Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-29 16:00


Region Skåne och Västra Götalandsregionen i Almedalen:

Regionerna har kraft att göra skillnad


Innovationer, forskning och utveckling var temat i Almedalen när Västra Götalandsregionen och Region Skåne presenterade exempel på hur regionerna fungerar som verkstad för tillväxt.
– Vi hävdar att regioner gör skillnad. Det krävs regional kraft för att få något att hända, säger Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.
– Våra regioner har med sin storlek, sina resurser och sitt kombinerade sjukvårds- och utvecklingsuppdrag möjlighet vara verktyg för att främja innovationer och entreprenörskap, säger Roland Andersson (S), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.
Båda är övertygade om att stora och nödvändiga forskningssatsningar för långsiktig tillväxt inte kan bli verklighet utan regionernas styrka och samlande kraft.

Västra Götalandsregionen och Region Skåne kombinerar sitt sjukvårdsuppdrag med det regionala utvecklingsuppdraget. Det gör regionerna unika i landet.
– Det ger oss till exempel särskilda möjligheter att satsa på hälso- och sjukvården som faktor för tillväxt. Sjukvården är ju en av de innovationstätaste miljöerna i vårt samhälle, säger Roland Andersson.
– Dessutom medverkar vi till större och långsiktiga satsningar för att etablera hela Sverige på den internationella forskningsarenan. MaxLab IV i Lund och etableringen av European Spalation Source är två exempel, säger Jerker Swanstein.

Intressant forskningskorridor

Västra Götaland och Skåne utgör båda viktiga delar i den vetenskapskorridor som sträcker sig från Oslo i norr via Göteborg och Öresundsregionen till Hamburg i söder.
– Region Skåne har under lång tid arbetat både nationellt och internationellt för att etablera materialforskningsanläggningar av internationell klass i Sverige. När nu två viktiga delar blir verklighet i Lund, är vi även med som finansiärer, säger Jerker Swanstein.
Ett exempel från Västra Götaland är samarbetet med företag om kliniska prövningar och olika sätt att stimulera innovationer i hälso- och sjukvården. Genom patient- och biodatasystem stärks infrastrukturen för den medicinska forskningen.
– Det blir ett systemtänkande som visar på vikten av att flera aktörer agerar tillsammans. Och vi som region är samlande och drivande i den processen, säger Roland Andersson.
De båda regionstyrelseordförandena är helt överens om att forskningssatsningar av den här storleken inte kan bli verklighet utan både lokalkännedom och regionernas roll som neutrala förhandlingspartners.

Regionerna aktiva aktörer

Skåne och Västra Götaland har olika företagsstrukturer och har därför drabbats på olika sätt av lågkonjunkturen. Både Region Skåne och Västra Götalandsregionen har valt att gå in aktivt för att förbättra situationen i respektive län.
– I Skåne spelar innovationer och entreprenörer en avgörande roll i näringslivet. Det gäller att koppla ihop dem med företagen och se till att det finns riskvilligt kapital. Därför har vi bland annat startat en riskkapitalfond med 325 miljoner kronor, riktade till små och medelstora företag i Skåne och Blekinge, säger Jerker Swanstein.
– En av våra drivkrafter sedan flera år tillbaka är att bygga arenor för samverkan, för att stärka samarbetet mellan högskolor, universitet, industriforskningsinstitut och industriella utvecklingscentra. Och nu senast har Västra Götalandsregionen avsatt 150 miljoner kronor för att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet, säger Roland Andersson.

I Almedalen för tredje året

Seminariet ”Regioner gör skillnad! Regional innovationspolitik som verktyg för tillväxt” lockade drygt 120 personer till Spegelsalen på Wisby Hotel. Det var tredje året i följd som Region Skåne och Västra Götalandsregionen arrangerade gemensamma seminarier på temat ”Sverige behöver starka regioner”.



Kontaktperson: Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, 070-855 55 54.
Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, 070-516 70 24.


Läs meddelandet som PDF