Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-09-11 11:26


Ny studie på förskolebarn visar: Renare händer ger mindre sjukfrånvaro


Bättre handhygien i förskolan ger mindre sjukfrånvaro bland barn. Det visar resultaten av en studie som genomförts av Västra Götalandsregionen. På måndag inleds Hygienveckan med invigning i Göteborg och på Orust.

Media hälsas välkomna till invigningen av Hygienveckan måndagen den 16 september kl 10.00 på lekplatsen Plikta i Slottsskogen, Göteborg.

Invigningstalare är Anna Johansson, biträdande kommunalråd med särskilt ansvar för förskole- och utbildningsfrågor i Göteborgs stad.

Media får möjlighet att ta del av resultaten av en ny studie, som visar att bra handhygien ger friskare barn och därmed mindre sjukfrånvaro. Studien har genomförts av Smittskydd Västra Götaland i samarbete med förskolor i Ale, Essunga, Göteborg, Orust och Svenljunga. Förskolepedagoger och representanter för Smittskyddsenheten Göteborg kommer att finnas på plats och då finns det också möjlighet till enskilda intervjuer och fotografering.

Under Hygienveckan, som pågår 16-20 september och arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med länets kommuner, kommer det att genomföras olika aktiviteter på flera orter. Orust kommun kommer att hålla en egen invigning 16 september. Hygienveckan 2013 sätter extra fokus på utbildning, lärande och kunskap under parollen ”Hygien - gör sunt förnuft till ren vana”. Goda hygienvanor grundläggs tidigt i livet och med ett aktivt deltagande i Hygienveckanges ges barnen möjlighet till samtal och praktisk träning kring hygien.

Mediafrågor om förskolestudien, Hygienveckan eller HYFS (Hygiensjuksköterska i Förskola) besvaras av Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska, Smittskyddsenheten Göteborg. Mobiltelefon: 0703-046054. Epost: marianne.l.bengtsson@vgregion.se

Mer information om Hygienveckan och HYFS finns på Västra Götalandsregionens hemsida  www.vgregion.se/hyfs

Välkomna!

Program Plikta 16 september:

09.30-12.00 Aktiviteter: Bygge av ”handträd”, handtvätt, pjäsen "Prinsessan som inte ville tvätta händerna", utdelning av hygienmaterial, grillning.

10.00 Invigning med Anna Johansson.



Kontaktperson: Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska, Smittskyddsenheten Göteborg, 0703-046054.


Läs meddelandet som PDF