Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-26 13:30


Verksamhetsanalys 2009

Ny rapport visar på flera förbättringar i vården


Hjärt- och kärlsjukdomar har minskat dramatiskt men det finns skillnader i Västra Götaland. Det visar den verksamhetsanalys som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet under onsdagen.

Verksamhetsanalys 2009 är den sjätte rapporten som följer upp hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Rapporten visar på flera positiva förändringar inom vården.

Uppföljningen visar bland annat att hjärt- och kärlsjukdomar har minskat dramatiskt både bland kvinnor och män. Detta gäller både sjukhusvårdade och avlidna i hjärtinfarkt. Men det finns inomregionala skillnader både när det gäller förekomsten av hjärtinfrakt och dödlighet i hjärtinfarkt. Göteborgs centrum och västra delar har en lägre sjuklighet i hjärtinfarkt jämfört med övriga länet.

Stroke minskat

Det finns även skillnader i Västra Götaland när det gäller stroke. Andelen personer som har vårdats för stroke har minskat i länet under perioden 2005-2009. Andelen personer som har avlidit av stroke har minskat 2002-2007.

Färre onödigt inlagda

De senaste sex åren har sjukvården effektiviserats genom att antalet onödiga som vårdats på sjukhus har minskat, framförallt för patienter mellan 45-79 år. Främst beror det på att antalet som vårdats inom slutenvården för kärlkramp och diabetes minskat. Patienter med hjärtsvikt har däremot inte minskat. Även här finns skillnader i Västra Götaland.

Kostnader och kvalitet

Register visar att sjukvården i Västra Götaland lyckats behandla fler patienter enligt de nationella riktlinjerna. Fler patienter når också målen för god dialysvård. En jämförelse med övriga landet visar vidare att Västra Götalandsregionen har förhållandevis låga kostnader för hälso- och sjukvård. 

I rapporten finns också beskrivning av pågående förändringsarbete i regionens vårdverksamhet såsom förändringar i primärvård och beskrivning av utvecklingsarbete av sjukhusens akutmottagningar.

Läs rapporten...



Kontaktperson: Marianne Förars, 0708-87 56 61, Staffan Björck, 0709-56 72 75, Anna Kjellström, 0703-49 56 74, på regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning.


Läs meddelandet som PDF