989 miljoner plus för Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen redovisar en vinst på 989 miljoner för 2007. Det visar årsredovisningen för 2007 som regionfullmäktige godkände på tisdagen.
Det positiva resultatet beror till största delen på den goda konjunkturen i Västsverige. Denna har resulterat i ökad sysselsättning och att skatteintäkterna ökat med 445 miljoner kronor i jämförelse med budgeten.
Under 2007 har investeringsnivån varit högre än tidigare och det är främst fastighetsinvesteringarna som ökat. Investeringarna uppgår till drygt 1,8 miljarder kronor, vilket är mer än vad som budgeterats och betydligt högre än tidigare. Bland annat har man påbörjat nya vårdbyggnader för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och för Södra Älvsborgs Sjukhus.
När det gäller produktionen av vård är denna högre än budget både hos sjukhusen och inom primärvården. För tredje året i rad redovisar hälso- och sjukvården ett positivt resultat med 149 miljoner kronor 2007. Det är främst hälso- och sjukvårdsnämnderna och primärvården som redovisar positiva resultat medan i stort sett alla sjukhus har negativa resultat. Antalet anställda har ökat med 245 personer till totalt 50 619 personer. Sjukfrånvaron bland regionens anställda har minskat och andelen sjukfrånvarotimmar i procent av ordinarie arbetstid uppgår till 6,7 procent, vilket är en minskning med 0,6 procent jämfört med 2006.
Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot regionfullmäktiges beslut till förmån för egna yrkanden om förslag till avsättningar och bokslutsdispositioner.
Ansvarsfrihet för regionens nämnder och styrelser
Regionfullmäktige beslutade, på revisorernas rekommendation, att bevilja ansvarsfrihet för samtliga nämnder och styrelser som revisorerna granskat för verksamhetsåret 2007.
Revisorerna har lämnat revisionsberättelser för regionstyrelsen med flera nämnder, totalt 42 stycken. Granskningen av regionstyrelsens verksamhet omfattar bland annat regiongemensamma funktioner, regionkansliets verksamhet, årsredovisningen och bokföringen samt koncernredovisningen. För tio av de styrelser som granskats har revisorerna lämnat någon form av kritik, synpunkter eller erinringar.
Revisionsberättelser för 2007
Uppföljning av regionfullmäktiges uppdrag 2007
I samband med årsredovisningen för 2007 redovisas uppföljningen av regionfullmäktiges uppdrag till styrelser, nämnder 2007.
Regionfullmäktige beslutade att notera informationen.
Uppföljning av tillfälliga beredningar
I samband med årsredovisningen görs varje år en uppföljning av regionfullmäktiges tillfälliga beredningar. Regionfullmäktige har hittills tillsatt sex tillfälliga beredningar som bland annat ska följa Ansvarskommitténs arbete, utveckla regionfullmäktiges arbete och rapportera om kulturens betydelse för den enskilde, samhället och näringslivet.
Regionfullmäktige besluta att notera informationen.
Västra Götalandsregionen justerar investeringsramarna för 2008-2010
Regionfullmäktige beslutade att öka investeringsramarna för 2008-2010 med 415 miljoner kronor.
Bakgrunden till beslutet är bland annat att byggkostnaderna för de tre rättspsykiatriska klinikerna i Göteborg, Vänersborg och Falköping har ökat. Kostnadsökningen har inte kunnat rymmas inom ramarna beroende på de höga och speciella krav som ställs på utformningen av rättspsykiatriska enheter.
Kristdemokraterna lämnade en protokollsanteckning och deltog inte i beslutet.
Säkerhetsarbete i Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen ska bedriva förebyggande säkerhetsarbete i enlighet med kommunernas, landstingens och regionernas nya roll i det nationella säkerhetssystemet. Regionfullmäktige beslutade därför att fastställa den reviderade säkerhetspolicyn, att ge alla nämnder och styrelser i uppdrag att senast den 15 december 2008 redovisa en översikt av det egna säkerhetsarbetet och att fastighetsnämnden ska utreda om det finns möjlighet för Västfastigheter att ta över ansvaret för all fastighetsbunden teknisk säkerhet, det vill säga tekniska åtgärder för skydd mot brand, inbrott med mera.
