Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-10-18 09:00


Regionfullmäktiges politiker lär av unga


Hur kan ungas behov och åsikter tas till vara av Västra Götalandsregionens politiker?
Det är frågor som ungdomar och politiker tillsammans ska diskutera under måndagens regionfullmäktige. 50 ungdomar kommer då att finnas på plats för att svara på politikernas frågor om hur det är att vara ung idag och vad unga önskar sig nu och i framtiden.
 
Sedan 2007 har Västra Götalandsregionens politiker rest runt till gymnasieskolor runt om i Västra Götaland för att möta gymnasieungdomar under så kallade Demokratitorg.
Under årens lopp har 71 Demokratitorg genomförts på 47 olika skolor på 35 olika orter. 2 500 elever och 185 politiker har mötts och diskuterat frågor som ungdomarna har velat ställa till Västra Götalandsregionens politiker.
I höst är ytterligare tio Demokratitorg inplanerade. Men först är det dags för ett Omvänt Demokratitorg där politiker istället får möjlighet att ställa frågor till gymnasieungdomar från hela Västra Götaland.

Unikt i Sverige 

Hela första dagen av regionfullmäktiges tvådagarsmöte 22-23 oktober ägnas åt ungas inflytande. Under förmiddagen ges föreläsningar av bland andra ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson. Under eftermiddagen delas regionfullmäktiges politiker in i grupper som kommer att rotera mellan fem stationer bemannade av ungdomar. Där diskuteras olika teman som har med Västra Götalandsregionens beslutsområden att göra, exempelvis vård och hälsa, kollektivtrafik och kultur. Målet med samtalen är att stärka ungdomsperspektivet inför beslut i politiken. 
– Så vitt vi vet så är vårt arbete med Demokratitorg, och nu ett Omvänt Demokratitorg med hela ordinarie regionfullmäktige som deltagare, helt unikt i Sverige, säger Lars Törnvall, regionkansliet, Västra Götalandsregionen.

Media hälsas välkomna att närvara även under det omvända demokratitorget 13.20 till 16.20.

För att inte störa själva processen ber vi er om största möjliga hänsyn under själva diskussionerna. Tid för frågor till ungdomar och politiker finns i pausen för fika och mingel som hålls kl 14.45-15.05 samt efter mötets slut. Däremot kommer ingen presskonferens att hållas.  
Omvänt Demokratitorg är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgsregionens Kommunalförbund (GR).
Länk till programmet 
Mer om demokratitorgen  



Kontaktperson: Kontaktpersoner: Sofia Reimer (GR), projektledare för Demokratitorg och Omvänt Demokratitorg tel: 0766-35 39 81 Lars Törnvall, regionkansliet Västra Götalandsregionen tel:0705 76 64 84.


Läs meddelandet som PDF