Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-09-11 14:15


Beslut regionstyrelsen 11 september 2007

Regionerna bör få ta större ansvar för arbetsmarknadspolitiken


I ett yttrande över ansvarskommitténs betänkande ställer sig regionen i allt väsentligt bakom Ansvarskommitténs slutbetänkande. Men i yttrandet framgår att regionerna bland annat bör få ett större ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken.

Handlingar…

Yttrande över ansvarskommitténs slutbetänkande
Västra Götalandsregionen ställer sig i allt väsentligt bakom förslagen i Ansvarskommitténs slutbetänkande ”Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft”. Det är innebörden av det förslag till yttrande som regionfullmäktiges ansvarsberedning tagit fram och som ska behandlas av regionfullmäktige den 18 september. Regionstyrelsen beslöt idag att utan eget ställningstagande sända över förslaget till fullmäktige. Ansvarsberedningen består av representanter för samtliga partier i fullmäktige, och beredningen är enig om sitt förslag.

Ansvarskommitténs förslag innebär att dagens landsting ersätts av betydligt färre regionkommuner, med utvidgade uppgifter, en modell som Västra Götalandsregionen alltså föreslås tillstyrka. Både Västra Götalandsregionen och Region Skåne, de två regioner som redan finns, har varit förebilder för ansvarskommitténs förslag.

Ansvarsberedningen pekar bland annat på de fördelar det innebär att det är ett av medborgarna direktvalt regionfullmäktige som ansvarar för både regional utveckling och sjukvård. Den större geografin, som Västra Götaland innebär, ger nya och bättre möjligheter till planering och resursutnyttjande. Samtidigt skapas möjligheter till samordnat agerande för att stärka Västra Götalands utveckling. Genom att hälso- och sjukvård, kultur och tillväxtfrågor finns hos samma huvudman skapas mervärden i utvecklingsarbetet. Erfarenheterna i Västra Götaland är att en god samverkan uppnåtts med kommunerna och också med länsstyrelsen.

För sjukvårdens del tillstyrks förslaget att bygga upp regionala kompetenscentra kring regionsjukhusen. Vidare tillstyrks att alla bestämmelser som rör patientens ställning i vården samlas i en ny patientlag.

I förslaget till yttrande anser Västra götalandsregionen att det finns skäl för att regionen tar ett ökat ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken. Detsamma gäller inom miljöarbetet där beslutet om de regionala miljömålen bör övergå från länsstyrelsen till regionerna. Miljöarbetet skulle vinna på en politiskt förankrad och engagerad aktör som ansvarar och driver de regionala miljöfrågorna. Även inom kulturens område ser regionen fördelar med att utökat regionalt ansvar, men gärna i samverkan med staten. 

Beträffande staten lyfter Västra Götalandsregionen fram att de statliga myndigheterna har en splittrad regional indelning. Gränserna är olika och de dras utifrån de olika sektorernas behov.  Statens regionala verksamhet och regionerna bör ha samma indelning, menar Västra Götalandsregionen.  

Yttrandet tar också upp ett par områden som Ansvarskommittén inte behandlat. Det gäller bl.a. ansvaret för universitetssjukhusen, som idag har två huvudmän, både landstinget/regionen och staten. Västra Götalandsegionen menar att försök bör göras med regionala universitetssjukhus med enbart en regional huvudman. Vidare tas ansvaret för rättspsykiatrin upp, där alltfler döms och med allt längre vårdtider. Det innebär att vårdplatser inom allmänpsykiatrin tas i anspråk till men för patienter med behov av allmänpsykiatri. Finansieringen av all rättspsykiatrisk vård bör därför överföras till staten.

Överskott för Onkologiskt centrum används i år
Västra Götalandsregionen och Landstinget Halland driver tillsammans Onkologiskt Centrum. Under förra året fick centrumet ett ekonomiskt överskott på 5,8 miljoner kronor. Regionstyrelsen beslutade att för sin del godkänna att överskottet förs över till årets verksamhet.

Yttrande över miljömål för Västra Götaland
Regionstyrelsen beslutade att godkänna ett något justerat förslag till yttrande över regionala miljömål för Västra Götaland. Förslaget är framtaget av Länsstyrelsen Västra Götalands län och Skogsstyrelsen Region Väst.
Hela materialet...

Hantering av internationellt bistånd
Internationellt bistånd i form av varor som skänks av verksamheterna ska samordnas av Sahlgrenska International Care AB. Bolaget arbetar idag med tjänsteexport och biståndet anses ligga nära bolagets ordinarie verksamhet. Under två år ska Sahlgrenska International Care AB bygga upp kunskap och administrera internationellt bistånd från Västra Götalandsregionens förvaltningar. Bolaget får ett projektanslag om 800.000 kronor årligen för att klara uppdraget. Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget och ett förtydligande tillägg från miljöpartiet.

Yttrande till länsrätten om fri tandvård
En person har överklagat regionfullmäktiges beslut om att förlänga den fria barn- och ungdomstandvården med två år, från 19 till 21 år. Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande till länsrätten där det framgår att det inte finns någon grund för att beslutet ska upphävas och därför ska överklagandet avslås. Moderaterna och kristdemokraterna deltog inte i beslutet.

Utvärdering aktieägaravtal Västtrafik
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att en punkt i aktieägaravtalet för Västtrafik AB ändras. Ändringen innebär att avtalet förlängs i fyra år istället för två år, det vill säga till 2010 och därefter automatiskt förlängning med fyra år om ingen part sagt upp det före avtalstidens utgång.

Gåva till grebbestads folkhögskola
Ägaren till en fastighet i Tanum vill skänka byggnaden och konstverk till Grebbestads folkhögskola i syfte att stödja konstnärlig verksamhet vid skolan och i regionen. Konstverken är fyra statyer och en naturstensmosaik av Tage Törning.

Regionstyrelsen beslutade att tacksamt ta emot gåvan.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelse kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF