Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-11 12:50


Styrgruppen föreslår:

Politiska partierna ska diskutera regionbildning Värmland – Västra Götaland


Det utredningsmaterial som tagits fram och de diskussioner som varit, ger en grund för fortsatt dialog i frågan om en ny regionbildning mellan Värmland och Västra Götaland. Det konstaterade den politiska styrgruppen för utredningen, vid sitt möte idag.

Styrgruppen föreslår nu att de politiska partierna bereder frågan och tar ställning till om förhandlingar om att bilda en ny region ska inledas eller inte, så att ett politiskt beslut kan fattas senast i juni 2011.

På fredagen träffades den politiska styrgruppen med 18 politiker från Värmland och Västra Götaland för att redovisa sin bedömning och förslag till fortsatt regionbildning utifrån det utredningsmaterial som tagits fram på tjänstemannanivå under hösten.

− Vår bedömning är att det finns tillräckligt underlag för en fortsatt dialog om en gemensam region och ser framför oss en politisk beredning och ställningstagande i principfrågan om att fortsätta processen, säger Tomas Riste (S), regionråd, Region Värmland.

Det som gjorts är bland annat ett antal SWOT-analyser och en bedömning av den gemensamma regionens internationella konkurrenskraft. Styrgruppen beslutade om ett par kompletterande utredningar, dels om hur fritidspolitikerna bedömer möjligheterna att verka i en eventuell gemensam region, dels en analys av jämställdhetsperspektivet. Dessa utredningar ska vara klara den 1 oktober i år.

Styrgruppen föreslår att respektive styrelse – regionstyrelsen och landstingsstyrelsen i Värmland samt regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen – nu överlämnar utredningsmaterialet till de politiska partierna för beredning. Partierna bör ta ställning till om förhandlingar ska inledas om att bilda en ny region eller inte. I så fall behöver respektive fullmäktigeförsamling fatta ett sådant beslut senast under andra kvartalet 2011.

− Det innebär att processen i de politiska partierna bör vara klar senast sista april nästa år så att fullmäktigeförsamlingarna i Värmland och Västra Götaland därefter kan fatta beslut, säger Ulric Andersson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.

Inför fredagens möte har den politiska styrgruppen också haft en överläggning med regeringens utredare, Mats Sjöstrand, som utreder statens framtida regionala organisation och frågor kring region- och länsindelning. Han ska lämna sitt förslag till regeringen i december 2012, vilket innebär att synpunkterna från Värmland och Västra Götaland bör vara klara under första halvåret 2011.

− Den fortsatta processen blir nu oerhört viktig. Det är de politiska partierna som äger frågan och har ansvaret att föra en konstruktiv diskussion, säger Johnny Nilsson (S), regionråd i Västra Götalandsregionen.


För mer information, vänligen kontakta:
Johnny Nilsson (S), regionråd, Västra Götalandsregionen, telefon 070-828 17 25. Ulric Andersson (S), landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget i Värmland, telefon 070-662 23 07. Tomas Riste (S), regionstyrelsens ordförande, Region Värmland, telefon 054-701 10 11.

Utredningsmaterial och mer information om en eventuell regionbildning finns på www.varmlandvastragotaland.se

 


 

Bakgrund

Utredningsarbetet om en ny regionkommun bottnar i det förslag som Ansvarskommittén presenterade i februari 2007. Ansvarskommitténs uppdrag var att lämna förslag på hur den offentliga samhällsorganisationen skulle utformas mot bakgrund av att framför allt hälso- och sjukvården kräver ett större befolkningsunderlag för att i längden klara av att ge en bra vård till alla medborgare.

Ansvarskommittén föreslog bland annat:

  • Att Sverige ska delas in i 6-9 större regionkommuner
  • Färre huvudmän inom sjukvården
  • Större geografiska områden (för att klara det regionala utvecklingsuppdraget)
  • Fortsatt process i regionfrågan

Utredningsarbetet har också omgärdats av vissa yttre ramar som exempelvis:

  • Regeringens ställningstagande i regionfrågan
  • Permanentning av försöksverksamheterna (Västra Götalandsregionen och Region Skåne)
  • Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s; styrelsebeslut i regionfrågan (SKL anser att det är av största vikt att en regionreform genomförs och delar Ansvarskommitténs bedömning om att de framtida regionkommunerna behöver bli färre och större än idag.)

Mot bakgrund av detta ansökte Landstinget i Värmland hösten 2008 hos regeringen om att bilda en ny regionkommun bestående av Värmland och Västra Götaland. Landstingsfullmäktige och Region Värmlands fullmäktige gav därefter sina styrelser i uppdrag att gemensamt inleda kontakter och förhandlingar med Västra Götalandsregionen.
I mars 2009 beslutade Västra Götalandsregionens fullmäktige att utreda en regionbildning Västra Götaland – Värmland och att ett första steg skulle vara att beskriva konsekvenser av och förutsättningar för en ny region. En eventuell regionbildning kan ske tidigast 1 november 2014.

