Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-06-28 17:00


Möt Västra Götalandsregionen i Almedalen


För femte året i rad finns Västra Götalandsregionen på plats i Visby under politikerveckan i Almedalen. Under tolv seminarier kommer Västra Götalandsregionen att belysa frågor där Västra Götalandsregionens breda uppdrag påverkat samhällsutvecklingen. Det är dels frågor som Västra Götalandsregionen driver på egen hand, dels tillsammans med andra.

Måndag

Hur kan kemiföretagen i Västra Götaland, i samspel med forskning, utbildning och offentlig verksamhet, nå målet att bli fossiloberoende år 2030? Det diskuteras på det inledande heldagsseminariet ”Visionsdagen-Hållbar kemi 2030”. Dagen är uppdelad i sex delseminarier.
09.00–16.30 Gotlands museum, Strandgatan 14

På seminariet ”Place Branding – hur bli den bästa regionen i Europa?”, lyfter Västra Götalandsregionen och Västsvenska Handelskammaren frågor om hur ett större geografiskt område som ett land eller en region kan tala med en röst och hur man kan nå målet att bli den bästa regionen i Europa.
15.00–16.30 Almedalsbiblioteket

Tisdag

44 procent av invånarna i Västra Götaland gick till valurnorna i omvalet till Västra Götalandsregionen. På seminariet ”44 procent – vilka slutsatser kan vi dra av omvalet till Västra Götalandsregionen” presenteras och diskuteras preliminära resultat. Vilka slutsatser kan vi dra om skilda valdagar, valnämndens mandat och intresset för regionala frågor? Påverkas regionfrågan i Sverige?
Tisdag kl. 8.30–10.00 Bryggarsalen, Strand Hotel

På Västra Götalandsregionens seminarium ”Kan kulturen stödja skolans läroprocesser?” presenteras bland annat KLIV 2.0 (kultur, lärande i vardagen) som är ett tvåårigt projekt där kulturarbetare och lärare arbetar i team för att förbättra samarbetet mellan skolan och kulturen. Det nya arbetssättet testas nu i kommunerna Vänersborg, Tibro, Borås och i stadsdelen Angered.
- Det handlar om att skolan ska bli bättre på att använda sig av kulturverksamheter i undervisningen, men också om att kulturverksamheter ska få ett annat förhållningssätt och kunna leverera det skolan behöver, säger Pia Wretlind som är processledare för KLIV 2.0 och moderator på seminariet.
Tisdag kl. 9.00–10.30 Joda Bar och kök, Skeppsbron

Blev det som det var tänkt? På seminariet ”Kultursamverkansmodellen 2.0 - mer stimulerande, utvecklande och kraftfull!” delar politiker från pilotlänen för den nya modellen med sig med sig av sina erfarenheter. Vilka effekter av modellen kan man se redan nu? Siktet ställs också på framtiden - ett stort antal län går in i modellen 2012. Vilka är de kritiska framgångsfaktorerna? Detta är det första seminariet av två på temat regionernas och statens samspel i kulturpolitiken. (Se även torsdag.)
13.30–14.30 Länsteatern, Bredgatan

Onsdag

På seminariet ”Framtiden för Life Science-sektorn i Sverige – vilka är utmaningarna och möjligheterna?” är siktet också ställt på framtiden. AstraZenecas beslut att koncentrera stora delar av sin verksamhet till Mölndal, som nu blir en av tre kompletta forskningssiter i den globala organisationen resulterade i en Västsvensk kraftsamling för att stärka förutsättningarna för näringslivet inom sektorn. Tidigare statsminister Ingvar Carlsson kartlade utmaningar och möjligheter i Västra Götaland. Med utredningen som avstamp för han tillsammans med representanter från näringsliv, akademi och offentliga myndigheter en diskussion om framtiden för sektorn i Sverige.
12.00–13.30  Almedalsbiblioteket

På seminariet ”Politisk vilja – nyckeln till biogasutveckling?” diskuteras vilka nationella initiativ och stöd som behövs för en fortsatt stark biogasutveckling i Sverige. Politiker och näringslivsrepresentanter från fyra regioner presenterar sina erfarenheter och framtidstankar.
11.00–13.00 Hästgatan 1

”På väg mot nationell kulturpolitik?” är Västra Götalandsregionens andra seminarium på temat regionernas och statens samspel i kulturpolitiken. Här diskuteras bl.a. vilken roll staten ska fylla i förhållande till regioner och kommuner och vad det betyder det för kulturpolitiken i framtiden och vilka konsekvenserna av den nya kultursamverkansmodellen kan komma att bli.
11.15–12.45 Länsteatern, Bredgatan

Torsdag

Hur kan och bör ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter se ut? På lunchseminariet ”Mänskliga rättigheter – mitt i den offentliga verksamheten?” tas för- och nackdelar med ett rättighetsbaserat arbetssätt upp och Västra Götalandsregionens nya kommitté för rättighetsfrågor diskuterar tillsammans med nationella politiska företrädare och civilrättsorganisationer bl.a. om vilka frågor som bör vara först på dagordningen när ett systematiskt arbete startar.
12.00–14.00 Joda Bar och kök, Skeppsbron

Kan Göteborgsregionen bli pilotregion för utvecklingen av hållbara transportsystem? Det är en av frågorna som ska diskuteras på torsdagens frukostseminarium ”Hållbara transporter skapar nya gröna jobb”. Här diskuteras också hur man kan utveckla arbetet med hållbara transporter, hur man tar tillvara den kompetens som finns och hur man använder satsningar på hållbara transporter för att skapa nya gröna jobb
8.00–10.00 Almedalsbiblioteket

För att säkerställa framtidens tillväxt och välfärd i har regeringen bl.a. inrättat ”regionala kompetensplattformar” runtom i Sverige.  Under seminariet ”Kampen om kompetens” diskuteras hur regeringens åtgärder bidrar till en bättre matchning av kompetens? På vilket sätt kan olika aktörer som näringslivet, utbildningsväsendet och beslutsfattare på regional och lokal nivå bidra till en bättre matchning och regional tillväxt? På seminariet deltar företrädare för politik, näringsliv och omställningsföretag. 13.00–14.30 Almedalsbiblioteket

På det sista seminarium som Västra Götalandsregionen medverkar i, ”Vindkraft – en framtida sysselsättningsmotor i Sverige?” , diskuteras vilken betydelse vindkraftsindustrin har för den svenska sysselsättningen idag. Kan vindkraften bli en framtida sysselsättningsmotor i Sverige? Vill svenska politiker och företag ta vara på affärs- och sysselsättningsmöjligheterna, och i så fall hur?
15.00–16.30 Almedalsbiblioteket

För mer utförlig information om seminarierna gå in på: www.vgregion.se/almedalen



Kontaktperson: Kommunikationsdirektör Kerstin Einarsson 0705-607 111
Projektledare Lennart Löfgren 0702-515 001 Informatör Malin Emanuelsson 0702-710 535


Läs meddelandet som PDF