Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-11 15:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 11 mars


Rehabiliteringsgaranti införs i Västra Götalandsregionen

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att ta fram riktlinjer för uppföljning, ersättning och redovisning av den rehabiliteringsgaranti som införs i hela landet från och med i år.

Rehabiliteringsgarantin innebär att patienter som har smärta i rygg, nacke och axlar eller lättare/medelsvåra depressioner, olika typer av ångest och stress ska få medicinsk behandling och rehabilitering efter att hälso- och sjukvården gjort en medicinsk bedömning och utredning. Dessa diagnoser utgör hälften av alla sjukskrivningar.

Syftet är att stärka den enskildes ställning i sjukskrivningsprocessen så att han/hon får tillgång till medicinsk behandling och rehabilitering i större utsträckning än i dag. Målet är att förbättra arbetsförmågan och kunna återgå i arbete efter behandling och rehabilitering.

Rehabiliteringsgarantin följer den nationella vårdgarantin, vilket innebär kontakt samma dag, läkarbesök om så behövs inom sju dagar, specialistbesök inom 90 dagar och behandling inom 90 dagar.

Västra Götalandsregionen erbjuder redan idag vård i enlighet med rehabiliteringsgarantin. Bedömning är dock att verksamheten behöver utvecklas bland annat när de bäller metod- och kompetensutveckling. 

 

Västra Götalandsregionen ansöker om att få bedriva rikssjukvård

Västra Götalandsregionen ansöker hos Socialstyrelsen om att få bedriva rikssjukvård på tre områden; inom levertransplantationer, lungtransplantationer och hjärttransplantationer. Västra Götalandsregionen bedriver redan i dag denna typ av vård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Med rikssjukvård menas viss hälso- och sjukvård som ska bedrivas av ett landsting, men med hela landet som upptagningsområde. För att få bedriva rikssjukvård krävs tillstånd från Socialstyrelsen.

 

Riktlinjer för transportkostnader av avlidna patienter

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om nya riktlinjer för transportkostnader av avlidna patienter.

Riktlinjerna innebär att när en patient som har remitterats mellan sjukhus inom Västra Götalandsregionen avlider, ska den avlidna transporteras tillbaka till det sjukhus som remitterat patienten vidare. Det sjukhus som har skickat remissen ska stå för kostnaden för hemtransporten. Detsamma ska gälla för de patienter som avlider och som har använt sin vårdgaranti och vårdas på ett annat sjukhus.

 

Moms införs för vissa hälsoundersökningar

Västra Götalandsregionen kommer att ta ut moms på vissa undersökningar, provtagningar eller utredningar som krävs för att en person ska få tillstånd att utöva ett visst yrke eller en sysselsättning. Detta mot bakgrund av att regeringsrätten beslutat att åtgärder inom sjukvården som inte huvudsakligen syftar till att skydda eller vårda en persons hälsa inte är sjukvård och därför ska vara momspliktiga.

Det rör till exempel friskintyg för anställning, intyg för anställning utomlands, friskintyg som krävs för livsmedelshantering, intyg för flygcertifikat och intyg för adoption.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853,
Martin Andreassson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF