Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-23 11:54


Öppna jämförelser bra för vårdens utveckling


Idag presenterade Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen för fjärde gången en jämförelse av vårdens kvalitet och resultat. I rapporten Öppna Jämförelser redovisas och jämförs landstingens och regionernas medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet, kostnader och produktivitet. I år redovisas fler resultat på sjukhusnivå än tidigare.

Ett av syftena med rapporten är att stimulera vården till förbättringar genom att landstingen och sjukhusen kan jämföra sig med varandra och med sig själva över tid.

Kvalitets- och verksamhetsutveckling

I Västra Götalandsregionen finns en tradition av att använda jämförelser som en del i utvecklingsarbetet. Jämförelser mellan olika sjukhus och till viss del även mellan vårdcentralerna har gjorts sedan regionen bildades.
- Vi välkomnar den nationella rapporten. Den är ett bra komplement till våra egna återkommande analyser och ett gott underlag till kvalitets- och verksamhetsutveckling, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Förbättringar på många områden

Västra Götalandsregionen har förbättrat sina resultat på många områden. Det gäller bland annat rörelseorganens sjukdomar där regionen jämfört med andra landsting har färre komplikationer efter knä- och höftledsoperationer. Ett annat område där regionen uppvisar goda resultat är strokesjukvården.

Andra områden där Västra Götalandsregionen ligger bra till är tillgängligheten till vård. Västra Götalandsregionen tillhör de bättre landstingen i uppfyllelsen av vårdgarantin för besök inom primärvård, specialiserade besök och behandlingar.

Handlingsplan för effektivare läkemedelsanvändning hos äldre

Ett område där Västra Götalandsregionen har sämre resultat än andra landsting är läkemedelsanvändning hos äldre.
- Vi är medvetna om problemet och ser att det finns mycket att förbättra, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Därför har vi utarbetat en handlingsplan för effektivare läkemedelsanvändning hos äldre. Det handlar om en mängd åtgärder, bland annat regelbunden läkemedelsavstämning i primärvården och införande av läkemedelsberättelse på sjukhusen, men det tar tid innan dessa får fullt genomslag.

Handlingsplan för hjärtsjukvård

Hjärtsjukvården är ett annat område där Västra Götalandsregionen ligger sämre till än andra landsting.
- Även här har vi en handlingsplan som vi noggrant följer, säger Lars-Olof Rönnqvist. Det handlar bland annat om att arbeta med best practice, det vill säga att identifiera och implementera de bästa metoderna och processerna inom sjukvården.

Regionala skillnader

På flera områden finns regionala skillnader i resultaten.
- Alla verksamheter måste nu se på sina resultat för att se vad som kan förbättras, avslutar Lars-Olof Rönnqvist.

 

 

Rapporten finns på www.skl.se och www.socialstyrelsen.se


 


 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44
Regionläkare Staffan Björck 0709-56 72 75 vårdanalytiker Marianne Förars 0708-87 56 61


Läs meddelandet som PDF