Västra Götalandsregionen kräver socialt ansvar av leverantörer
Regionfullmäktige antog det reviderade strategidokumentet om sociala aspekter i samband med upphandlingar. Strategidokumentet som är gemensamt framtaget av Västra Götalandsregionen Stockholms läns landsting och Region Skåne ställer bland annat krav på att leverantörer ska följa FN:s barnkonvention, att inte tillåta diskriminering och att ta hänsyn till miljö och säkerhet.
Fastighetsförsäljning till förmån för MS-forskning
Regionfullmäktige ger fastighetsnämnden i uppdrag att sälja två fastigheter i Karlstad som testamenterats till Västra Götalandsregionen. Pengarna från försäljningen ska överföras till Gåvofonden för forskning om Multipel Skleros vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Motioner
Ingen policy om genmanipulerad mat
I en motion föreslår Margareta Jansson (svg) att Västra Götalandsregionen tar fram en policy och tidplan för GMO-fri mat, mat utan genmanipulerat innehåll, för Västra Götalandsregionens verksamheter.
Regionstyrelsen ansåg i sitt förslag till beslut att en policy inte är nödvändig. Västra Götalandsregionen arbetar redan kontinuerligt med att öka andelen ekologisk och GMO-fri mat. Leverantörerna måste följa gällande EU-krav vilket innebär att man i dagsläget inte har någon GMO-mat i det upphandlade sortimentet.
Regionfullmäktige beslutade att avslå motionen i enlighet med regionstyrelsens förslag.
Miljöpartiet, vänsterpartiet och sjukvårdspartiet reserverade sig tillförmån för miljöpartiets yrkande.
Program- och prioriteringsrådet kompletteras vid behov
Regionfullmäktige beslutade, efter en votering där 89 av ledamöterna gav sitt stöd för regionstyrelsens förslag, att avslå en motion från Göran Larsson (mp) om att program- och prioriteringsrådet utökas med komplementärmedicinsk kompetens. Motiveringen till avslaget är att program- och prioriteringsrådet efterfrågar kompletterande kunskap och expertis vid behov. 148 ledamöter deltog i voteringen. 55 ledamöter röstade mot förslaget och 4 avstod från att rösta.
Flera reservationer mot beslutet förekom från partigrupper och enskilda ledamöter.
Eco Driving ett ansvar för varje förvaltning
I en motion till regionfullmäktige föreslår Conny Brännberg (kd) att alla regionanställda som regelbundet kör bil i tjänsten ska utbildas i miljövänlig bilkörning, Eco-driving.
I sitt svar till motionen säger regionstyrelsen att utbildning i miljöfrågor, enligt miljöpolicyn, är en ledningsfråga för varje förvaltning men att man vill uppmana alla verksamheter som ännu inte utbildat eller informerat sina anställda om ett miljövänligt körsätt att göra det.
Regionfullmäktige beslutade att motionen besvarats.
Västra Götalandsregionen ska ta fram gemensamma riktlinjer för mobiltelefoni på sjukhusen
Conny Brännberg (kd) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen tar fram gemensamma riktlinjer för mobiltelefoni och datorkommunikation på Västra Götalandsregionens sjukhus. Många patienter och anhöriga skulle uppskatta möjligheten att ringa mobilt samtidigt som allt fler använder sig av uppkopplingar via GSM och 3G-näten även för andra ändamål.
I ett yttrande över motionen svarar regionkansliet att den tekniska utvecklingen har gjort att elektroniska komponenter i allt mindre grad påverkar varandra och att mobiltelefoni därför bör kunna användas relativt fritt inom sjukhusen men att det idag är stora skillnader mellan sjukhusen och att ett gemensamt regelverk är önskvärt.
Regionfullmäktige beslutade att bifalla motionen och ge regionstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för att tillåta mobiltelefoni på sjukhusen.
Kranvatten som alternativ vid politiska sammanträden
Birgitta Losman (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska sluta servera flaskvatten vid de politiska sammanträdena. Regionstyrelsen rekommenderar att kranvatten ska erbjudas som alternativ vid politiska möten och sammanträden. Regionfullmäktige beslutade att anta regionstyrelsens rekommendation och att motionen därmed besvarats.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Demokrati och indirekt valda församlingar
Birgitta Losman (mp) har i en motion föreslagit en översyn av hur regionfullmäktige ska agera för att upprätthålla en hög demokratisk nivå och motverka att makt centreras till de indirekt valda utskotten.
