Västra Götalandsregionen uppmanar alla som vet eller misstänker att de fått blodtransfusion mellan åren 1965 till 1991 att testa sig. Blod som gavs under dessa år kan i vissa fall ha innehållit hepatit C - ett virus som kan orsaka leverinflammation.
Under vecka 9 kommer regionen att gå ut med information till allmänheten för att få kontakt med de som eventuellt kan ha smittats. Vårdpersonalen kommer också att aktivt fråga patienter om de har fått blod under dessa år och i så fall erbjuda dem att testa sig.
Provtagning för Hepatit C, som sker genom ett blodprov, görs på vårdcentralen eller i vissa fall hos företagshälsovården. Provtagningen är kostnadsfri.
- Risken att man ska vara smittad är liten. Men i dag har vi goda möjligheter till vård och behandling. Därför är det viktigt att testa sig, säger Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Västra Götalandsregionen planerar också, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, att aktivt spåra de barn som blivit hjärtopererade, behandlats för cancer eller fått blodtransfusion i samband med för tidig födsel under dessa år.
- Arbetet med denna smittspårning är påbörjat men det kommer att ta tid innan alla i riskgruppen är kontrollerade, säger Ann Söderström
Sedan 1992 testas allt blod i Sverige. Därför behöver inte de som fått blod efter 1992 testa sig.
Fakta:
Hepatit C är ett virus som kan orsaka en leverinflammation. Hepatit C smittar framför allt via blod och blodkontakter. Risken för smitta via sexuell kontakt bedöms som mycket liten. Det finns inga specifika symtom som kan tala om att man bär på just Hepatit C virus. I många fall har man inga symtom alls. Hos en del kan infektionen läka ut av sig självt.