Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-06 11:00


Öppna jämförelser bra för vårdens utveckling


Idag presenterade Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen för tredje gången gemensamt och öppet hälso- och sjukvårdens resultat. Rapporten har utvidgats ytterligare jämfört med tidigare år och jämför landstingens och regionernas medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet, kostnader och produktivitet i över 100 olika variabler. En nyhet i årets rapport är att många resultat redovisas inte bara på landstingsnivå utan för enskilda sjukhus.

Ett av syftena med rapporten är att stimulera vården till förbättringar genom att landstingen kan jämföra sig med varandra. Patienter och medborgare har dessutom rätt att veta hur de pengar som läggs på sjukvården används.

Inom många områden ses betydande förbättringar generellt i Sverige. Jämfört med föregående år har till exempel dödligheten i cancer minskat för flera tumörformer som jämförs och allt större andel av patienter ges behandling enligt riktlinjer.


Underlag för verksamhetsutveckling 
I Västra Götalandsregionen finns en tradition av att använda jämförelser som en del i utvecklingsarbetet. Jämförelser mellan olika sjukhus och till viss del även mellan vårdcentralerna har gjorts sedan regionen bildades.

- Vi välkomnar den nationella rapporten som är ett bra komplement till våra egna återkommande analyser och som underlag till vår verksamhetsutveckling, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.


Hög tillgänglighet till vård
Jämfört med föregående års rapport har Västra Götalandsregionen totalt sett förbättrats något i en jämförelse med övriga landsting. Områden där Västra Götalandsregionen hävdar sig väl är till exempel tillgänglighet till vård. Västra Götalandsregionen tillhör de bättre landstingen i uppfyllelsen av vårdgarantin för besök inom primärvård, specialiserade besök och behandlingar. Andra områden som hävdar sig väl i en jämförelse är ortopedisk vård och strokesjukvård.


Strategi för bättre läkemedelsbehandling
Ett område där Västra Götalandsregionen har sämre resultat än andra landsting är läkemedelsbehandling hos äldre, trots att det skett förbättringar, sedan föregående år.

- Detta är ett område som vi uppmärksammats tidigare, och där vi har utarbetat en strategi för förbättrad läkemedelsbehandling till äldre. En handlingsplan kommer att redovisas under hösten, berättar Lars-Olof Rönnqvist.

Ett annat område där regionen uppvisar sämre resultat än riket är hjärtsjukvård. Jämfört med många andra landsting får färre patienter än önskvärt rekommenderad behandling.

- Detta är naturligtvis inte bra och vi kommer att titta närmare på de faktorer som påverkar detta, säger Lars-Olof Rönnqvist.


Rapporten finns på www.skl.se och www.socialstyrelsen.se


 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist, tel 0706-61 98 44,
regionläkare Staffan Björck, tel 0709-56 72 75 eller vårdanalytiker Marianne Förars, tel 0708-87 56 61, regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning


Läs meddelandet som PDF