Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-08-24 14:30


Regionstyrelsens beslut 24 augusti


Fullmäktigeärenden

Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.

Regionarkivet arkivmyndighet för Regionteater Väst

Regionteater Väst har uppmärksammat behovet av en arkivmyndighet för sin verksamhet. Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att Regionarkivet, på samma sätt som för Västra Götalandsregionens övriga helägda bolag, blir arkivmyndighet även för Regionteater Väst.

Skene lasaretts framtida roll och uppdrag ska utredas

I en motion vill Johnny Magnusson m.fl. (M) och Monica Selin m.fl. (KD) att förutsättningarna för att ombilda Skene lasarett till en fristående enhet ska utredas.

Regionstyrelsen föreslår i sitt yttrande över motionen att regionfullmäktige ska anse motionen vara besvarad. Styrelsen hänvisar till det uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektören tidigare fått av hälso- och sjukvårdsutskottet att utreda och stärka närsjukvården samt belysa lokalsjukhusens roll och uppdrag i framtiden.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande att bifalla motionen. 

Översyn av antal slutenvårdsplatser utreds

I en motion vill Marianne Nilsson m.fl. (KD) att en översyn görs av antalet slutenvårdsplatser. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige ska anse motionen vara bifallen. Styrelsen hänvisar till det uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektören tidigare fått av hälso- och sjukvårdsutskottet om framtidens hälso- och sjukvård, där en översyn av vårdplatserna ingår.

Regional plan för biogasutveckling

I en motion vill Sören Kviberg (V) att förutsättningarna om ett samråd med kommunerna om en översiktlig planering av infrastrukturen för biogas ska utredas. Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att motionen ska anses vara besvarad med att miljönämnden kommer att presentera en samlad regional plan för biogasutveckling.

Kostnadsneutralt system med personalbilar ska utredas

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att utreda ett system med så kallad personalbil för alla anställda i Västra Götalandsregionen. Bilen ska vara en miljöbil som betalas genom avdrag på lönen. Förutsättningen för systemet är att det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren, Västra Götalandsregionen, och att de anställda bara får välja att köra miljöbilar. Förslaget om personalbilar kommer från Conny Brännberg (KD) i en motion.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om avslag.

Kartläggning innan införande av centrum för sällsynta diagnoser

Johnny Magnusson (M) föreslår i en motion att ett centrum för sällsynta diagnoser ska inrättas på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att bifalla motionen genom att en inventering och kartläggning först ska genomföras tillsammans med andra aktörer och intressenter.

Styrelseärenden

Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.

Regionstyrelsens detaljbudget 2011

Regionstyrelsen beslutade att fastställa förslaget till budgetram för regionstyrelsen och regionkansliet för 2011. I stort fördelas budgeten enligt samma modell som för 2010. Effektiviseringskravet på 3 procent kvarstår vilket innebär att budgetramen för det kommande året minskats med drygt 58 miljoner kronor. Budgetramen omfattar totalt drygt 2,7 miljarder kronor. Budgetramen är preliminär och kommer att fastställas slutgiltigt efter valet. 

Kulturverksamheter kompenseras för ökade pensionskostnader

Regionstyrelsen beslutade att GöteborgsOperan AB, Göteborgs Symfoniker AB, Regionteater Väst AB och Kultur i Väst ska kompenseras med drygt åtta miljoner kronor 2010 för att täcka ökade pensionskostnader.

Pensionskostnaderna är stora och varierar mycket från år till år. Bland annat har de statliga beräkningsreglerna förändrats vilket gör att pensionskostnaderna räknats upp retroaktivt från år 2003.

Styrelsen positiv till gemensam språktolkförmedling

Regionstyrelsen ställer sig positiv till en gemensam språktolkförmedling tillsammans med de fem kommuner i Västra Götaland som har eller tidigare haft egen språktolkförmedling, Göteborg, Uddevalla, Trollhättan, Borås och Mariestad.

Regionkansliet bedömer att en samverkan med kommunerna skulle öka kvaliteten på tolktjänsterna och styrelsen beslutade därför även att utredningen om en eventuell samverkan nu ska skickas på remiss.

Vårdverksamhet inom VG Primärvård startar i Ulricehamn

Regionstyrelsen beslutade att godkänna att Praktikertjänst AB, genom vårdenheten Läkargruppen Ulricehamn, får bedriva primärvårdsverksamhet i Ulricehamn inom ramarna för VG Primärvård. Verksamheten kommer enligt ansökan att starta omgående.

Utvecklade ersättningsmodeller för bättre vård

För att uppnå en tydligare styrning mot kvalitet, tillgänglighet, bemötande och valfrihet fattade regionstyrelsen vid dagens sammanträde beslut om att utveckla den målrelaterade delen i ersättningsmodellerna för vården vid Västra Götalandsregionens sjukhus.

Styrelsen beslutade att sjukhusens akutmottagningar från år 2011 ska få ersättning genom ett riktat uppdrag och att merparten av den målrelaterade ersättningen bör tillfalla den verksamhet/klinik som kan påverka resultatet. Med dagens beslut får hälso- och sjukvårdsutskottet i uppdrag att utreda möjligheten till justeringar i finansieringsprinciperna så att tydliga kvalitetsförbättringar även innebär möjligheter till ökade resurser för verksamheterna.

Nya nationella riktlinjer för diabetessjukvården

Socialstyrelsen har under 2010 beslutat om nya nationella riktlinjer för diabetesvården i Sverige. Regionstyrelsen beslutade att ge berörda utförarstyrelser och hälso- och sjukvårdsnämnder i uppdrag att införa de nya riktlinjerna.

Information om strategisk inriktning för kollektivtrafiken

Regionutvecklingsnämnden beslutade den 8 juni att påbörja ett arbete med att ta fram ett underlag för den framtida strategiska inriktningen för kollektivtrafiken inom Västtrafiks geografiska område som helhet. Arbetet sker i samverkan mellan regionutvecklingsnämnden, det regionala ägarrådet, de delregionala ägarråden, Västtrafik och Trafikverket samt andra berörda och relevanta aktörer.

Bakgrunden till regionutvecklingsnämndens beslut är regionfullmäktiges inriktningsbeslut om att Västra Götalandsregionen från och med den 1 januari 2012 blir ensam ägare och finansiär av Västtrafik. Regionstyrelsen beslutade att notera informationen.

Ärenden som återremmitterades eller utgick

Två ärenden återremmitterades. Det var ärende 10 om slutredovisning av projektet "Tillgänglig information 2010" och ärende 12 om arbetsfördelning för tumörkirurgi inom Västra Götalandsregionen.

Tre ärenden på den utsända ärendelistan utgick. Det var ärende 2 om en tillbyggnad av GöteborgsOperan, nummer 17 om finansiering av landstingens försäkringsbolag och nummer 18 om Forum Västra Götaland 2011.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35, Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF