Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-13 15:40


Ny uppföljning av hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi


Västra Götalandsregionen gör under våren en tredje uppföljning av hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi. Sjukhusen och primärvården i regionen kommer att få svara på en enkät om i vilken omfattning man genomfört målen i strategin om ökad tillgänglighet och bättre samverkan i vården.

Utvecklingsstrategin har varit föremål för två tidigare uppföljningar. Den senaste som gjordes för drygt ett år sedan, visade att närsjukvården i regionen utvecklats på ett mycket positivt sätt, att den planerade vården hade ökat och att den specialiserade akutsjukvården i viss mån hade koncentrerats. 

- Även om en del gjorts, visar våra tidigare uppföljningar också att ytterligare ansträngningar behövs för att nå målen i utvecklingsstrategin. Uppdraget att genomföra strategin ligger på styrelser och nämnder och den uppföljning vi nu gör är ytterligare ett sätt att se att vi är på rätt väg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Öka tillgängligheten och förbättra samverkan
Hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi antogs av regionfullmäktige i september 2004. Målet är att öka tillgängligheten och förbättra samverkan i vården genom att använda de gemensamma resurserna mer effektivt. Vägen dit handlar om att utveckla och stärka närsjukvården och primärvården, att öka andelen planerad vård, att koncentrera den breda akutsjukvården och att förbättra arbetsmiljön.

Strategin togs fram på uppdrag av dåvarande hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Arbetet genomfördes av en arbetsgrupp med bred representation från sjukvårdens olika delar och i dialog med verksamhetsledningar, medicinska sektorsråd, brukarorganisationer och fackliga organisationer samt politiska nämnder och styrelser.

 

Fotnot: Mer om hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi finns att läsa på www.vgregion.se/framtidenssjukvard 

 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist, tel 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF