Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-05-26 14:30


Regionstyrelsens beslut i korthet 26 maj



Fullmäktigebeslut (avgörs av regionfullmäktige)

Budget 2010

En majoritet i regionstyrelsen ställde sig bakom budgetförslaget för 2010 från socialdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet. Beslut om nästa års budget och flerårsplaner för 2011 och 2012 tas i regionfullmäktige den 15 och 16 juni.

Sjukvårdspartiets budgetförslag behandlades inte under dagens sammanträde då partiet inte är representerat i regionstyrelsen.

Moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för de egna budgetförslagen.

Se partiernas budgetförslag…

Läs mer i pressmeddelande…

Fastställande av styrdokument, visioner och policier

Regionstyrelsen beslutade att bordlägga ärendet fram till sammanträdet den 23 juni.

Underskott kräver sparåtgärder för att klara ekonomin

I delårsrapporten framgår bland annat att Västra Götalandsregionens ekonomi har försämrats markant och att bedömningen är att årets resultat kommer att innebära ett underskott på 900 miljoner kronor. Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige godkänna delårsrapporten men beslutade också för egen del om ett antal sparåtgärder för att klara ekonomin. Bland annat ska nämnder och styrelser omgående se över sina rutiner för att minimera och bli restriktiva med nyanställningar och vikariat.

I delårsrapporten framgår att verksamheterna fungerar bra, framförallt inom hälso- och sjukvården ökar produktionen och väntetiderna minskar.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet avstod från att delta i beslutet.

Läs mer i pressmeddelande…

Regiongemensamma riktlinjer för föreningsbidrag

Regionstyrelsen beslutade att bordlägga ärendet fram till sammanträdet den 23 juni.

Revisorerna ska vara oberoende

Enligt ett förslag från regeringen ska ledamöter och ersättare i fullmäktige inte kunna väljas till revisorer. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige godkänna ett förslag till yttrande där man menar att nuvarande reglering är tillräcklig.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande. 

Bättre stöd till folkhögskolorna påbörjat

Sören Kviberg m. fl. (V) vill i en motion att fördelningen av det regionala bidraget till folkhögskolorna ses över, att Västra Götalandsregionens verksamheter bättre utnyttjar skolornas resurser och att finansieringsmöjligheter inom EU ska utnyttjas bättre. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad då arbete i enlighet med motionen redan påbörjats.

Inrättande av närsjukvårdskoordinatorer ska ske lokalt

Göran Larsson (MP) vill i en motion att Västra götalandsregionen ska inrätta närsjukvårdskoordinatorer för att stärka samordningen. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen avslås. Det finns väl utvecklade samverkansformer och beslut att inrätta koordinatorer måste tas av de lokala aktörerna.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. 

Inga planer på förändrad tågtrafik mellan Borås och Göteborg

Birgitta Losman m. fl. (MP) vill i  en motion bland annat att tågtrafiken mellan Borås och Göteborg ska bibehållas och utvecklas. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad då inga förändringar planeras för tågtrafiken. Däremot kommer satsningar på busstrafiken att göras till dess att en effektivare tågtrafik kan erbjudas.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Strategi för cykelinfrastrukturen tas fram

Birgitta Losman m. fl. (MP) vill i en motion att Västra Götalandsregionen i samarbete med kommunerna tar fram åtgärder för att öka andelen cykelresor i Västra Götaland. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad då en regional infrastrukturplan håller på att tas fram med förslag till åtgärder för cykelinfrastrukturen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Inga generella Kol-tester för rökande anställda

Göran Larsson (MP) vill i en motion bland annat att alla anställda i Västra Götalandsregionen som röker ska erbjudas möjlighet att testa om de lider av lungsjukdomen Kol. Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige avslår motionen med hänsyn till det rådande ekonomiska läget. Styrelsen hänvisar också till att undersökningarna är ett arbetsgivaransvar inom företagshälsovården och att KOL-tester av rökande anställda är angelägna men att detta får finansieras inom den förekommande företagshälsovården. 

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Styrelseärenden (beslutas i regionstyrelsen)

Positiv utveckling av säkerhetsarbetet

Regionstyrelsen beslutade godkänna redovisningen av säkerhetsarbetet och säkerhetsläget i Västra Götalandsregionens verksamheter under 2008. I redovisningen framgår att säkerhetsarbetet i Västra Götalandsregionens verksamheter har utvecklats positivt och att insikt och förståelse för betydelsen av ett aktivt säkerhetsarbete generellt har ökat. Allt fler förvaltningar arbetar med systematisk avvikelsehantering och har en risk- och krishanteringsorganisation.
Redovisningen visar även på svaga områden som oförmågan att redovisa kostnader för inträffade händelser, klassificera informationsmängder, tillämpa regelverk och att genomföra säkerhetskulturmätningar.

Inköpspolicyn ska följas

Regionstyrelsen beslutar att uttala att det är av stor vikt att styrelser och nämnder inom Västra Götalandsregionen följer den fastställda inköpspolicyn och att ett flertal angivna regler och riktlinjer följs.

Bättre bemötande av personer med funktionsnedsättning

Regionstyrelsen beslutade att handikappkommittén får ett anslag på 145.000 kronor. Pengarna ska gå till att ta fram ett utbildningsmaterial om bemötande av personer med funktionsnedsättning. Tidigare har personal inom hälso- och sjukvården utbildats men nu ska utbildningsmaterialet anpassas för utbildning av personal även inom andra verksamheter.

Tolv miljoner till hetluftsanläggning vid Tvätteriet i Alingsås

Regionstyrelsen beslutade att satsa tolv miljoner kronor på en ny hetluftsanläggning vid Tvätteriet i Alingsås. Investeringen innebär en kapacitetshöjning och produktivitetshöjning vid tvätteriet samt en förbättrad arbetsmiljö.

Strategi för läkemedelsförsörjning

Regionstyrelsen beslutade att läkemedelsförsörjningen till vårdenheter i Västra Götalandsregionen ska genomföras enligt förslag. Nuvarande avtal med Apoteket Farmaci AB upphör i december nästa år. Regionstyrelsen beslutar därför om en strategi för hur läkemedelsförsörjningen ska genomföras inför 2011. Förändringarna ska leda till ökad patientsäkerhet och effektiv försörjning.

Plan för transportsystemet saknar viktiga projekt

Regionstyrelsen beslutade avge yttrande över utkast till nationell plan för transportsystemet enligt förslag från beredningsgruppen för regionutveckling. Planen är ett utkast som de fyra trafikverken för väg, järnväg, sjöfart och flyg arbetar med att ta fram.

Västra Götalandsregionen tycker att beskrivningen av viktiga utgångspunkter och utmaningar med mera för transportsystemet i Sverige är bra, men påtalar att flera nödvändiga utbyggnadsprojekt för Västsverige överhuvudtaget inte finns med.
I yttranden konstateras också att för flertalet av de projekt i Västra Götaland som ligger på listan finns ett förbehåll om medfinansiering för att prioriteten ska gälla.

 

Handlingar...

Kommentarer till regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF