Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-07-13 17:17


Regionseminarium i Almedalen lockade storpublik


Regionfrågan är en av de mest diskuterade i årets upplaga av Almedalsveckan på Gotland. Region Skånes och Västra Götalandsregionens seminarium på temat ”Regioner – framtiden för Sverige” samlade ett hundratal deltagare, både politiker och företrädare för olika intresseorganisationer.  

Huvudfrågan för seminariet var att beskriva nyttan med regioner och visa på erfarenheter från de tio år som Region Skåne och Västra Götalandsregionen funnits.
– Det är viktigt att ta den här frågan på allvar nu. Det får inte fortsätta att bara vara en fråga på utredningsstadiet, säger Kent Johansson, regionråd (c) i Västra Götalandsregionen.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen arrangerade seminariet för att dela med sig av erfarenheterna och i ett nationellt sammanhang lyfta upp vad en större geografi och ett bredare ansvar faktiskt kan innebära för möjligheterna till utveckling och tillväxt.
– Vi har kommit långt, men vi vill inte fortsätta att vara ensamma i Sverige. Nu vill vi ha sällskap, det är viktigt att övriga landet gör samma resa, säger Pia Kinhult, regionråd (m) i Region Skåne.

Fritt fram för fler regioner
Jan-Åke Björklund, som nyligen utsågs av regeringen till samordingsman för den fortsatta processen, var en av de medverkande vid seminariet.
– Till att börja med är det viktigt att slå fast att regionfrågan fortfarande lever och att Region Skåne och Västra Götalandsregionen ska bli permanenta regioner. Min uppgift som regeringens samordnare blir nu att föra samtal med dem som är intresserade av en fortsatt regionalisering. Egentligen inte om de geografiska gränserna, utan om uppgifterna: vad ska regionerna ansvara för, säger Jan-Åke Björklund. 


Ont om regionaktivister
Frågan om regioner har varit föremål för diskussion i flera decennier. Siv Sandberg, Åbo akademi i Finland, forskar om de nordiska regionerna.
– Regionfrågan är het i alla nordiska länder just nu. Det som är gemensamt är att det finns få regionaktivister – de som syns och hörs är motståndarna. Jag skulle vilja likna regionfrågan vid den beige kunden i TV-serien ”Macken”, som står tyst och snäll i ett hörn och inte gör något väsen av sig. Jag skulle önska ett större och synligare engagemang från förespråkarna, säger Siv Sandberg.


Regionerna viktiga i den internationella konkurrensen
I Västra Götaland jobbar idag varannan privatanställd i utlandsägda företag, och även små företag konkurrerar på en internationell marknad.
– Kineser, indier, amerikaner – alla vill och kan ta våra kunder. Därför måste vi vässa vår kompetens och bli starka regionala aktörer, säger Anders Källström, VD för Västsvenska Industri- och Handelskammaren.
– Som VD för ett litet men kunskapsintensivt företag ser jag tydligt att mina kunder finns globalt, och här kan en stark region hjälpa mig att komma ut på den marknaden, säger Sarah Fredriksson, VD för Genovis AB i Lund, ett företag som verkar inom området biokemi.


Forskning viktig för utveckling
Forskning och innovationsfrämjande klimat är två viktiga faktorer för tillväxt. Här bidrar regionerna till att få till stånd en samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig verksamhet. Insatser för bra kommunikationer, ett rikt kulturliv och en god miljö behövs.
– I en sådan miljö trivs de kreativa människorna och det blir ett myller av aktörer som tillsammans bidrar till tillväxten. Skåne och Västra Götaland är idag två av få regioner i Sverige där detta har lyckats, säger Evelina Wahlqvist, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg. 


Medborgarna vinnare
I debatten hävdas ibland att medborgarna kommer längre från politikerna vid en regionalisering.
– Vi måste alltid ha medborgarnas behov för ögonen, det är för dem vi finns till. Det kräver i sin tur att regionerna har beskattningsrätt och kan prioritera mellan olika insatser, som underlättar för medborgarna i vardagen, säger Johnny Nilsson, regionråd (s) i Västra Götalandsregionen. 
– I en region fattas besluten dessutom närmare medborgarna, eftersom en del av de frågor vi ansvarar för i andra delar av landet beslutas av riksdagspolitikerna i Stockholm. I Skåne beslutar skåningarna själva över många viktiga framtidsfrågor, säger Christine Axelsson, regionråd (s) i Region Skåne.

För medborgarnas bästa har också regionernas samarbete med kommunerna stor betydelse.
– Regionbildningen har inneburit att även kommunerna har börjat samverka bättre och blivit starkare. Dessutom hittar vi alltmer formerna för samverkan mellan region och kommuner, säger Dan Gustafsson, direktör för samverkansorganet Västkom i Västra Götaland.  
– Min erfarenhet är att det är i det skarpa läget som vi har i Skåne och Västra Götaland som samverkan faktiskt ger resultat, säger Johan Assarsson, regiondirektör för Västra Götalandsregionen.


Framtiden avgörs nu
Samtliga debattdeltagare var eniga om att det är bråttom för de delar av landet som ännu inte bildat regioner.
– Oavsett var man står i regionfrågan måste man ta tag i frågan och jobba sig igenom alla olika perspektiv och alternativ. Det är mitt budskap till alla som funderar kring regionfrågan idag, säger Monika Yngvesson, direktör för regional utveckling i Region Skåne.
Och regeringens nyutnämnde samordnare sammanfattade:
– Det finns alltid skäl för eller emot. Västra Götalandsregionen och Region Skåne finns, de går vidare och drar ifrån. I övriga landet finns intresse men också motstånd. Antingen ser man regionaliseringen som en önskvärd utveckling eller måste ändå acceptera den som oundviklig.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, regionråd, telefon 070-828 17 25
Kent Johansson, regionråd, telefon 070-537 03 40 Kerstin Einarsson, kommunikationsdirektör, telefon 070-560 71 11


Läs meddelandet som PDF