Vid ett första sammanträde i Sunne den 28 maj 2009 konstituerades en politisk styrgrupp för en gemensam utredning. Styrgruppen består av nio ledamöter från Värmland och nio ledamöter från Västra Götaland. Senare bildades också en ledningsgrupp (de tre organisationernas direktörer) för att leda arbetet med utredningen om förutsättningar för och konsekvenser av en ny region.

Utredningen har utgått från fyra grundläggande utgångspunkter:

  • helhet i verksamhet och geografi
  • medborgarperspektiv
  • Ansvarskommitténs tidsperspektiv och kriterier
  • övergripande och strategiska perspektiv


I styrgruppen ingår:

Värmland Västra Götaland
Ulric Andersson (S) Johnny Nilsson (S)
Tomas Riste (S) Annika Tännström (M)
Monika Ekström (V) Jonas Andersson (FP)
Kjell Ericsson (C) Cecilia Y Andersson (C)
Erik Jansson (SIV) Leif Blomqvist (S)
Gösta Frödin (FP) Gunilla Levén (M)
Elisabeth Kihlström (KD) Birgitta Losman (MP)
Ragnar Mensner (MP) Benny Strandberg (KD)
Göran Nilsson (M) Annette Ternstedt (V)

 

Styrgruppens sammanfattande bedömningar och förslag:

Nedan redovisas styrgruppens bedömningar och förslag utifrån det material som ledningsgruppen redovisat 2010-04-12. Styrgruppen har dessutom beslutat att låta genomföra  intervjuer med fritidspolitiker i landstings- och regionfullmäktige om bl.a. hur de ser på möjligheterna att verka som fritidspolitiker i en eventuell gemensam region, och en analys av jämställdhetsperspektivet kring en gemensam region. Detta material ska redovisas 2010-10-01 och komplettera föreliggande rapport.

  1. Den rapport som utredningens ledningsgrupp redovisat för den politiska styrgruppen bygger på områdesvisa SWOT-analyser och en extern oberoende analys av regional konkurrenskraft.. Analyserna har genomförts i ett framtidsinriktat perspektiv utifrån helheten i övergripande och strategiska termer. Samtidigt har det, som framhålls i utredningen, varit svårt att alltid hålla isär nutid och framtid i en fiktiv sammanhållen region. Det bedöms dock inte ha påverkat rapportens slutsatser.
  2. Styrgruppen bedömer att utredningsmaterialet i sin helhet, tillsammans med ovan angivna kompletteringar, är tillräckligt för politisk beredning och ställningstaganden till principfrågan om fortsatta steg ska tas för att bilda en ny region. Styrgruppen vill understryka ledningsgruppens bedömning att utredningar och analyser inte kan ge alla svar, utan att det till sist handlar om vilja och förmåga med politiska överväganden och beslut.
  3. Tjänstemannautredningen har inte haft i uppdrag att belysa frågor kring politisk och administrativ organisation i en eventuell ny regionbildning. Samtidigt finns ett gränsland mellan övergripande och organisatoriska frågor, som ibland kan vara diffust. Styrgruppen menar att organisationsfrågor får behandlas i senare faser av ett fortsatt utrednings- och planeringsarbete.
  4. I det utredningsmaterial som nu föreligger har horisontella perspektiv som jämställdhet, miljö, folkhälsa, samarbete med kommunerna, angränsande regioner och staten belysts i övergripande termer. En kompletterande analys kommer att ske av jämställdhetsperspektivet. Styrgruppen vill understryka vikten av att de horisontella perspektiven ses långsiktigt och finns med i alla steg i en fortsatt process.
  5. Styrgruppen har haft en överläggning med regeringens utredare om statens regionala organisation och frågor kring region- och länsindelning. Utredaren ska lämna sina förslag till regeringen i december 2012. Utredaren har för styrgruppen framhållit vikten av att politiska ställningstaganden till nya regioner bör vara klara i sådan god tid att de kan beaktas i utredarens förslag till regeringen, d.v.s. helst under första halvåret 2011. 
  6. Styrgruppen bedömer att det utredningsmaterial som redovisats ger en god bild av förutsättningar för och konsekvenser av en ny regionbildning. Styrgruppens bedömning är att utredningsmaterialet ger grund för en fortsatt dialog i frågan om en ny region ska bildas.  Styrgruppen föreslår att respektive styrelse nu överlämnar utredningsmaterialet till de politiska partierna för beredning. Partierna bör ta ställning till om förhandlingar om att bilda en ny region ska inledas, så att respektive fullmäktige i så fall kan fatta ett sådant beslut senast under andra kvartalet 2011, med tillkännagivande till regeringen. Ett slutligt ställningstagande till om en region ska bildas tas av fullmäktigeförsamlingarna först efter att förhandlingarna är avslutade. Det kan ske tidigast 2012. Det innebär att processen i partierna bör vara klar 2011-04-30, med därpå följande beslut i respektive fullmäktigeförsamlingar senast 1 juli 2011.


Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF