Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-28 15:30


Miljöstipendium för miljövänligare resande och byggande


Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium delas 2009 ut till Primärvården Skaraborg och Bengt-Ove Ström vid Västfastigheter.

Miljöstipendiaterna 2009
Miljöstipendiaterna 2009, Thommy Johansson, Anders Egeskog och Bengt-Ove Ström.

Miljöstipendiet delas ut för att premiera Västra Götalandsregionens anställda eller verksamheter för speciella, kreativa, kraftfulla och nytänkande insatser som bidragit till att verksamhetens miljöpåverkan märkbart minskat. Stipendierna på 15 000 kronor vardera delades ut av regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson.

Bengt-Ove Ström

Bengt-Ove Ström får miljöstipendiet för sitt stora engagemang och sin målmedvetenhet med att få med livscykelkostnaden, LCC, vid nybyggnationen av Tehuset vid Södra Älvsborgs sjukhus. I LCC-analyser beräknar man vad en fastighet som helhet kommer att kosta under hela sin livscykel, både att uppföra och att använda i ett längre perspektiv.

Halverad energiförbrukning

Genom Bengt-Ove Sjöströms insatser har alla tekniska lösningar för Tehuset värderats ur ett LCC-perspektiv för att säkerställa lägsta möjliga kostnad och miljöpåverkan. Genom detta arbetssätt tas tydlig miljöhänsyn för ett resurseffektivt nybyggande. Målet har varit att halvera energiförbrukningen i förhållande till den genomsnittliga förbrukningen för Västra Götalandsregionens fastigheter.

Thommy Johansson och Anders Egeskog 

Minskat med 53000 mil

Primärvården Skaraborg får miljöpriset för sitt arbete med att begränsa miljöpåverkan från transporter i verksamheten samt resor till och från arbetet. Efter en resvaneundersökning har Primärvården Skaraborg beslutat om nya rekommendationer för att minska bilresorna i tjänsten. Under de senaste sex åren har antalet bilar minskats från 115 till 78, körda mil med leasingbilar har minskat med 53000 mil per år och bensinförbrukningen har minskat med 79 000 liter per år.

Speciella tjänstecyklar

Primärvården Skaraborg har varit en föregångare genom att köpa miljöfordon, specialutrustade tjänstecyklar för transporter i verksamheternas närområde och göra det enklare för personalen att åka kollektivt med förinköpta busskort. Stipendiet mottogs av verksamhetscheferna Thommy Johansson och Anders Egeskog.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson, 0705-31 32 01. Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF