Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-12-03 10:11


Öppna jämförelser visar: Högt förtroende för sjukvården i Västra Götalandsregionen


För åttonde året i rad presenterar Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen en jämförelse av vårdens kvalitet och effektivitet. Förtroendet för sjukvården i Västra Götaland är gott och diabetessjukvården når bättre resultat än i övriga landet.
I Socialstyrelsens riksomfattande rapport Öppna jämförelser redovisas resultat från landets stora kvalitetsregister inom hälso- och sjukvård.
– Det är glädjande att se att vår hälso- och sjukvård får goda omdömen inom flera områden och det är tydligt att öppna jämförelser är viktiga drivkrafter i förändringsarbetet, säger Ann Söderström, Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fyra av fem är nöjda

I de flesta avseenden följer resultaten i Västra Götalandsregionen (VGR) trenderna för riket i stort, med ökad medellivslängd hos befolkningen och minskad dödlighet i hjärtsjukdom och stroke som resultat av en allt bättre vård och förfinade vårdprocesser. Förtroendet för sjukvården är också gott i VGR. Fyra av fem tillfrågade anser att de har tillgång till den vård de behöver och 65-70 procent tycker att de har gott förtroende för vårdcentraler och sjukhus.

Hög tillgänglighet

Andra positiva resultat för VGR är följande:
• Tillgänglighet till primärvård och sjukhusvård är god, som för riket eller bättre.
• Diabetessjukvården är mycket god, med resultat klart bättre än för riket.
• Hjärtsjukvården är god.
• Förebyggande hälsoarbete har en framskjuten plats i Västra Götalandsregionen, vilket bland annat återspeglas i en hög vaccinationsfrekvens hos barn, hög andel kvinnor som genomgår gynekologiska cellprover eller alkoholscreening under graviditet.
• För barn med diabetes har resultaten tidigare år varit något sämre än genomsnittet för riket, men en förbättring har skett senaste året.

Väntetider behöver kortas

Även om stora och successiva förbättringar har skett, finns områden inom VGR som behöver förbättras ytterligare. Till exempel väntetider till besök och behandling vid cancersjukdom behöver kortas, förskrivningen av antalet antibiotikarecept där regionen liksom i övriga landet är en bra bit från målet samt biologiska läkemedel, där det ses en viss eftersläpning i Västra Götalandsregionen..
Även om sjukvården inom regionen i stort visar jämförbara resultat med övriga regioner i landet, så finns skillnader mellan sjukhusen som behöver granskas och utredas.                   

Fakta:

I rapporten Öppna jämförelser redovisas jämförelser mellan olika landsting utifrån 169 olika indikatorer. Generellt har de flesta resultat som presenteras i rapporten förbättrats.
Den årliga nationella rapporten gör indikatorbaserade jämförelser mellan landsting och mellan sjukhus. Rapporten följer upp medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader.

Länk till rapporten:  http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7585-008-5.pdf



Kontaktperson: Marianne Förars (rapporten) 070 887 56 61
Bill Hesselmar (medicinska frågor) 070 082 43 15


Läs meddelandet som PDF