Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-11-18 14:15


Regionstyrelsens beslut den 18 november i korthet


Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Regionen justerar budgeten och flerårsplanerna

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige enligt majoritetens förslag till reviderad budget för 2009 och flerårsplanen för 2010-2011fastställer de justerade regionbidragen för nämnder, styrelsen och verksamheter för 2009, att fastställa inriktningen för 2010-2011, att använda det egna upparbetade kapitalet enligt förslaget, samt att fastställa den justerade resultat- och balansbudgeten.

Läs mer om beslutet i separat pressmeddelande.

Moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

Regionen reviderar delar av den finansiella strategin

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige godkänner de uppdaterade och reviderade delarna av Västra Götalandsregionens finansiella strategi gällande finansförvaltning, pensionsförvaltning samt organisation, beredning och beslutsprocesser.

Ny policy för föreningsbidrag

Regionstyrelsen beslutade att remittera ärendet till berörda nämnder.

Nya regler för fri tandvård för 20-21-åringar

Västra Götalandsregionen har sedan årsskiftet förlängt den fria tandvården till 20 år under 2008 och upp till 21 år från och med 1 januari 2009. Samtidigt har ett statligt tandvårdsstöd införts så att alla i åldern 20-29 år får ett allmänt tandvårdsbidrag på 300 kronor per år på ett konto hos försäkringskassan.

Det nya tandvårdsstödet gör att det blivit komplicerat att genomföra beslutet om den fria tandvården för 20-21-åringar. Regionstyrelsen föreslår nu för regionfullmäktige att patientavgiften för 20-21-åringar ska dras från det tandvårdskonto som patienten har hos Försäkringskassan. Tandvården blir därmed fortfarande kostnadsfri för patienten.

Moderaterna deltog inte i beslutet.

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Motion om pensionärsrabatt hos Västtrafik

Ingrid Bergman (mp) har i en motion föreslagit att Västtrafik ska utreda möjligheten att ge ålderspensionärer större möjlighet att åka kollektivt.
Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att motionen besvarats med ett yttrande från Västtrafik. Västtrafik hänvisar till lågpriskortet som ger alla möjlighet att resa till ett lägre pris vid lågtrafik och att vissa kommuner köpt ytterligare rabatt i form av fria resor för sina pensionärer under lågtrafik. Västtrafik kan tänka sig samma förfarande även för regionala resor men det kräver att ett beslut sker i samråd med Västtrafiks samtliga ägare .

Motion om att koppla samman vårdgarantin med utvecklingsarbetet

Göran Larsson (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska utveckla en strategisk plan för hur vårdgarantin ska samverka med hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi.

Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att motionen besvarats med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande. Utskottet menar att utvecklingsstrategin och vårdgarantin är grunden för de samverkansgrupper som arbetar för att säkerställa en effektiv och tillgänglig vård inom Västra Götalandsregionen. Utskottet menar vidare att kopplingen mellan vårdgarantin och utvecklingsstrategin kan göras tydligare.

Regionen ska utreda om vårdgarantin påverkar vård utifrån behov

Sören Kviberg (v) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen bör göra en kartläggning av de målkonflikter som kan uppstå mellan vård efter behov och att uppfylla vårdgarantin. Kviberg menar att det finns en risk att lägre prioriterade patienter av hänsyn till vårdgarantin får vård före patienter med större behov av vård.

Regionstyrelsen beslutade att bifalla motionen och att den samverkansgrupp, som inventerar väntetider och tillgänglighet i vården, även ska kartlägga målkonflikter mellan vård efter behov kontra vårdgarantin. Syftet är att säkra vården efter behov enligt Sören Kvibergs förslag.

Motion om statens ansvar för att restaurera fiskebeståndet i Västerhavet

Roland Karlsson (fp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska verka för att restaurera fiskbeståndet i Västerhavet.

Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att motionen är besvarad och hänvisar till att Västra Götalandsregionen redan tagit initiativ och arbetar i enlighet med motionärens intentioner.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Månadsrapport oktober för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Regionstyrelsen beslutade att godkänna rapporten som beräknar ett ekonomiskt överskott för styrelsens och fullmäktiges verksamheter på 102,2 miljoner kronor för år 2008.

