Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-11-19 14:30


Hälso- och sjukvårdsutskottet vill satsa på dyra läkemedel mot hepatit C


Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade idag att föreslå att regionstyrelsen beslutar att introduktionsfinansiera införandet av nya läkemedel mot hepatit C. Kostnaden för behandling med de nya läkemedlen är mycket hög men de kan förbättra behandlingen och innebär stora möjligheter för patienter att botas från sjukdomen. Läkemedlen föreslås att i första hand införas för behandling av prioriterade patientgrupper.

De nya läkemedlen Sovaldi och Olysio bör användas för behandling av de svårast sjuka patienterna med en skadad lever och patienter som genomgått en organtransplantation eller visar svåra sjukdomar på andra organ. Ytterligare nya läkemedel kan komma att rekommenderas inom de närmsta månaderna.

Vid en introduktion av de nya läkemedlen kan ett stort antal patienter behandlas under kort tid då vård och patienter har väntat på de nya effektiva läkemedlen. Prognosen är att 740 patienter inom de prioriterade patientgrupperna kan behandlas 2014-2017.

Introduktionsfinansieringen beräknas 2014 till 30 miljoner kronor och 2015 till 190 miljoner. Finansieringen under 2016 föreslås beslutas i samband med budget för 2016. 

Satsning på praktisk tjänstgöring för psykologer

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att avsätta 5 580 000 kronor årligen
under åren 2015 och 2016 för att delfinansiera 15 PTP-tjänster, Praktisk Tjänstgöring för Psykologer, inom VG Primärvård. Finansiering sker genom tidigare inhämtade statsbidrag för rehabiliteringsgaranti.

En förändring är att samtliga vårdcentraler inom VG Primärvård ska ha tillgång till psykolog. Primärvården ska ansvara för vård vid lindriga psykiska symtom hos barn och ungdomar vilket förutsätter en förstärkning av psykologer inom primärvården. Samtidigt framgår i Västra Götalandsregionens kompetensförsörjningsplan att utbudet av psykologer om fem år förväntas vara lägre än efterfrågan, redan innan hänsyn tas till dessa förändringar. För att på sikt tillgodose behovet av psykologer i Västra Götaland behövs en ökning av antalet platser för Praktisk Tjänstgöring för Psykologer.

Tillsammans med personalutskottets beslut finansierar Västra Götalandsregionen sammanlagt 45 PTP-tjänster.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53, Helén Eliasson (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69,
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, eller Kjell Foss, kommunikationsstrateg HSA, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF