Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-03-02 14:30


Beslut regionstyrelsen 2 mars

Tidigareläggning av järnvägsinvesteringar


Regionstyrelsen beslutade skriva till regeringen om finansiering av nationellt angelägna järnvägsinvesteringar.

Styrelsen menar att det nu finns möjlighet för Västra Götalandsregionen att medverka till en tidigareläggning av några mycket angelägna järnvägsutbyggnader. Tanken är att Hamnbanan i Göteborg och godsstråket Väster Vänern som har pekats ut särskilt av näringslivsföreträdare ska kunna byggas ut tidigare än vad än vad som är möjligt enligt den ordinarie investeringsplaneringen.

Det faktum att investeringarna har en sådan tydlig nationell betydelse väntas göra det möjligt för Västra Götalandsregionen att medverka till en tidigareläggning genom att finansiera utbyggnaden och senare när utrymme finns i statens budget via Banverk/Trafikverk få tillbaks utlånade medel plus räntekostnader.

Regionen instämmer i nytt förslag om trängselskatt i Göteborg

Västra Götalandsregionen är för en differentierad trängselskatt i Göteborg. Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att i ett yttrande instämma i finansdepartementets nya förslag till hur trängselskatten i Göteborg ska utformas. Regionen vill i sitt yttrande även understryka behovet av en flerpassageregel och peka på angelägenheten att det blir möjligt att ta upp passageavgift också för utlandsregistrerade fordon.

I höstas presenterades det Västsvenska infrastrukturpaketet med satsningar på kollektivtrafik, tåg och vägar med bland annat en ny tunnel under Göta älv i Göteborg. Paketet som är en bred politisk överenskommelse om nödvändiga infrastruktursatsningar ska främja sysselsättning, tillväxt, minskad miljöpåverkan, ökad effektivitet och minskad sårbarhet i Västra Götaland.

Som en del av medfinansieringen presenterades förslaget om en trängselskatt för passage till och genom centrala Göteborg. Då förordades ett skatteuttag med samma summa vid varje passage. I det nya förslag som Västra Götalandsregionen nu ställer sig bakom är skatteuttaget olika vid olika tider på dygnet. Högst avgift blir det under rusningstiderna medan det inte blir någon skatt alls på natten och under tidiga morgnar och kvällar. Det nya förslaget innebär att skatten inte bara ska bidra till infrastruktursatsningarna utan även användas för att styra trafikströmmarna i Göteborg. Skatten är en förutsättning för att infrastrukturen i Västsverige ska kunna utvecklas. Det ska bli enklare att pendla till arbeten och utbildningar på andra orter, betydligt fler ska kunna åka kollektivt och utsläpp, buller och partiklar från trafiken ska minska.

Vägverkets pressmeddelande om tidsdifferentierat trängselskattsystem för Göteborg

 

Förändrad politisk organisation

Västra Götalandsregionens politiska organisation förändras den kommande mandatperioden. Bland annat försvinner etikkommittén och handikappkommittén, tre beredningar blir en gemensam för hållbar utveckling och ett nytt utskott för ägarfrågor skapas. Det beslutade regionstyrelsen i ett något justerat förslag till regionfullmäktige vid dagens sammanträde.

Ägarutskott och kommitté för rättighetsfrågor

Nuvarande ekonomiutskottet och personalutskottet samlas i ett nytt utskott för ägarfrågor. Handikappkommittén försvinner och frågorna förs över till en ny kommitté för rättighetsfrågor. Den nya kommittén ska bland annat stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter och verka för uppmärksamhet på särskilt utsatta grupper. Kommittén för rättighetsfrågor ska också arbeta för att förhindra diskriminering av alla slag.

Etikkommitténs frågor går in i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Utskott för vårdproduktion i egen regi

Som en följd av den stora förändringen inom primärvården, genom VG Primärvård, med flera nya privata vårdcentraler skapas ett utskott för vårdproduktion i egen regi. Utskottet ska ha en samordnande och stödjande funktion gentemot utförarna. Däremot görs ingen förändring efter höstens val när det gäller de fem utförarstyrelserna för primärvården. Men inför 2012 ska man ta ställning till om reformen inom primärvården ska påverka den politiska organisationen även för primärvårdsstyrelserna.

FoU-beredning

Nytt är också FoU-beredningen som ska vara Västra Götalandsregionens överordnade organ i forsknings- och utvecklingsfrågor. Beredningen ska bland annat följa utvecklingen, samordna samt företräda regionen gentemot lärosäten, andra statliga organ och viktiga samarbetsparter.  

Gemensam beredning för hållbar utveckling

En annan stor förändring är att dagens tre beredningar för region- och kommunföreträdare, som bereder långsiktiga strategiska utvecklingsfrågor inom regional utveckling, kultur och miljö, nu slås samman till en gemensam beredning för hållbar utveckling. Beredningen ska utveckla samverkan med regionen och kommunerna för ett gemensamt agerande för Västra Götalands bästa. Dessutom får regionstyrelsen i uppdrag att utveckla former för samverkan med kommunerna även inom andra områden än hållbar utveckling.