Logotypprogram för egenprofilerad verksamhet

Som ett led i Västra Götalandsregionens grafiska profil har regionstyrelsen beslutat om regler för hur Västra Götalandsregionens logotyp ska användas tillsammans med egna grafiska profiler för vissa verksamheter. Reglerna ska ingå i Västa Götalandsregionens grafiska manual och gäller bland andra GöteborgsOperan och Västarvets museer. Beslutet togs med mindre justeringar.

Ny referensgrupp för kvalitets- och verksamhetsutveckling

Regionstyrelsen beslutade att tillsätta en politisk referensgrupp som ska följa regionkansliets och förvaltningarnas arbete med kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Uppföljning av jämställdhetsintegrerad budgetprocess

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen om uppföljningen av den jämställdhetsintegrerade budgetprocessen.

Uppföljningen visar bland annat att Västra Götalandsregionen är på väg mot en jämställdhetsintegrerad budgetprocess och att nyckeltal och statistik i årsredovisningarna markant har förbättrats men att det fortfarande finns mer att göra.

Handlingsprogram för kultur

Regionstyrelsen beslutade att anta handlingsprogrammen som tagits fram för att konkretisera kulturvisionen och visionen Det Goda Livet. Beslutet omfattar handlingsprogrammen Barn och Ungdomars kultur och lust att lära, handlingsprogrammet Kulturen som kraftkälla för det livslånga lärandet samt Utvecklingsplan för det maritima och industriella kulturarvet.

Beslutet togs med mindre justeringar efter förslag från Monica Selin (kd).

Fullmakt att företräda regionen inför domstol 2009

Regionstyrelsen har rätt att själv eller genom ombud föra Västra Götalandsregionens talan inför domstol och myndigheter. Regionstyrelsen beslutade att ge chefsjurist Birgit Bratt och fastighetsdirektör Kjell Eriksson fullmakt att företräda Västra Götalandsregionen inom sina respektive ansvarsområden.

Förnyat hyresavtal för Residenset

Västra Götalandsregionen hyr sedan regionens bildande residenset vid torget i Vänersborg, som arbetsplats för Västra Götalandsregionens högsta politiker och tjänstemän. I residenset finns kontors- och möteslokaler samt lokaler för representation. Här sammanträder regionstyrelsen regelbundet.

Efter tio år i residenset har regionstyrelsen nu sett över de framtida lokalbehoven. Styrelsen har beslutat att både anpassa en del av nuvarande lokalerna för framtiden och utöka lokalytan med den tidigare landshövdingebostaden för fler personal- och konferensutrymmen. I och med detta ser man även över hyreskontrakten och beslutade vid dagens sammanträde att fortsätta hyra lokalerna fram till den 31 december 2015. Det nya kontraktet gäller från den 1 september 2009 då ombyggnaden av lokalerna beräknas vara klar.

Västra Götalandsregionen vill satsa på ökat resande med tåg

För att möta det ökande resandet i Västra Götaland vill Västtrafik köpa in 17 nya tåg till kollektivtrafiken i Västra Götaland för cirka 1,2 miljarder kronor.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om inköp av fler tåg enligt Västtrafiks förslag. (Fullmäktigeärende)

Västra Götalandsregionen vill bilda aktiebolag för Öresundstågtrafiken

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att i enlighet med ett förslag från Västtrafik, tillsammans med Region Skåne och övriga landsting i södra Sverige, bilda ett aktiebolag för Öresundstågtrafiken. (Fullmäktigeärende)

Jubileumsgåva till regionens tillsvidareanställda

2009 har Västra Götalandsregionen funnits i tio år. Detta uppmärksammas på flera sätt med aktiviteter riktade till både medarbetare och medborgare. Regionstyrelsen beslutade vid dagens möte att alla tillsvidareanställda i Västra Götalandsregionens verksamheter och helägda bolag ska få en jubileumsgåva värd 400 kronor. Gåvan består av värdekuponger som kan användas som betalning vid Västra Götalandsregionens egna kulturinstitutioner däribland regionens museer, GöteborgsOperan, Göteborgs Botaniska trädgård och Regionteater Västs föreställningar.

Den totala kostnaden för gåvan får bli maximalt 25 miljoner kronor och ska finansieras inom regionstyrelsens budget samt följas upp i samband med delårsrapporten för mars 2009.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-491724, eller
presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF