Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-09-23 14:00


Regionstyrelsens beslut den 23 september i korthet


Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Yttrande om motion om att vaccinera barn mot pneumocker

Marianne Nilsson (kd) föreslår i en motion till regionfullmäktige från februari 2007 att möjligheterna att införa allmän vaccination mot pneumocker för barn ska undersökas. Regionstyrelsen föreslår att motionen ska anses besvarad och hänvisar till att Hälso- och sjukvårdsutskottet den 18 juni beslutade att införa allmän pneumockvaccination från 1 januari 2009. Det beslutet är i sin tur en följd av Socialstyrelsens beslut att införa pneumockvaccination i det allmänna barnvaccinationsprogrammet från och med 1 januari 2009.

Yttrande över motion om vård till papperslösa

I en motion från februari 2008 har Annette Ternstedt (v) och Amanda Åhall (v) föreslagit en rad åtgärder kopplade till vård av så kallade papperslösa personer (personer utan fullgoda ID-handlingar). Hälso- och sjukvårdsutskottet konstaterar i ett yttrande att hälso- och sjukvårdsdirektören fått ett uppdrag att genomföra en inventering av hur regionens sjukvårdsverksamheter hanterar patienter utan papper samt att föreslå regiongemensamma riktlinjer för hantering av dessa papper. Utskottet tog beslut om gemensamma riktlinjer 28 maj och i arbetet som ledde fram till beslutet har SU:s riktlinjer utgjort ett underlag. Avstämning har också gjorts med andra landsting och regioner. Regionstyrelsen föreslår därför regionfullmäktige att motionen är besvarad.


Styrelseärenden (ska avgöras av regionstyrelsen)

Framställningar från nämnder om att få använda eget kapital

Region styrelsen beslutade att hälso- och sjukvårdsnämnderna Trestad, Mitten Älvsborg och Sjuhäradsbygden samt patientnämnderna ska få använda drygt 54 miljoner av eget kapital under 2008 – 2010. Pengarna ska bland annat användas till att minska sjukskrivningar, utveckla närsjukvården samt till ett omställningsbidrag till SÄS, Södra Älvsborgs Sjukhus (HSN Sjuhäradsbygden).

Framställan från Gymnasiestyrelsen om att få använda eget kapital till fastighetsunderhåll

Regionstyrelsen beslutade att gymnasiestyrelsen får använda 5,3 miljoner kronor av det egna kapitalet till engångsinsatser för eftersatt fastighetsunderhåll under åren 2008 - 2010.

Ett steg närmare byggandet av 17 nya vindkraftverk

Gymnasiestyrelsen får 2,6 miljoner kronor för att genomföra processen med tillståndsprövning för att få bygglov för 17 nya vindkraftverk på naturbruksgymnasiernas mark. En förstudie har identifierat platser på där vindförhållanden är lämpliga och avstånden till grannar tillräckliga för att bygga vindkraftverk. Processen med tillståndprövning omfattar information till personal, elever, kringboende och andra berörda, kontakter med berörda kommuner och andra myndigheter samt beräkningar av ljudnivåer, antal skuggtimmar och vindmätningar.

Själva byggandet av vindkraftverken ligger i ett framtida steg tre. Enligt den redan gjorda förstudien kommer de 17 vindkraftverken att ge inte bara en miljömässig vinst, utan även en ekonomisk. Den totala investeringskostnaden är beräknad till cirka 540 miljoner kronor. Väl i drift skulle det ekonomiska överskottet första året, med dagens elpriser och efter avdrag för rörliga driftkostnader och försäkringar, bli drygt 60 miljoner kronor. Det innebär att de 17 verken skulle vara helt betalda efter knappt nio år och därefter börja levererar en vinst till regionen på cirka 70 miljoner kronor per år.

Delårsrapport augusti för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Delårsrapporten för augusti för regionstyrelsens och regionfullmäktiges verksamhet visar ett förväntat överskott på 167 miljoner kronor för helåret 2008 mot ett budgeterat överskott på 8 miljoner kronor. Merparten av överskottet finns inom Hälso- och sjukvårdsutskottets utvecklingsanslag för nya vårdområden. Den främsta förklaringen är att en del av satsningarna startar först under hösten i år och därmed inte ger någon helårseffekt på kostnaderna 2008. Regionstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och den kommer att ingå som en del i regionens övergripande delårsrapport.

Västra Götalandsregionen värd för CPMR:s generalförsamling 2009

Västra Götalandsregionen kommer att vara värd för CPMR:s generalförsamling 2009 som hålls i Göteborg på Svenska Mässan 30 september – 2 oktober nästa år. CPMR står för Conference of Peripheral Maritime Regions och är en politisk samarbetsorganisation för Europas perifera kustregioner. CPMR driver frågor inom transport-, maritim- och miljöområdet och är bland annat paraplyorganisation för Nordsjökommissionen och Östersjökommissionen.

