Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-12-05 13:00


Ny regionutvecklingsdirektör utsedd


Till ny regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen har Fredrik Adolfsson utsetts.
– Det ska bli mycket intressant att få bidra till den fortsatta utvecklingen av en så spännande region, säger Fredrik Adolfsson.
– Fredrik har ett stort samhällsengagemang och en gedigen ledarerfarenhet, med ett tydligt fokus på utveckling, något som stämmer väl överens med tjänsten som regionutvecklingsdirektör, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Fredrik Adolfsson är 48 år och kommer närmast från tjänsten som vice kanslichef och personalchef inom Naturskyddsföreningen, där han varit sedan 2009. Dessförinnan jobbade han i 18 år inom IKEA, på olika chefspositioner, både i Sverige och globalt. Han har bland annat varit varuhuschef, regionchef för IKEA i sydöstra Europa samt global chef för hållbarhet när det gäller både miljö och sociala frågor inom inköp, distribution och logistik.
– Jag har alltid jobbat med utveckling, i någon mening, och gärna med frågor som syftar till hållbarhet. Därför känns det extra roligt att nu få jobba med den nya utvecklingsstrategin för Västra Götaland och bidra till att den kan förverkligas, säger Fredrik Adolfsson.

Samverkan och samarbete

Utvecklingsstrategin, Västra Götaland 2020, antogs nyligen av regionfullmäktige och har sin grund i Vision Västra Götaland – Det Goda Livet, och i det ansvar regering och riksdag har gett Västra Götalandsregionen att samordna och driva det regionala utvecklingsarbetet i Västra Götaland. Strategin har tagits fram i bred samverkan mellan olika aktörer i Västra Götaland.
– Just samverkan och samarbete är något som karaktäriserar utvecklingsarbetet i Västra Götaland, och även här har Fredrik erfarenheter med sig när det gäller att få olika parter att komma överens och komma framåt, säger Ann-Sofi Lodin.
Som regionutvecklingsdirektör kommer Fredrik Adolfsson att vara chef över ett sekretariat med 65 medarbetare med uppdraget att driva utvecklingsfrågor inom exempelvis infrastruktur, företagande och entreprenörskap, forskning och kompetensutveckling. Företag, organisationer, kommuner, högskolor, universitet och statliga organ är viktiga samarbetsparter i arbetet. Den regionala utvecklingsbudgeten kombineras med statliga och europeiska medel, som ökar möjligheterna att driva frågorna samstämmigt och i linje med de övergripande strategierna för Västra Götalands utveckling.

Ekologisk och ekonomisk utveckling

– Det finns förstås en hög och samlad kompetens genom de enskilda medarbetarna. Mitt uppdrag är att leda och vara drivande i frågorna och tillsammans med alla duktiga medarbetare se till att Västra Götaland utvecklas ytterligare, som föredöme bland regioner i Sverige och Europa, säger Fredrik Adolfsson.
– Med sin bakgrund kan Fredrik förena ekologisk och ekonomisk utveckling utifrån utvecklingsstrategin. Han har en styrka i båda dimensionerna, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Fredrik Adolfsson tillträder senast den 15 mars och efterträder då Bertil Törsäter, som varit regionutvecklingsdirektör sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 och nu går i pension.
– Det finns en god grund för Fredrik att stå på när han tillträder. Jag ser att han kan vidareutveckla det arbete som är gjort och även bidra till Västra Götalandsregionens ledningsarbete, säger Ann-Sofi Lodin.

Klicka på bilden för att ladda ner högupplöst bild

 
Fredrik Adolfsson, ny regionutvecklingsdirektör



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, telefon 070-632 1165, Fredrik Adolfsson, telefon 076-789 4704.


Läs meddelandet som PDF