Idag presenterade Socialstyrelsen en fördjupad granskning av hjärtsjukvården i Sverige. Det är en fördjupning av de övergripande jämförelser av sjukvården i regioner och landsting som årligen genomförs av Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen under namnet Öppna Jämförelser. Rapporten jämför såväl landstingens, som de enskilda sjukhusens medicinska resultat inom hjärtsjukvården. Ett av syftena är att genom jämförelser stimulera vården till fortsatta förbättringar.
Välkomnar rapporten som ett bra komplement
I Västra Götalandsregionen finns en tradition av att arbeta med medicinska jämförelser. Mycket av det som nu redovisas finns sedan tidigare i regionala rapporter, t.ex. i den årliga regionala verksamhetsanalysen.
- Vi välkomnar den nationella rapporten, som ett bra komplement till våra egna återkommande analyser och som underlag för beslut och uppföljningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.
Rapporten visar att det under det senaste decenniet skett dramatiska förbättringar bland annat inom hjärtinfarktvården nationellt. Ett viktigt mått är överlevnad efter hjärtinfarkt. Här placerar sig Västra Götalandsregionen relativt genomsnittligt med cirka 3 % högre dödlighet än riksgenomsnittet enligt Socialstyrelsens egna data. Vid en jämförelse av dödlighet inom ramen för det nationella kvalitetsregistret riks-HIA är resultaten för VGR dock sämre. En förklaring på detta kan vara den betydligt högre inrapporteringsgraden från Västra Götaland än från andra landsting.
Hjärtinfarktvård innebär idag en mängd olika samtidiga medicinska behandlingar. Rapporten redovisar i vilken utsträckning dessa genomförs på olika sjukhus. Det är tydligt att det finns möjligheter till förbättring på flera av regionens sjukhus, framförallt när det gäller läkemedelsbehandling.
Socialstyrelsen pekar på att andelen patienter som behandlas med specialpacemaker för hjärtsvikt eller som får en automatisk defibrillator inopererad efter hjärtstopp är lägre i Västra Götaland än riksgenomsnittet. Det finns sedan 2008 en fastställd plan för hjärtsjukvården i Västra Götalandsregionen. Den innehåller bland annat en kraftigt ökad användning av denna typ av avancerade behandlingsåtgärder.