Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-12 10:00


Ny chef för Västarvet utsedd


Till ny chef för Västarvet har Marianne Dahlquist utsetts. Västarvet är Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv.
– Västarvets verksamheter har mycket att ge invånarna i regionen och det är inspirerande och ska bli riktigt kul att få ta vid på den utvecklingsresa som förvaltningen påbörjat, säger Marianne Dahlquist.

Marianne Dahlquist är 57 år, bor i Gundlebo mellan Vänersborg och Uddevalla och är sedan 1999 administrativ chef och ställföreträdande överintendent för Statens Museer för Världskultur, där bland annat Världskulturmuseet i Göteborg ingår.
– Efter drygt 10 år i en central statlig myndighet ser jag fram emot att jobba i en organisation med regional förankring och som är styrd av lokala politiker, säger Marianne Dahlquist.

I Västarvet ingår Bohusläns Museum, Byggnadsvård Nääs, Forsviks Industriminnen, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland, Kulturlagret i Vänersborg, Lödöse Museum, Studio Västsvensk Konservering, Utställningen kommer, Vitlycke Museum, Vänersborgs museum och Västergötlands Museum.
– Det är en spännande och bred verksamhet. Jag är övertygad om att kultur gör skillnad för människor, stimulerar och inspirerar. Kanske särskilt i kristider som nu, säger Marianne Dahlquist som även har ett mångårigt förflutet på Göteborgs universitet och Chalmers.
– Även Västarvet är en stark kunskapsorganisation som både på egen hand och i samarbete med andra samhällsaktörer kan bidra till samhällsutvecklingen.

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv och har omkring 250 anställda.
– I Marianne Dahlquist får förvaltningen en chef som kan fortsätta det arbete som påbörjats för att göra verksamheten än mer tillgänglig för invånarna i Västra Götaland. Marianne har ju bland annat varit med om att skapa en ny museimyndighet och att utveckla de ingående museerna till vad de är idag, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Marianne Dahlquist tillträder som chef för Västarvet den 1 oktober.



Kontaktperson: Marianne Dahlquist, 0703-22 62 01, regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.


Läs meddelandet som PDF