Styrelser utan politiker upphör

Sedan 2007 har Västra Götalandsregionen på försök haft fyra utförarstyrelser (Skaraborgs sjukhus, Primärvården Göteborg, Gymnasiestyrelsen och Göteborgs Konsert AB) med ledamöter som inte är aktiva i politiska partier. Bedömningen är att försöket inte tillfört något mervärde jämfört med utförarstyrelser med politiker. Därför upphör försöksverksamheten och styrelserna kommer att bestå av politiker kommande mandatperiod.

Vänsterpartiet och Miljöpatiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget gemensamt yrkande.

 

Västra Götalandsregionen vill bli ensam ägare till Västtrafik från 2012

Från och med 1 januari 2012 tar Västra Götalandsregionen över ansvaret för kollektivtrafiken och blir ensam ägare till Västtrafik.

Det är innebörden i det förslag som det region- och kommungemensamma ägarrådet för Västtrafik ger Västra Götalandsregionen och länets kommuner. Regionstyrelsen rekommenderar i och med dagens beslut att regionfullmäktige säger ja till förslaget vid kommande fullmäktigemöte den 16 mars.

Förslaget är ett resultat av ett par års diskussion om hur förutsättningarna för kollektivtrafiken i länet kan förbättras. Målet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till en likvärdig kollektivtrafik oavsett var i länet man bor. Idag är dock förutsättningarna olika eller mycket olika för länets kommuner. Skillnader i beskattningsbara inkomster, åldersstruktur samt social och geografisk struktur påverkar behoven av kollektivtrafik men också kommunernas möjligheter att ge invånarna likvärdiga tjänster i hela länet.

Ännu återstår flera beslut för att förslaget ska bli verklighet. Bland annat måste Västtrafiks samtliga ägare, länets 49 kommuner och Västra Götalandsregionen ta beslut i frågan. Dessutom måste finansieringen och kommunernas och regionens framtida samarbete lösas. Finansieringen ska enligt ägarrådets förslag lösas genom en så kallad skatteväxling. Den innebär att skattepengar för kollektivtrafiken överförs från kommunerna till regionen. Hur mycket pengar det är fråga om eller hur det framtida samarbetet ska se ut är ännu inte klart. Västra Götalandsregionen förordar, som stöd för den fortsatta processen, att det sker en utjämning mellan primärkommunerna över en bergänsad tid för att mildra effekten av en skatteväxling. 

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån ett eget tilläggsyrkande om att sista att-satsen utgår.

Regionen slutar servera utrotningshotad fisk

Västra Götalandsregionens verksamheter ska sluta upphandla och servera hotad, rödlistad, fisk. Det beslutade regionstyrelsen i ett förslag till beslut i regionfullmäktige vid tisdagens sammanträde. Beslutet omfattar även, så kallad gullistad fisk, som framöver ska undvikas och endast upphandlas i undantagsfall.

Förslaget är ursprungligen en motion till regionfullmäktige, från miljöpartisterna Birgitta Losman och Stephan Gyllenhammar, om att regionens verksamheter ska sluta upphandla och servera fisk som rödlistats av Världsnaturfonden, WWF. Regionstyrelsens rekommendation till regionfullmäktige är att motionen ska bifallas.

Västra Götalandsregionen arbetar sedan tidigare i linje med motionens intentioner. Bland annat beslutade servicenämnden den 3 februari i år vilka krav och kriterier som ska användas vid kommande upphandlingar av fisk. Utgångspunkten är Miljöstyrningsrådets fisklista. Västra Götalandsregionen har under tre års tid deltagit i Miljöstyrningsrådets arbete med att ta fram miljökrav för användning vid offentlig upphandling av fisk. Regionen har även varit med i arbetet med att ta fram en lista med fisk som är lämplig för offentlig upphandling.

67 miljoner till utrustningsinvesteringar

Regionstyrelsen beslutade i enlighet med ekonomiutskottets och hälso- och sjukvårdsutskottets förslag att godkänna och fördela drygt 67 miljoner kronor till sjukhusens strategiska utrustningsinvesteringar. Enligt beslutet får Sahlgrenska Universitetssjukhuset 42,7 miljoner, NU-sjukvården 12,8 miljoner, SÄS 7 miljoner och Kungälvs sjukhus 4,8 miljoner kronor.

Organisationsplan för strålskyddsverksamheten

Regionstyrelsen beslutade att fastställa organisationsplanen för Västra Götalandsregionens medicinska och odontologiska verksamheter med joniserande strålning. Planen har upprättats enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och innehåller en redovisning av de verksamheter som använder joniserande strålning samt beskriver strålskyddsorganisationen och aktuella beslutshavare. Joniserande strålning används bland annat vid röntgen, mammografi och strålbehandling av cancer.

Nya arvodesbestämmelser

Enligt ett förslag till regionfullmmäktige föreslår arvodesberedningen för mandatperioden 2010-2014 att grundarvodet ska höjas från dagens 51.990 till 58.000 kronor per månad och att dagarvodet ska höjas från 2,3 till 2,5 procent av grundbeloppet. 

Regionstyrelsen beslutade att överlämna förslaget till regionfullmäktige utan eget ställningstagande. 

Yttrande över förslag gällande katastrofmedicinsk beredskap

Regionstyrelsen beslutade avge yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap enligt förslag från regionkansliet.  

Bordlagt ärende 

Gunilla Levéns (M) motion om att stötta personalinitiativ bordlades. 

 

Kommentarer till dagens ärenden kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller
presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller Niclas Samsioe informatör presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF