Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-10-02 11:00


Misstanke om förorenad narkotika i Trestadsområdet


De senaste veckorna har sjukvården fått in tre fall av allvarliga infektioner i hjärtklaffarna hos personer med intravenöst missbruk hemmahörande i Trestadsområdet.

– De har samma ovanliga typ av bakterie som orsak till infektionen. Vi misstänker därför att de har en gemensam smittkälla i form av förorenad narkotika, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Det är i nuläget oklart vilken typ av narkotika missbrukarna använt. Troligen har de använt den förorenade substansen någon gång från slutet av augusti och framåt.

Infektion i en hjärtklaff är en mycket allvarlig och potentiellt livshotande infektion, som kräver långvarig antibiotikabehandling för att botas.

– Det finns risk att samma parti av narkotika kan finnas kvar till försäljning i Trestadsområdet. Vi vill därför informera brukare och vårdpersonal om risken för smitta.  Skulle någon brukare bli sjuk med feber och tecken till försämrad hjärtfunktion (andfåddhet vid även liten ansträngning, bensvullnad, rubbning i hjärtrytm eller liknande) ska man snarast kontakta sjukvården för bedömning.


 



Kontaktperson: Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen, Tel. 010-441 24 24


Läs meddelandet som PDF