Regionstyrelsen menar i sitt yttrande att det inte har skett någon ytterligare koncentration till regionstyrelsens utskott.
Regionfullmäktige beslutade att motionen besvarats med regionstyrelsens yttrande.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Enskilda ledamöter (svg) reserverade sig mot beslutet.
Vänerns vattennivå inte en fråga för regionstyrelsen
I en motion om att säkra avtappningen och vattennivån i Vänern föreslår Sten Bergheden (m) att regionstyrelsen ska samla och ena kommunerna om vattenavtappning och reglering, utreda finansieringsalternativ och lyfta frågan till regering och riksdag.
Miljönämnden och beredningsgruppen för regionutveckling har yttrat sig över motionen. I yttrandet konstaterar man frågans allvar och att Västra Götalandsregionen berörs på flera sätt, att kommunerna i området redan samarbetar och att det är staten som bär ansvaret för regleringen av Vänerns vattennivå.
Regionfullmäktige beslutade att avslå motionen med hänvisning till att förslagen inte ligger inom Västra Götalandsregionens kommunala kompetens, det vill säga vad regionen enligt kommunallagen har rätt att göra.
Avslag på motion om aktivt stöd till Mariestad
I en motion till regionfullmäktige med titeln "att uppgjorda överenskommelser ska gälla" vill Sten Bergheden (m) att Västra Götalandsregionen aktivt ska stödja Mariestads kommun. Bergheden vill att kommunen får behålla Skattemyndigheten och fortsätta utvecklas som rätts- och förvaltningscentrum.
I svaret till motionen säger regionkansliet att Mariestads kommun redan har vidtagit åtgärder som gör att Skatteverket stannar kvar och utvecklas i Mariestad och att Västra Götalandsregionen har svårt att ta ställning i frågor där flera kommuners intressen behöver vägas mot varandra.
Regionfullmäktige beslutade att avslå motionen.
Moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Enskilda ledamöter (svg) reserverade sig mot beslutet.
Regionstyrelsen planerar minoritetspolitiskt seminarium
I ett yttrande över Linnea Lehikoinens (s) motion om en minoritetspolitisk konferens i Västra Götaland svarar regionstyrelsen att styrelsens presidium har regelbundna träffar med representanter för de nationella minoritetsgrupperna och att ett större seminarium mellan Västra Götalandsregionen och minoritetsgrupperna redan planeras.
Regionfullmäktige beslutade att avslå motionen.
Motion om flexibelt månadskort för kollektivt resande
Benny strandberg (kd) och Marianne Nilsson (kd) föreslår i en motion till regionfullmäktige att fullmäktige ska utreda om man kan införa ett mer flexibelt månadskort för att öka det kollektiva resandet bland dem som inte reser så ofta att ett månadskort lönar sig.
Regionfullmäktige anser att motionen är besvarad med hänvisning till regionens yttrande över Västtrafiks verksamhetsplan 2009-2011, som beslutades av regionstyrelsen den 18 mars. I yttrandet får Västtrafik ett uppdrag att utreda möjligheterna att öka resandet med bibehållna eller ökade intäkter genom att införa en tydlig kundorienterad prisdifferentiering.
Regionfullmäktiges beslutade att motionen är besvarad genom votering. 93 ledamöter röstade för, 44 emot och 6 avstod från att rösta.
Motion om meddelarskydd och allmänhetens insyn i upphandlade verksamheter
I en motion till regionfullmäktige föreslår Ole Borch (mp) att Västra Götalandsregionen försäkrar sig om de anställdas meddelandeskydd och allmänhetens möjlighet till insyn i upphandlade verksamheter som drivs i privat regi.
Regionkansliet skriver i ett svar till motionen att Västra Götalandsregionen vanligtvis avtalar med leverantörerna att de inte får inskränka de anställdas möjligheter att lämna information till massmedia. Avtalen innehåller dock inga särskilda möjligheter till sanktioner, som Ole Borch föreslår, men det finns alltid en möjlighet att häva eller säga upp avtalen och kräva skadestånd om leverantörerna inte följer avtalen.
