Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-09 15:42


Regionstyrelsen 9 december


Överenskommelsen om Västsvenska paketet står fast

Västra Götalandsregionen står fast vid överenskommelsen om Västsvenska paketet. Det är det sammanfattande svaret på Göteborgs förfrågan om fortsättningen för det västsvenska paketet. VGR står med bred politisk enighet fast vid avtalet och anser att det är viktigt att tidplanen för paketets ingående delar hålls. VGR menar också att det Västsvenska paketet är ett samlat paket av åtgärder som parterna beslutat om och som inte kan brytas ut i dess olika delar.

VGR anser vidare att genomförandet av hela Västsvenska paketet är viktigt för hela Västra Götaland. Det är avgörande för att till exempel kunna gå vidare med de nödvändiga kapacitetsförstärkningarna och utbyggnaden av järnvägarna till och från Göteborg.

När det gäller trängselskatten och den lokala/regionala medfinansieringen är VGRs uppfattning att den är avgörande för alla satsningar i paketet och utgör en integrerad del av paketet och står för en dominerande del av medfinansieringen. I ett växande Västsverige med en ökad befolkning och ett växande näringsliv anser VGR att det är en utmaning att hantera det ökade transportbehovet för invånare och näringsliv och att genomförande och finansiering av hela paketet är avgörande för att utveckla ett hållbart transportsystem.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna och underteckna förslaget till svarsbrev till Göteborgs Stad om avtalet om medfinansiering av Västsvenska paketet.

Läs svaret i sin helhet.

Sverigedemokraterna deltog ej i beslutet.

Nybyggnad av småskaligt viltslakteri vid Svenljunga naturbruksgymnasium

Ett småskaligt viltslakteri kommer att byggas vid Svenljunga naturbruksgymnasium. Nybyggnationen är ett led i att göra naturbruksskolornas lokaler mer attraktiva, moderna och ändamålsenliga. Slakteriet bedöms bidra till skolans utveckling och medföra positiva ekonomiska effekter genom utbyggd vuxenutbildning och försäljning av köttprodukter.

Svenljunga naturbruksgymnasium bedriver utbildningar för skogsmaskinförare, skogsmaskinservice, skogsvårdare, jakt- och viltvård samt naturguidning. Arbete och skötsel av skolans hjort- och vildsvinshägn är ett viktigt moment i inriktningen jakt- och viltvård. Här finns även slaktkroppshantering med i utbildningen. Idag sker hanteringen i en mindre slaktbod på skolan. Utrymmet är trångt och där saknas såväl skilda utrymmen för avhudning och styckning liksom hygieniska förutsättningar för styckning. I ett tidigt skede undersöktes om den nuvarande slaktboden kunde utökas och byggas om, men det har visat sig mer rationellt att bygga nytt.

Den totala investeringskostnaden uppgår till 4 miljoner kronor. Regionstyrelsen beslutade att ge fastighetsnämnden i uppdrag att genomföra nybyggnationen inom ramen för regionkansliets ram för mindre verksamhetsdrivna fastighetsinvesteringar.

Västra Götalandsregionen bildar regionalt bredbandsbolag med kommunerna

För att förbättra förutsättningarna för och skynda på bredbandsutvecklingen i Västra Götaland, föreslår nu regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen bildar ett aktiebolag, Netwest AB, tillsammans med de kommunägda stadsnäten i Västra Götaland.

Hittills har ett 20-tal kommuner samverkat kring bredbandsfrågan genom sina stadsnät och föreningen Västlänk. 2013 påbörjades en utredning om hur infrastrukturen för elektronisk kommunikation ska utvecklas. Utredningen föreslog att VGR och kommunerna bildar ett gemensamt aktiebolag som kan ge långsiktiga nyttor för invånarna, näringslivet och de offentliga verksamheterna i Västra Götaland. Det gemensamma bolaget, Netwest AB, ska bland annat främja bredbandsutvecklingen, ge större valfrihet på tjänstesidan och bättre priser genom ökad konkurrens, öka intäkterna i stadsnäten, öka fiberutbyggnaden och möjligheten för de uppväxande fiberföreningarna att få hjälp med att erbjuda sina tjänster till marknadens aktörer.

Alla stadsnäten i Västra Götaland har under hösten fått erbjudande att teckna aktier i Netwest AB. Beslut om att bilda bolaget fattas slutgiltigt av regionfullmäktige.

Västra Götalandsregionen blir delägare i Sahlgrenska Science Park

För att stärka och utveckla Sahlgrenska Science Park, SSP, föreslår regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen, VGR, går in som ägare i bolaget tillsammans med övriga parter.

