Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-07-10 10:30


Region Skåne och Västra Götalandsregionen kräver besked av regeringen:

Regioner i hela Sverige nu!


Fyra av sju partiledare har nu talat i Almedalen. Inte ett ord har yttrats om regionfrågan.
– Vi anser att det i högsta grad är anmärkningsvärt att vare sig regeringens företrädare eller oppositionen tar upp en fråga som är så avgörande för den svenska välfärden, säger Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.
– Att alla undviker frågan kan vi inte acceptera, säger Jerker Swanstein (m), regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen är idag Sveriges enda regioner, med direktval och beskattningsrätt. Det finns ett starkt tryck i landet att få bilda regioner. Flera ansökningar ligger och väntar hos regeringen.
– Allt underlag för beslut finns. Nu kräver vi att regeringen faktiskt regerar och tar beslut som leder till att resten av landet får samma möjligheter som vi har i Skåne och Västra Götaland, säger Jerker Swanstein (m), regionstyrelsens ordförande i Skåne.
– Ett Sverige utan regioner är sämre rustat att möta framtidens utmaningar. Behoven är identifierade, frågan är utredd. Vad väntar regeringen på? undrar Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen är för andra året i rad på plats i Almedalen för att visa på nyttan med regioner.
– Större regioner har kraft att klara välfärden. För oss är detta ett faktum sedan tio år tillbaka. Nu vill vi att resten av Sverige också ska få samma förutsättningar, säger Roland Andersson.
– Därför uppmanar vi regeringen att ta ansvar för helheten. Följ Ansvarskommitténs förslag och genomför regionreformen nu! säger Jerker Swanstein.



Kontaktperson: Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, telefon 070-516 70 24, Jerker Swanstein (m), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, telefon 070-855 55 54,
Christine Axelsson, regionråd (s) i Region Skåne, telefon 070-347 51 71, Johnny Magnusson (m), regionstyrelsens vice ordförande i Västra Götalandsregionen, telefon 073-098 48 00.


Läs meddelandet som PDF