Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-31 15:30


Regionstyrelsen 31 oktober 2006

Nytt EU-program ska ge nya företag och 3 400 nya jobb


Regionstyrelsen fattade under sitt extra sammanträde på tisdagen beslut om regionalt strukturfondsprogram, om yttrande över Partihallsförbindelsen i Göteborg och om en ombyggnad av äldreboende i Mariestad.

Handlingar...

EU-program för tillväxt i Västsverige
EU-programmet för regional konkurrenskraft och sysselsättning i Västsverige (Västra Götaland och Halland) omfattas av totalt ca två miljarder kronor 2007-2013. Västra Götalandsregionen kommer att bli den största medfinansiären. I programmet prioriteras entreprenörskap och innovativt företagande, samverkansinitiativ och innovativa miljöer samt hållbar stadsutveckling.  

Västra Götalandsregionen har efter förfrågan från Näringsdepartementet samordnat framtagandet av Västsveriges regionala strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning. Det programmål som formulerats lyder: ”Hållbar tillväxt genom fler och växande företag som bidrar till nya jobb samt hållbar stadsutveckling”. Programmet skall bidra till 1300 nya företag och 3400 arbetstillfällen.

572 miljoner kronor har avsatts för Västsverige från Europeiska regionala utvecklingsfonden, vilken syftar till att stärka den regionala konkurrenskraften. Till de avsatta 572 miljoner kronor tillkommer offentlig och privat medfinansiering vilket medför att programmet totalt kommer att omfatta ca två miljarder kronor.

Programmet skall i dagarna skickas till Näringsdepartementet och därefter till Europeiska kommissionen för ett slutligt godkännande. De första besluten om medel till projekt beräknas bli aktuella vid halvårsskiftet 2007.

Regionstyrelsen beslutade anta förslaget till regionalt strukturfondsprogram.

Yttrande Partihallsförbindelsen
Regionstyrelsen godkände förslaget till yttrande över tillåtlighetsprövning enligt miljöbalken av den så kallade Partihallsförbindelsen i Göteborg mellan E20 och väg 45. Regionen har inget emot de kompletteringar som gjorts i ärendet men framhåller vikten av bygget både av Partihallsförbindelsen och en ny tunnel under älven vid Marieholm kommer igång. I yttrandet påminner också regionstyrelsen om att regionen har ett intresse av en förskottslösning för att få till stånd en byggstart av Partihallsförbindelsen under år 2007.

Investering äldreboende i Mariestad
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom att äldreboendet Kolarebacken i Mariestad byggs till ett komplett äldreboende. Kolarebacken har idag 28 platser men platserna saknar egna hygienutrymmen. Ombyggnaden innebär att platserna minskas till 20 men att egna hygienutrymmen byggs. Projektet uppgår till sammanlagt 15,2 miljoner kronor och förutsätter att Mariestads kommun skriver hyresavtal med Västra Götalandsregionen där hyran finansierar investeringen.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24,
presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, informationschef Bo Carlsson, 0705-69 51 66. Om EU-program: Claes Ekdahl, chef EU-program, tel. 0705-281809. Om Partihallsförbindelsen: Rolf Thor, chef kommunikation och IT, 0703-20 63 58.


Läs meddelandet som PDF