Allmänhetens insyn i upphandlade verksamheter kan enligt kommunallagen endast ske i begränsad omfattning. Insynen sker främst genom att Västra Götalandsregionen i avtalen ser till att man har möjlighet att kontrollera och följa upp verksamheten
Regionfullmäktige anser att motionen är besvarad.
Motion om förbättrad journalhantering
För att främja närsjukvården vill Ole Borch (mp) i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionens olika journalsystem görs tillgängliga oberoende av var patienterna behandlas.
Regionkansliet svarar i ett yttrande att arbetet redan pågår med samma inriktning som motionären föreslår. Arbetet har sin utgångspunkt i den IT-strategiska handlingsplanen som fastslagits av regionstyrelsen, Ett fönster till informationen. Målet är att all relevant information ska vara tillgänglig för vårdgivaren. Det är dock först vid halvårsskiftet 2008 som det blir möjligt att utbyta patientinformation mellan förvaltningar i och med en ändring i patientdatalagen.
Regionfullmäktige anser att motionen är besvarad.
Sju interpellationer
- Britt-Marie Andrén Karlsson (s), ordförande i Västsvenska turistrådet, svarade Birgitta Losman (mp) om hållbar turism.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade Stefan Kristiansson (mp) om elsanerade vårdutrymmen.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade Göran Larsson (mp) om kompetensutveckling i HBT-frågor.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade Conny Brännberg (kd) om arbetsmiljösatsningar.
- Bengt Andersson (c), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd 9, svarade Eva-Lott Gram (kd) om slutenvårdsplatser inom psykiatrin.
- Jonas Andersson (fp), regionråd och hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, svarade Susanne Aronsson (-) om att säkerställa att övergrepp inte utförs mot vårdtagare och patienter.
Interpellationen bordlades.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade Sören Kviberg (v) om hänsyn till djurens rätt vid upphandling.
Tio frågor
- Leif Blomqvist (s), regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse, svarade på en fråga från Sören Kviberg (v) om en utredning inom Västtrafik som föreslår indragna pendeltågsstationer.
- Kent Johansson (c), regionråd och orförande i regionutvecklingsnämnden, svarade på en fråga från Billy Bertilsson (svg) om hotade bensinstationer i glesbyggd.
- Mariella Olsson (fp), ordförande i HSN 11, svarade på en fråga från Soili Brunberg (mp) om ansvarsfördelningen av så kallad medicinsk färdigbehandlade patienter.
- Jonas Andersson (fp), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, svarade på en fråga från Soili Brunberg (mp) om bemötande av multisjuka på akutsjukhus.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade på en fråga från Ingrid Fjällmyr (svg) om miljökonsekvenserna av akutvårdens flytt från Uddevalla sjukhus till NÄL.
- Leif Blomqvist (s), regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse, svarade på en fråga från Billy Bertilsson (svg) om kollektivtrafiken i glesbygden.
- Leif Blomqvist (s), regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse, svarade på en fråga från Benny Strandberg (kd) om returresor.
- Leif Blomqvist (s), regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse, svarade på en fråga från Benny Strandberg (kd) om kollektivtrafiktaxan.
- Jonas Andersson (fp), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, svarade på en fråga från Sivert Oxelbark (kd) om utbildning för cytodiagnostiker i Västra Götalandsregionens egen regi.
- Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, svarade på en fråga från Sten Bergheden (m) om att försvara länsrätten i Mariestad.
Tre inkomna motioner
Under regionfullmäktiges sammanträde inlämnades tre motioner från fullmäktiges ledamöter:
- Roland Karlsson (fp) om att staten måste ta sitt ansvar för att restaurera fiskbeståndet i västerhavet.
- Eva-Lott Gram (kd) om att öka tillgängligheten till ungdomsmottagningarna.
- Magnus Palmlöf (m), Maria Abrahamsson (m), Mimmi von Troil (m) och Johnny Bröndt (m) om vilken roll Västra Götalandsregionen kan spela för att på bästa sätt arbeta för ökad användning av biogas.