Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-03-04 10:00


Rektor utsedd för Agnesbergs folkhögskola


Till rektor för Agnesbergs folkhögskola har Keith Palmroth utsetts. Han blir därmed chef för Västra Götalandsregionens sjunde folkhögskola, en skola som har ett särskilt ansvar för att utveckla interkulturell folkhögskolepedagogik.

Agnesbergs folkhögskola har funnits som försöksverksamhet i tre år, som filial till Göteborgs folkhögskola, men från och med 1 januari 2010 är verksamheten permanent. Skolan är Nordens första romska folkhögskola och har sin bas i utbildningsverksamhet av och för romer. Vid skolan finns allmänna kurser på grundskolenivå samt undervisning om romernas kultur och historia.

– Många romer saknar skoltraditioner, därför är det viktigt att skapa nya utbildningsvägar på romernas egna villkor, med delaktighet i alla led. Det handlar både om att höja kunskapsnivån och att stärka kulturidentiteten, säger Keith Palmroth.

– Skolans uppdrag ligger i linje med Västra Götalandsregionens ambitioner att se det mångkulturella som en naturlig del i tillväxt och utveckling, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Kompetens och lärande är en av de viktiga frågor som Västra Götalandsregionen driver, som en del i utvecklingsuppdraget. Västra Götalandsregionen är nu huvudman för sju folkhögskolor.

– Folkhögskolorna har ett viktigt uppdrag och Agnesbergs folkhögskola är ett spännande tillskott som kan tillföra mycket, säger Johan Assarsson.

Keith Palmroth är 42 år och har varit studierektor på Agnesbergs folkhögskola under försöksperioden, sedan 2007. Han är själv finsk rom och har under åren jobbat på olika sätt för att stärka romernas ställning i samhället. Bland annat har han deltagit i delegationen för romska frågor och är ofta anlitad som debattör. Han har också forskat kring romers situation.

– Att utveckla den pedagogiska metodiken är ett av våra uppdrag och här finns också pågående forskning. På så sätt bidrar vi inte bara till att höja kunskapen hos eleverna utan också till en samhällsförbättring. Idag finns 70 elever vid skolan, 200 står på kö och genom filialer runtom i Sverige kan vi säkert vara uppe i bortåt 5-600 elever om några år, säger Keith Palmroth.

Agnesbergs folkhögskolas hemsida



Kontaktperson: För ytterligare kommentarer, kontakta regiondirektör Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24, eller Keith Palmroth, telefon 076-051 51 57.


Läs meddelandet som PDF