Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-27 14:30


Regionstyrelsens beslut den 27 maj i korthet


Handlingar

Fullmäktigeärenden

Budget 2009 antagen

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige fastslår socialdemokraternas, folkpartiets och centerpartiets gemensamma budgetförslag för 2009.

Läs mer i separat pressmeddelande

Styrdokument för Västra Götalandsregionen fastställda

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att fastställa vilka styrdokument, visioner och policier, som ska gälla för Västra Götalandsregionen under 2008 och 2009. Från och med 2008 gäller förutom tidigare policier även Västra Götalandsregionens bolagspolicy, resepolicy och säkerhetspolicy.

Vänsterparitet och miljöpartiet reserverar sig mot beslutet till förmån för ett yrkande från vänsterpartiet.

Delårsrapport för mars 2008 - Fortsatt bra ekonomi men osäker utveckling framöver

Delårsresultatet till och med mars månad är positivt och följer i stort sett budgeten för 2008. Samtidigt har det har kommit flera signaler om att konjunkturen dämpas framöver. Sammantaget visar årsprognosen för verksamheterna inom hälso- och sjukvården och tillväxt- och utveckling på ett underskott i förhållande till 2008 år budget. Flera av verksamheterna däribland de flesta sjukhusen, Regionservice och Västtrafik, bör arbeta för att sänka kostnaderna för att vara i balans till årets slut. Trots att flera verksamheter flaggar för negativa resultat beräknas Västra Götalandsregionens överskott för 2008 uppgå till 675 miljoner kronor.

Regionstyrelsen beslutade att de verksamheter som räknar med att de kommer att få negativa resultat, senast den 24 juni ska redovisa vilka åtgärder de tänker genomföra för att uppnå ekonomisk balans för 2008. Styrelsen föreslår även att regionfullmäktige godkänner delårsrapporten.

Västra Götalandsregionen beviljar ansvarsfrihet för samordningsförbunden

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige beslutar om ansvarsfrihet för de 18 samordningsförbund som lämnat in årsredovisning för 2008.

Ansvar för syn-, hörsel- och dövrehabilitering överförs till handikappförvaltningen

Regionstyrelsen föreslår för regionfullmäktige att styrelsen för handikappverksamheten och därmed handikappförvaltningen från och med den 1 januari 2009 övertar ansvaret för habiliterings- och rehabiliteringsverksamheterna inom syn-, hörsel- och dövområdena. I och med beslutet får Västra Götalandsregionen en sammanhållen verksamhet för stöd till personer med dessa funktionshinder.

Ny prislista inom folktandvården från 1 juli

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige fattar beslut om nya priser inom folktandvården från och med 1 juli. Enligt förslaget blir priset på undersökningar och behandlingar både dyrare och billigare. Enklare undersökningar och förebyggande vård blir något billigare medan mer omfattande behandlingar blir något dyrare.

Från och med 1 juli gäller även en ny tandvårdsförsäkring som bland annat innebär att alla som har fyllt 20 år får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget uppgår till 300 kronor vartannat år för alla i åldern 30 till 75 år och 600 kronor vartannat år för personer mellan 20 och 29 år samt över 75 år. Dessutom införs ett högkostnadsskydd som ger patienten en lägre kostnad för dyra tandvårdsbesök.

I Västra Götalandsregionen gäller fri tandvård upp till 20 år. Från och med 2009 gäller fri tandvård upp till 21 år.

Sammanträdestider för regionstyrelsen och regionfullmäktige 2009

Regionstyrelsen beslutade om sammanträdestider för regionstyrelsen och regionfullmäktige för 2009.

Budget för Kommunalförbundet avancerad strålbehandling

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att godkänna 2009 års budget och verksamhetsplan för Kommunalförbundet Avancerad strålbehandling.

 

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Samverkansavtal för upphandlingar av hjälpmedelsförsörjning

Regionstyrelsen beslutade att godkänna samverkansavtalet för hjälpmedelsförsörjningen som förhandlats fram mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland. Avtalet innebär att man inför en gemensam organisation för upphandlingarna och upphandlar en gemensam leverantör.

Granskning av regionkansliets investeringsprocess

Revisionsbyrån KPMG har på regionstyrelsens uppdrag granskat regionkansliets arbete med stora investeringsprojekt och lämnat flera förslag till förbättringar. Bland annat rekommenderar KPMG att man gör roller och ansvar tydligare samt att varje investeringsbeslut tydligt redovisar vilken inverkan investeringen får på Västra Götalandsregionens strategiska målsättningar.

Regionstyrelsen beslutade att KPMGs rapport ska ingå i den översyn av investeringsprocessen som ekonomiutskottet påbörjat.

Yttrande över Valideringsdelegationens slutrapport ”Mot en nationell struktur”.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna regionutvecklingssekretariatets yttrande över Valideringsdelegationens slutrapport ”Mot en nationell struktur”. I yttrandet anser Västra Götalandsregionen bland annat att regeringen behöver vara drivande i arbetet med en nationell struktur och att detta även är en förutsättning för den regionala samordningen.

Validering syftar till att säkra kvalitet, legitimitet och likvärdighet inom bland annat utbildning på olika nivåer både nationellt och internationellt för att till exempel kunna jämföra svenska och internationella utbildningar. 

Yttrande över nationellt handlingsprogram för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling – KOLL framåt

Regionstyrelsen beslutade att godkänna regionutvecklingssekretariatets yttrande över regeringens nationella handlingsprogram för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling – KOLL framåt.

I yttrandet anser Västra Götalandsregionen bland annat att den enskilt viktigaste och nödvändiga åtgärden är att öka infrastrukturens kapacitet och kvalitet. För Västra Götalands del behövs en kraftfull satsning på järnvägarna för att klara fler gods- och persontransporter. Dessutom behövs en kraftfull satsning på infrastrukturen för kollektivtrafiken i storstadsområdet.

Västra Götalandsregionen menar också att det regionala och lokala inflytandet över prioriteringarna bör vara stort även i fortsättningen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för tilläggsyrkande. 

Översyn av det lågtrafikerade järnvägsnätet

Banverket har tillsammans med Västra Götalandsregionen gjort en översyn av det lågtrafikerade järnvägsnätets framtid. Beredningsgruppen för regionutveckling har lämnat ett förslag till redovisning för sträckorna Gårdsjö – Håkantorp, Alvhem – Lilla Edet, Varberg – Borås, Mellerud – Billingsfors, Munkedal – Lysekil, Skövde – Tibro – Karlsborg och Uddevalla – Strömstad.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna redovisningen.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för tilläggsyrkande.

Initiativ till ideell förening för miljömässigt och socialt företagande

Regionutvecklingssekretariatet tog 2007 initiativet till ett nätverk för CSR, Corporate Social Responicibility, för företag och organisationer som vill ta ett miljömässigt och socialt samhällsansvar i sin verksamhet. Nätverket har snabbt fått mer än 50 medlemmar och behöver nu formaliseras för att kunna bedrivas effektivt och demokratiskt.

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska vara initiativtagare till och medlem i den ideella föreningen ”CSR i Väst” under förutsättning att föreningen bildas och drivs i enlighet med Vision Västra Götaland. Styrelsen beslutade även att regionutvecklingsnämnden ska ansvara för verkställandet och finansieringen av Västra Götalandsregionens åtagande i CSR i Väst.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 

 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF