Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-07-07 11:45


Utfrågning i Almedalen

Regioner i Sverige är här för att stanna


Det finns en enighet över partigränserna i regionfrågan. Och processen att bilda fler regioner och att se över ansvaret och uppgifterna fortsätter.
Det beskedet gav kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg vid en utfrågning under Almedalsveckan. De första regionerna i Sverige, Region Skåne och Västra Götalandsregionen, arrangerade utfrågningen.

– Senast 2012 måste län och kommuner vara överens om hur man vill utvecklas för att kunna vara med på regiontåget, sa Mats Odell (KD) vid utfrågningen på tisdagskvällen under Almedalsveckan i Visby.
– Samtidigt måste staten ta ställning till hur den egna administrationen ska se ut, och det utreds just nu av Mats Sjöstrand som ska lämna sitt slutbetänkande i december 2012, sa Mats Odell.

Inte för små regioner

Tankarna från Ansvarskommittén, som lämnade sitt slutbetänkande i februari 2007, att regionbildningar ska ske underifrån, med utgångspunkt i att man kommer överens, gäller fortfarande. Men Mats Odell klargjorde också att de regioner som bildas måste vara funktionella.
– Det duger inte att, om man inte blir överens, säga att ”då bildar vi en egen region”. Den butiken är stängd. Administration och funktion måste överensstämma. 
Sven-Erik Österberg höll med och tillade:
– Vi ser tydligt att dagens län vuxit ifrån sig själva, inte minst på den statliga sidan. Det pockar också på i sjukvårdsfrågorna, större upptagningsområden krävs för en effektiv verksamhet, och då krävs större geografiska områden.

Ingen federal utveckling

Däremot är varken Mats Odell eller Sven-Erik Österberg anhängare av att Sverige utvecklas i federal riktning, det vill säga mot någon form av delstater.
– Kommunsammanslagningar är inte någon lösning, det behövs mer än så, sa Mats Odell.
Sven-Erik Österberg poängterade också att en regionalisering inte innebär att regioner blir överordnade kommunerna.

Regionerna gör nytta

Utfrågaren Heidi Avellan ställde också frågan om nyttan med dagens och framtidens regioner.
– Regionerna är en folkvald demokratisk nivå, som tagit över ett antal funktioner som är bra för invånarna, till exempel när det gäller arbetsmarknadsregionernas storlek och kollektivtrafiken, sa Mats Odell.
Sven-Erik Österberg tog exempel från Trollhättan och bilindustrin.
– Där kunde Västra Götalandsregionen göra prioriteringar och satsningar som underlättade i ett kritiskt skede. Det hade de gamla länen inte klarat av, att jobba över länsgränserna på motsvarande sätt.

Enighet över partigränserna

Både Mats Odell och Sven-Erik Österberg deklarerade att de i grunden är överens i regionfrågan.
– I valrörelsen kommer vi inte att driva olika linjer när det gäller regioner, sa Mats Odell.
Och även om varken Gotland eller Halland enligt Mats Odell är sinnebilden av en stor region, kommer det tagna beslutet inte att rivas upp, oavsett valresultatet.
– I framtiden, med fler regioner, gäller det ändå att ha en balans i storleken mellan dem. Men det är något som regionerna själva får komma fram till, sa Sven-Erik Österberg.

Samsynen glädjande

Efter utfrågningen konstaterade Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, att samsynen mellan de olika partierna är glädjande.
– Regionfrågan mår bra av att diskussionerna förs i en positiv anda, det bådar gott för framtida utveckling.
– Det är intressant att få tydliga ställningstaganden från båda de politiska blocken, och särskilt glädjande att båda också pratar om att det krävs en viss geografisk storlek för att få fungerande regioner, sa Jerker Swanstein (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Skåne.

Hela utfrågningen går att se på Youtube:

Utfrågning Almedalen 2010, del 1

 

Utfrågning Almedalen 2010, del 2

 

Utfrågning Almedalen 2010, del 3

 

Länk till mer information om Västra Götalandsregionens aktiviteter i Almedalen 2010.



Kontaktperson: Gert-Inge Andersson, ordförande i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, 070-681 79 10.
Jerker Swanstein, ordförande i regionstyrelsen i Region Skåne, 070-855 55 54.


Läs meddelandet som PDF