Det blir första gången som generalförsamlingen hålls i Sverige. Omkring 500 personer väntas delta, däribland inbjudna talare som EU-kommissionärer och svenska regeringsmedlemmar, regionala beslutsfattare och internationell press. Regionstyrelsen beslutar om fem miljoner kronor för att täcka kostnader för möteslokaler, tolkning, måltider och social aktiviteter i samband med CPMR:s generalförsamling.

Yttrande över överklagat beslut

Företaget AB Scandinavian Travel Agent DMC anser sig utsatt för illojal och osund konkurrens från Västsvenska Turistrådet och har överklagat beslut i regionfullmäktige 10 juni och i regionstyrelsen 17 juni rörande driften av Västsvenska Turistrådet verksamhet.

I respektive yttrande till länsrätten svarar regionstyrelsen att ingen av de grunder som i kommunallagen anges för att kunna upphäva beslut är tillämpliga på de överklagade besluten och att överklagandet därmed ska avslås.

Yttrande över ”En utvecklad havsmiljöförvaltning”

Västra Götalandsregionen är i stort positiv till utredningens förslag, men tveksamma till den föreslagna placeringen av det statliga ansvaret med en uppdelning på Naturvårdsverket och Boverket och övriga verk som idag har ansvar för havsrelaterade frågor. Det skulle innebära stor risk för fortsatt sektortänkande, vilket står i strid med den helhetssyn som utredningen betonar. Det finns därför anledning att utreda denna fråga vidare med syfte samordna de statliga insatserna i havsmiljöfrågor, kanske under en och samma ”havsmyndighet”.
Länk till utredningen 

Yttrande över Region Värmlands regionala utvecklingsprogram – ”Värmland växer och känner inga gränser”

Västra Götalandsregionen kommenterar inte innehållet i sig, utan nöjer sig med att påpeka vikten av fortsatt samarbete och nämner trafikinfrastrukturen, Vänern och samverkan med Norge som exempel på områden där det sedan länge finns samarbete.
Länk till programmet

Västra Götalandsregionens redovisning av regional systemanalys mm till regeringen

Regionstyrelsen slutredovisade arbetet med den regionala systemanalysen enligt förslag från beredningsgruppen för Regionutveckling. Analysarbetes slutrapport ska inlämnas till regeringen under september månad.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Yttrande över förslag från Västsvenska Industri- och handelskammaren om finansiering av projektering, utbyggnad och underhåll av ”Sverigediagonalen”

Västsvenska Industri- och handelskammaren har tagit fram ett förslag om finansiering av projektering, utbyggnad och underhåll av ”Sverigediagonalen”, dvs. sträckan Laxå – Göteborg hamn genom Skaraborg. I förslaget beskrivs en finansieringsform som går ut på att befintliga vägar avgiftsbeläggs för att möjliggöra en snabb finansiering av nya väg- och järnvägssatsningar.

I sitt svar påpekar dock regionstyrelsen att med nuvarande lagstiftning skulle en sådan lösning bli ett uttag av skatt med den administration och beslutsapparat detta kräver. Västra Götalandsregionen bedömer därför det mest ändamålsenligt att i det korta perspektivet fokusera på att får fram byggstarter av angelägna projekt under de närmaste åren. Avgörande är att få nationellt gehör för de stora infrastrukturbehoven i Västra Götaland och därigenom påverka besluten om de nya investeringsplanerna för 2010 – 2020.

Yttrande över vägutredning för E20, delen Alingsås – Vårgårda

Vägverkets utredning om utbyggnad av E20 Alingsås och Vårgårda redovisar dels alternativ för trafikteknisk standard, dels för val av vägkorridor. I sitt yttrande förordar regionstyrelsen att man bygger en motorväg i den sydöstra vägkorridoren (”skogskorridoren”).
Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för egna yrkanden och tilläggsförslag.
Länk till utredningen

Yttrande över förslag till ny transportpolitisk målstruktur

SIKA (Statens Institut för KommunikationsAnalys) har på regeringens uppdrag sett över och föreslagit reviderade transportpolitiska mål. Regionstyrelsen påpekar i sitt svar till SIKA (Statens Institut för KommunikationsAnalys) bland annat att det ur ett jämställdhetsperspektiv är viktigt att utveckla kunskapen om vilka kvinnors respektive mäns verkliga resbehov är och hur de kan tillfredsställas. Vidare ställer sig svara regionstyrelsen att man ställer sig tveksam till förslaget att inrätta en ny nationell instans (”Transportmålsråd”) för att sammanställa, följa upp och analysera indikatorer och etappmål, utan att detta borde kunna ske inom ramen för ordinarie organisation.
Länk till rapporten

 

Regionstyrelsens handlingar till sammanträdet den 23 september.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF