Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-23 14:15


Regionstyrelsens beslut den 23 juni i korthet


Fullmäktigeärenden (avgörs av regionfullmäktige)

Fastställande gällande styrdokument

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige vilka 20 styr- och inriktningsdokument som är gällande för Västra Götalandsregionens verksamheter under 2009-2010. Förutom dessa dokument poängteras att budgeten är det överordnande styrdokumentet och styrelsen beslutar även att det under 2010 ska vara ett särskilt fokus på dokumenten Vision Västra Götaland, Personalvision 2010, Inköpspolicy Västra Götalandsregionen och Regiongemensamma prioriteringar.

Regiongemensamma riktlinjer för föreningsbidrag

Västra Götalandsregionen ger varje år cirka 100 miljoner kronor i bidrag för att stimulera och stödja ideella föreningar som verkar på regional nivå. På förslag finns nu en ny regiongemensam policy och riktlinjer för bidragsgivande till ideella föreningar som bland annat innehåller krav som måste uppfyllas för att en förening ska kunna få bidrag. För att söka bidrag måste föreningen vara demokratiskt uppbyggd och spegla mångfalden i samhället genom allas lika rätt oavsett trosbekännelse, kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund. Föreningen måste också ha tydliga mål och syften med bidraget och ha en god ekonomisk redovisning. Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige besluta enligt förslaget men med kompletteringar om vilka komponenter som ska ingå i regionens roll och ansvar för länets föreningsliv.

Arvoden styrelsen för Angereds Närsjukhus

Regionstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att arvodet för ordförande i styrelsen för Angereds Närsjukhus ska vara 15 procent av grundbeloppet och för vice ordförande tio procent. Grundbeloppet är idag 50.476 kronor per månad och motsvarar ett regionrådsarvode.

Återremiss av arkivnämndens organisation

Regionstyrelsen beslutade att ärendet om en anpassning av arkivnämndens organisation återremitterades.

Politiker ska lära av ungdomar

Claes-Göran Borg (V) vill i en motion öka ungas inflytande. Regionstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad. I beslutet ingår att ett omvänt demokratitorg ska genomföras där politiker ska ställa frågor till ungdomarna, lyssna och bättre kunna ta hänsyn till ungas villkor i sitt beslutsfattande. Fler mötesplatser mellan ungdomar och politiker ska skapas och förslagen ska arbetas in i det pågående arbetet med det regionala ungdomspolitiska handlingsprogrammet.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Inriktning för detaljarbete

Regionstyrelsen beslutade om inriktningen för regionkansliets detaljbudgetarbete enligt förslag men med en justering gällande att psykiatrin ska delta i nationella kvalitetsregister. Moderaterna deltog inte i beslutet.

Planeringsdirektiv för 2010

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till reviderat planeringsdirektiv för 2010. I förslaget framgår att regionfullmäktige avsatt lite drygt fem miljarder kronor till VG Primärvård nästa år vilket är lika mycket som innevarande år. Hälso- och sjukvårdsnämndernas avsättning i sina budgetar förutsätts sammantaget uppgå till detta belopp.

Fördelning av investeringsutrymme 2009

Regionstyrelsen beslutade om fördelning av investeringsutrymme 2009 för strategiska utrustningsinvesteringar enligt förslag.

Riktlinjer för informationssäkerhet

Regionstyrelsen beslutade att revidera riktlinjerna för informationssäkerhet i Västra Götalandsregionens verksamheter enligt förslag men med justeringen att även regionarkivarier ska ingå i beredning.

Granskning av beredning av ärenden

Regionstyrelsens internrevision har granskat beredningen av regionstyrelsens ärenden inom området regionutveckling. I och med revisionen framfördes förslag till förbättringar inom det administrativa området för att förbättra beredningsprocessen.
Regionstyrelsen beslutade att rapporten ska överlämnas för kännedom till den grupp som partierna utsett för översyn av den politiska organisationen samt att regiondirektören ska genomföra de åtgärder som krävs för att förbättra beredningsprocessen.

Nya rutiner för intern kontroll inom Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens revisorer har granskat fyra förvaltningars reseräkningar. Resultatet av granskningen visar bland annat att det finns svagheter i den interna kontrollen. Revisorskollegiet föreslår därför att regionstyrelsen tar initiativ till att skapa stöd för nämndernas och styrelsernas arbete med intern kontroll.
Regionstyrelsen beslutade enligt revisorskollegiets förslag.

Uppföljning av funktionshinderperspektivet i boksluten för 2008

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen om uppföljningen av funktionshindersperspektivet i boksluten för 2008.

Renovering av residenset dyrare än beräknat

Sedan en tid tillbaka pågår en renovering av residenset i Vänersborg. Bland annat ska sessionssalen upprustas och bli mer ändamålsenlig och anpassas efter dagens tekniska behov av bildvisning, ljud och datoranvändning. Dessutom sker en utökning av lokalerna ske till att även omfatta landshövdingens tidigare bostad som ska användas till konferens- och personalutrymmen.

Regionstyrelsen beslutade att komplettera den tidigare beslutade budgeten på två miljoner kronor med ytterligare 1,5 miljoner eftersom kostnaderna för teknikstöd, ventilation och anpassad möblering blir dyrare än beräknat.

Ett steg närmare Bild- och interventionscentrum

Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget att det bildas och byggs ett regionalt Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I Bild- och interventionscentrumet kommer avancerad diagnostik i form av bilder att länkas till behandling på ett sätt som gör det möjligt att följa ingreppet under gång och därmed kunna öka kvaliteten och tillämpa mer komplexa och avancerade metoder. I första hand ger de nya bildbaserade metoderna möjlighet till avancerad cancerbehandling liksom hjärt- och hjärnoperationer på ett nytt effektivare sätt med 3-dimensionella bilder som underlag.

Byggnaden för Bild- och interventionscentrum planeras i direkt anslutning till centralkomplexet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Finansieringen är ännu inte klar men de två första etapperna beräknas kosta 700 miljoner kronor för uppförande av byggnaden samt färdigställande av avdelningar för bland annat radiologi, interventionscentrum, nukleärmedicin och en sjukhusgemensam sterilcentral.

Miljöpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för eget tilläggsyrkande.

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2010-2021

Regionstyrelsen beslutade att godkänna att Beredningsgruppen för regionutvecklings förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur sänds ut på remiss. Styrelsen beslutade också om ett extra sammanträde med regionstyrelsen för att bereda ärendet inför fastställande av plan i regionfullmäktige.

Regeringen bör utreda om västsvenska vattenvägar kan införlivas i EU:s gemenskapslagstiftning

Regionstyrelsen beslutade enligt förslaget från miljöberedningen. Förslaget innebär att en hemställan ska skickas till regeringen om att regeringen ska utreda om Göta älv, Trollhätte kanal och Vänern kan införlivas i EU:s gemenskapslagstiftning som rör inre vattenvägar. Samtliga fyra remissinstanser, Göteborgs hamn AB, Vänerregionens näringslivsråd, Vänerhamn AB och Region Värmland har ställt sig bakom förslaget. Beslutet togs med mindre justeringar.

Yttrande över ”Konsumenttjänster m.m.”

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen yttrar sig över regeringens betänkande "Konsumenttjänster m.m.” enligt regionkansliets förslag. Beslutet togs med mindre justeringar.

Länk till betänkandet: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/124545

Yttrande över Fritid på egna villkor

Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget till yttrande från kulturnämnden över regeringens betänkande ”Fritid på egna villkor”.

Länk till betänkandet : http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/123945

 

Länk till dagens handlingar...

Kommentarer till regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF