Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-07 11:00


Ny kulturchef i Västra Götalandsregionen


Clas Rydberg, Pressbild

Till ny kulturchef i Västra Götalandsregionen har Claes Rydberg utsetts. Han kommer närmast från tjänsten som kommunchef i Motala kommun och har tidigare bland annat varit kulturchef i Jönköpings kommun under flera år.

– Claes Rydberg har en gedigen erfarenhet av både kulturfrågor och ledarskap, och kommer att kunna tillföra mycket i vår organisation, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Claes Rydberg är 51 år och har totalt arbetat 24 år som chef inom olika kommunala och regionala verksamheter. Han är också musiker (spelar kontrabas) och har spelat bland annat i symfoniorkestrarna i Göteborg och Trondheim. Bland chefsuppdragen märks länsmusikchef för Östgötamusiken, VD för Jönköpings Konserthus, kulturchef i Jönköping och nu senast kommunchef i Motala.

– När möjligheten gavs att få förmånen att jobba i Västra Götalandsregionen, var det något jag inte kunde motstå. Jag har följt regionens satsningar och är imponerad. Det känns fantastiskt att få vara med och fortsätta utvecklingen, säger Claes Rydberg.

Claes Rydberg har även varit styrelseledamot i Statens Kulturråd och expert i den statliga utredningen ”Orkesterutredningen” 2005-06. Han tillträder som kulturchef den 1 augusti, och ersätter då tillförordnade kulturchefen Kenneth Orrgren.

– Det är positivt att vi redan nu fått en permanent lösning på kulturchefsposten. Och det är bra att han snabbt kommer in i organisationen med tanke på att vi nu i höst ska börja jobba med den nya samverkansmodellen mellan staten och regionen på kulturområdet, säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström.

– Det är viktigt för både kultursekretariatet och för Västra Götalandsregionen att en ny chef är på plats när kommande viktiga steg i vår utveckling ska formas. Det gäller för Västra Götalandsregionen att kunna behålla sin framstående ställning på kulturområdet, säger Johan Assarsson.



Kontaktperson: För ytterligare kommentarer, kontakta regiondirektör Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24, Claes Rydberg, telefon 070-719 25 89
eller kulturnämndens ordförande Lars Nordström, telefon 070-920 68 39.


Läs meddelandet som PDF