Sahlgrenska Science Park, som etablerades på initiativ av bland andra Västra Götalandsregionen och Business Region Göteborg, har uppdraget att ytterligare utveckla den redan framgångsrika medicinska näringslivssektorn i regionen till ett internationellt och attraktivt centrum inom life science. Flera utredningar och samtal med näringslivet har pekat på att det behövs stora insatser för att life science-klustret i Västsverige ska klara utmaningen att vara attraktivt och internationellt konkurrenskraftigt i framtiden.

Sahlgrenska Science Park bedöms kunna möta de framtida behoven men det förutsätter att verksamheten och nya funktioner utvecklas. Med en ny inriktning behöver dock även strukturen för ägarskapet av SSP förändras. Därför föreslås nu att VGR, Göteborgs universitet, Göteborgs kommun/Business Region Göteborg och Chalmers initialt går in som aktieägare i bolaget. Målet är att få en mer tydlig och effektiv styrning och att näringslivet ska få möjlighet att delta i samarbetet tillsammans med akademi, hälso- och sjukvård och kommunala aktörer.

SSPs verksamhet omfattar idag i huvudsak inom två områden, en inkubator som ger stöd till entreprenörer och innovatörer genom affärsrådgivning, råd om finansiering med mera och en företagspark som hyr ut lokaler och laboratorietid till företag inom life science. SSP är mycket nära kopplat till VGRs hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Beslut om delägarskap i SSP fattas slutgiltigt av regionfullmäktige.

Life science är en tvärvetenskaplig forskningsgren, som ägnar sig åt studiet av biologiskt liv, levande organismer, samt inre och yttre förutsättningar för fortsatt liv. Studieämnet innefattar biologi, farmaci, medicin och fysiologi, dietik, ekologi, och zoologi, men förutsätter att de grundläggande ämnena tillämpas på områden som handlar om fortsatt liv. Den livsvetenskap som främst handlar om människans hälsa kallas vanligen biomedicin. (Källa: Wikipedia)

Policy för sammanhållen informationshantering med andra vårdgivare

För att invånarna i Västra Götaland ska få en god och säker vård blir det allt viktigare att informationsutbytet mellan olika vårdgivare fungerar bra. Det gäller både privata och offentliga vårdgivare. Valfriheten i vården ställer högre krav på vårdgivarna att utbyta eller vidareförmedla information. Därför har Västra Götalandsregionens nu tagit fram en ny policy för sammanhållen informationshantering med andra vårdgivare. Policyn är en vägledning för hur informationsutbytet mellan vårdgivarna ska fungera. Den ska också vara utgångspunkten för den handlingsplan som nu ska tas fram för hur samarbetet ska gå till och hanteras.

Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige antar policyn och gav regiondirektören i uppdrag att ta fram handlingsplanen, en tjänstekatalog med IT-tjänster samt att informera vårdgivarna om policyn, handlingsplanen och tjänstekatalogen.

Västfastigheter bygger om vårdbyggnad på Sahlgrenska efter problem med golven 

Nu påbörjar Västfastigheter ombyggnaden av nya vårdbyggnaden på Sahlgrenska sjukhuset. Ombyggnaden sker då byggnaden har haft problem med utsläpp från golven, som orsakats av att golvmattorna har lagts innan betongen i byggnaden fått torka ordentligt.

För att påverkan på vårdverksamheterna ska bli så liten som möjligt ska arbetet starta snarast. Den första etappen startar därför redan i år och kostar 23 miljoner kronor och ska vara klar i början av 2015. Ombyggnaden av resterande våningsplan påbörjas när första etappen är klar. Hela arbetet beräknas vara klart i slutet av 2016.   

Nytt utbildningscampus vid Nya varvet

Västra Götalandsregionen startar Campus för den interna utbildningsverksamheten vid Nya varvet i Göteborg. Det har regionstyrelsen beslutat. Campus Nya Varvet ska enligt planerna medverka till en bättre sammanhållen och effektivare utbildningsverksamhet i VGR och bli en plats för utbildningar, konferenser men även en plats för de verksamheter som arbetar med utbildning inom organisationen. I VGR genomförs varje år många olika utbildningar och en del av dessa kan med fördel läggas på Campus Nya Varvet eftersom det blir möjligt att genomföra utbildningar både i internatform och som heldagsseminarier eller konferenser.

Förutom satsningen på ett utbildningscentrum har VGR påbörjat en utredning inför att bilda en utbildningsakademi för VGR. Utredningen ska också föreslå en regiongemensam strategi för kompetensutvecklingen inom organisationen. En av de pådrivande faktorerna för en utökad egen utbildningsverksamhet är att det från årsskiftet inte längre är tillåtet för läkemedelsindustrin att betala för läkarnas fortbildning. Därför är nödvändigt för VGR att ta ett större eget ansvar för kompetensutvecklingen och dessutom hitta en bra utbildningsmiljö.

 

Övriga beslut i korthet

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor  

 



Kontaktperson: Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, tel 0730-98 48 00
Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, tel 0706-32 11 65 Presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och Åsa Elofsson 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF