Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-09-24 12:00


Hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde 24 september

Regionen ställer sig bakom ersättning till narkolepsidrabbade


Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig bakom att en lag ska införas om statlig ersättning till vissa narkolepsidrabbade. Ersättningen ska utgå till barn och ungdomar under 20 år som drabbats av narkolepsi i samband med pandemrixvaccinationen, mot den så kallade svininfluensan 2009 och 2010.

Utskottet gör sitt ställningstagande i ett remissyttrande till socialdepartementet. Hälso- och sjukvårdsutskottet svarar för Västra Götalandsregionen.

De drabbade ska i första hand få ersättning från Läkemedelsförsäkringen men det finns beloppsgränser i försäkringen som gör att de drabbade riskerar att inte ersättas fullt ut. Den statliga ersättningen ska garantera full ersättning för personskada upp till som högst tio miljoner kronor per person.

Hälso- och sjukvårdsutskottet vill dessutom i sitt yttrande till socialdepartementet att staten bör utreda om ersättning även ska utgå till personer mellan 20 och 30 år. Detta på grund av att forskning visat ett klart samband mellan vaccination och narkolepsi även för denna åldersgrupp.

Utskottet stödjer förslag om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor
Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig även bakom förslaget om att ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning. Utskottet, som även i detta remissyttrande svarar för Västra Götalandsregionen, är generellt positiva till förslaget då det ger fler personer än idag möjlighet till hjälp enligt likabehandlingsprincipen.

Samtidigt som utskottet i stort ställer sig bakom förslaget påtalas inkonsekventa ställningstaganden som att hjälpen till ensamstående kvinnor ska ses som ett undantag. Att barnets rätt till två föräldrar fortsatt ska vara normen kan ifrågasättas och ses som något förlegad. Utskottet anser också att antagandet i justitiedepartementets betänkande om att ökningen av behandlingar ska rymmas inom befintliga ramar är orealistiskt. Utskottet menar att det måste finnas en plan för hur kostnader ska hanteras innan införande kan ske. 

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om avslag till yttrandet.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69, Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, eller
Kjell Foss, kommunikationsstrateg HSA, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF