Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2007-09-28 08:30


Nytt initiativ skapar möten mellan småföretag och offentlig sektor


I höst arrangeras en konferens och utställning, Invit2007, i Borås där småföretag och representanter för offentlig upphandling får möjligheter att lyssna och lära av varandra. Avsikten är att öka andelen småföretag som lämnar anbud till offentlig sektor. Målet är att skapa en dialog och möten mellan småföretag och offentlig upphandling.

Bakom initiativet står Sjuhärads kommunalförbund och Västra Götalandsregionen som också finansierar arrangemanget i samarbete bland annat med flera kommuner. Med arrangemanget vill man främst öka förståelsen bland upphandlingsansvariga för de mindre företagens villkor. Målet är också att informera företagare om de spelregler som gäller för offentlig upphandling.

I Sverige svarar småföretagen för en mycket stor del av den arbetsmarknaden. Enligt Nutek, Verket för näringslivsutveckling ser det ut så här:
• ungefär 99 procent av samtliga företag i Sverige har färre än 50 anställda
• cirka 40 procent av de privatanställda arbetar i ett företag med färre än 50 anställda

– Målet med konferensen och utställningen är att båda parterna ska få med sig djupare förståelse för varandras förutsättningar. Förhoppningen är också att få igång en dialog som ska leda till att man får fler anbud från småföretag, säger Lennart Blank, Westma, Västra Götalandsregionen.

– Det är också viktigt att hålla fram miljö- och hälsoaspekten som viktiga komponenter för att öka andelen småföretag som levererar till offentlig sektor.

För många småföretag är offentlig sektor en möjlighet som kan leda till fler arbetstillfällen och tillväxt. I Sverige köper årligen statliga myndigheter, kommuner och landsting varor och tjänster och genomför investeringar för närmare 400 miljarder kronor.

Att småföretagen är dåligt representerade som leverantörer förklaras av att de i regel inte har kompetens eller resurser att ge sig in i processen med offentlig upphandling. Istället upplever de att reglerna kring offentlig upphandling är krångliga och ofta mycket tidsödande. Problemet har bland annat beskrivits av Nutek i rapporten ”Hinder och möjligheter för små företag att delta i offentliga upphandlingar”.

Under konferensen på Invit2007 deltar författaren till rapporten Stefan Jönsson från Nutek, Per-Arne Sundbom från Konkurrensverket och Peter Nohrstedt från Miljöstyrningsrådet. Andra föreläsare under konferensen är bland annat representanter för Företagarna och Västra Götalandsregionen.

– Eftersom initiativet till arrangemanget kommer från offentliga sidan, räknar vi med en konstruktiv dialog. Att arrangemanget dessutom genomförs i en av Sveriges mest entreprenörstäta delregioner, Sjuhärad, är positivt, säger Lennart Blank

Invit2007 arrangeras i Borås, 31/10 – 1/11.



Kontaktperson: Lennart Blank, Westma, Västra Götalandsregionen, 033-174882 eller 0708-732840.


Läs meddelandet som PDF