Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-26 08:00


Pensionärer och designers skapar möbler till hemmet


Pensionärer, designers och handikapprörelsen har tillsammans utvecklat möbler för aktiv vila i hemmet. ”Följeslagaren”, en unik kombination av serveringsvagn, rollator och sängbord är ett exempel. Allmänheten bjuds in att prova och ge synpunkter under vecka 49 på Vara bibliotek. Pressen är välkommen tisdag den 1 december klockan 13 för att träffa deltagare ur projektet.

-”Det var väldigt positivt att jobba ihop med unga designers, våra olikheter i ålder och erfarenheter passade bra ihop”. Det säger Birgitta Fröberg från Sveriges Kommunalpensionärers riksförbund, som deltagit i projektet.

I projektet ”VILA” har designers, pensionärer och handikapprörelsen tagit fram produktidéer som ska visas upp i en utställning på utvalda bibliotek runt om i Västra Götaland. Den drivande tanken har varit att utveckla bra produkter för alla, som ska underlätta aktiv vila i hemmet, exempelvis i hallen, köket och läsfåtöljen. Utställningen ingår i ett projekt som drivs av SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign) och Västra Götalandsregionen med stöd av Hjälpmedelsinstitutets satsning ”Teknik för Äldre”.

”Sitslyften” är en elektrisk hjälp att ta sig upp ur fåtöljen eller soffan. ”Ståupparen”, förhöjningsdyna med vipp och handtag gör det lätt att resa sig ur stolen. ”Kläljuset” är en hallmöbel som bland annat lyser på rätt ställen, till exempel när man ska knyta skorna.

Besökaren kan påverka

I utställningen kan besökarna prova och känna på möblerna, och skicka med egna tankar och förbättringar direkt på plats. Här finns chansen att påverka en produkt som man själv kan ha nytta av.



Kontaktperson: Kaj Abbestam: kaj.abbestam@svid.se, tel 031 – 77 40 440
Anke Samulowitz: anke.samulowitz@vgregion.se, tel 0521-27 58 15 Marianne Salén: marianne.salen@vgregion.se, tel 0521 – 27 58 47


Läs meddelandet som PDF