000 kronor delas ut till Mattias Ståhl, Skaraborgs sjukhus, samt Anders Lönnevi, Västfastigheter, och Lisbeth Stevik, Sahlgrenska universitetssjukhuset, för två projekt som minskar utsläppen av lustgas med olika metoder. Det är en angelägen miljöfråga eftersom lustgas är en växthusgas som är 300 gånger starkare än koldioxid, och därför ger mycket stor klimatpåverkan. Användningen av lustgas inom Västra Götalandsregionen är hög jämfört med andra landsting.

Motivering: Mattias Ståhl, miljöcontroller vid Skaraborgs sjukhus, har kartlagt, initierat och inlett insatser i ett brett upplagt projekt i dialog med berörda verksamheter för att minska den största enskilda utsläppskällan inom SkaS av växthusgaser från förlossningsverksamheten. Detta ska genomföras på ett sätt som involverar både kommunikation och rutiner och tekniska aspekter, och med ett starkt patientfokus. 

Motivering: Anders Lönnevi, Teknisk förvaltare Västfastigheter, distrikt Göteborg, och Lisbeth Stevik, miljöstrateg Sahlgrenska universitetssjukhuset har gemensamt genomfört en insats med utvecklande av delvis egna arbetsmetoder för att minska utsläppen av lustgas inom förlossningsverksamheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Metoden kommer att spridas till andra sjukhus och landsting.

 

Bilder, fria för publicering i media. Klicka på bilderna för högupplöst bild. 

Mattias Ståhl, miljökontroller Skaraborgs sjukhus, Irma Korhonen, enhetschef förlossningen Skaraborgs sjukhus, Bodil Häggström, miljökoordinator Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Anders Lönnevi, teknisk förvaltare Västfastigheter, Lisbeth Stevik, miljöstrateg Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bodil Häggström, miljökoordinator Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Anders Lönnevi, teknisk förvaltare Västfastigheter, Lisbeth Stevik, miljöstrateg Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Bodil Häggström, miljökoordinator Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Anders Lönnevi, teknisk förvaltare Västfastigheter, Kerstin Brunnström (S) ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Lisbeth Stevik, miljöstrateg Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Mattias Ståhl, miljökontroller Skaraborgs sjukhus, Irma Korhonen, enhetschef förlossningen Skaraborgs sjukhus.

 

Fakta:

Västra Götalandsregionens miljöstipendium ska enligt stadgarna från 2007 premiera anställda eller verksamheter som har gjort speciella insatser inom Västra Götalandsregionens eget miljöarbete. Miljöinsatser som innehåller nytänkande och kreativa lösningar ska uppmärksammas, liksom insatser som särskilt har inspirerat och uppmuntrat andra till att agera mer miljöeffektivt eller främjar en effektivare resursanvändning och framsynta kretsloppslösningar.

Stipendiet delas inte ut för uppgifter som bedöms ingå i det som förväntas i det ordinarie löpande miljöarbetet. Åtgärder av engångskaraktär ska ha fått stor genomslagskraft.

Utdelningen av stipendiemedlen - som maximalt är 50 000 per år - ska stå i proportion till insatsens omfattning och kvalitet. Stipendiet ska användas för att ytterligare utveckla kompetensen och miljöarbetet inom verksamheten.

Västra Götalandsregionens miljönämnd beslutar om vilka projekt och vem som ska belönas med ett stipendium. Miljöstipendiet delas ut av regionfullmäktiges ordförande i samband med ett ordinarie fullmäktigesammanträde.



Kontaktperson: Regionfullmäktiges ordförande, Hans Aronsson, 0705-31 32 01
Miljönämndens ordförande, Per Olov Blom, 0708-94 68 91. Presstjänsten, Kjell Foss 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF