Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-17 11:40


Rapport om genomförandet av Vision Västra Götaland:

Oberoende visionspanel vill öka takten och höja ambitionsnivån


Den panel som följt upp genomförandet av Vision Västra Götaland har nu lämnat sin slutrapport till beredningsgruppen för regionutveckling (BRU). Panelen presenterar ett förslag till modell för hållbar tillväxt, med bland annat regionala jämförelser, index för mätning av hållbarhet och processer för uppföljning och dialog med aktörer och medborgare i Västra Götaland.

Vision Västra Götaland ”Det goda livet” antogs av regionfullmäktige 2005. Den har tagits fram i samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna genom de fyra kommunförbunden i Västra Götaland och med medverkan från en mängd andra aktörer. Visionen är en önskad framtidsbild av Västra Götalands konkurrenskraft. Den grundas på hållbar utveckling och omfattar fem fokusområden – näringsliv, kunskap och kompetens, kommunikationer, kultur och hälsa. Redan när visionen antogs var samtliga aktörer ense om att den skulle följas upp av en fristående panel, oberoende av Västra Götalandsregionen och kommunalförbunden.

Panelen som tillsattes 2006 framför nu i sin slutrapport en rad förslag med syfte att öka ambitionen för ett långsiktigt genomförande av visionen. Bland annat föreslås en modell för ett långsiktigt inriktat förändringsarbete med tydliga strategier och målbilder. En grund för arbetet är regelbundna jämförelser med andra regioner i Europa. Begreppet hållbar utveckling med dess tre dimensioner, den ekonomiska, sociala och miljömässiga, vill panelen konkretisera i ett index. Vidare vill man få igång tydliga processer för att involvera Västra Götalands 1,5 miljoner invånare i förverkligandet av ”Det goda livet.”

- Vi erbjuder vår uppdragsgivare en praktisk modell för hur visionen kan förverkligas och hur genomförandet kan följas upp, säger panelens ordförande Hans-Olov Olsson, ordförande i Teknikföretagen. För att vi ska uppnå visionen är det viktigt att alla medborgare och andra samhällsaktörer strävar åt samma håll och känner delaktighet. Dialog och kommunikation har en framträdande egen process i den modell vi föreslagit.

Beredningsgruppen för regionutveckling (BRU), där Västra Götalandsregionen och de fyra kommunalförbunden ingår, som nu tagit emot panelens rapport kommer efter en remissrunda att diskutera sina slutsatser vid sitt sammanträde i januari. Därefter överlämnas rapporten tillsammans med BRU:s rekommendation till regionstyrelsen.  

- Panelen redovisar ett mycket intressant och värdefullt material, säger regionrådet Kent Johansson (c), tillika ordförande i BRU:s politiska arbetsgrupp för Vision Västra Götaland. Vi är tacksamma för deras ambitiösa arbete och kommer att gå igenom rapportens rekommendationer och förslag noga.  

Panelen har bestått av:
Hans-Olov Olsson, ordförande i Teknikföretagen
Margareta Wallin, prorektor vid Göteborgs universitet
Sven-Olof Bodenfors, senior advisor, Forsman & Bodenfors AB
Ann-Britt Trogen, VD Premec AB
Patric Eriksson, VD Gothia Science Park

I panelens arbete har även Magnus Terrvik från McKinsey & Co deltagit.

Sekreterare i panelen har varit Rolf Wolff, rektor vid Handelshögskolan i Göteborg. 

Ladda ner hela rapporten här.

Du kan läsa mer om visionen på  www.vgregion.se/visionvastragotaland 

 



Kontaktperson: Olof Johansson, samordnare för panelen, tel 031-786 1383, olof.e.johansson@handels.gu.se
Kent Johansson, regionråd (c), tel 0705-370 340


Läs meddelandet som PDF