Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-23 10:30


Resultat per område av massvaccinationen i Västra Götaland


Idag presenteras de kommunvisa resultaten av massvaccination mot den pandemiska influensan i Västra Götaland.  I Göteborg presenteras resultaten per stadsdelsnämnd. Totalt uppnåddes en god täckningsgrad på 60 procent. Men det finns skillnader mellan olika kommuner och stadsdelar.

Data baseras på registrering till och med 31 mars. Sammanställningen har gjorts i samarbete med Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap (NHV). Resultaten är uppdelade per kommun och stadsdelsnämnd men det finns svårigheter att avgöra en individs kommuntillhörighet då registreringen endast kunnat göras på postnummer. Uppgifterna finns dessutom uppdelade på åldersgrupp, kön, samt på vilken typ av enhet man valt att vaccinera sig.

- Dos 2 rekommenderades bara till barn under tolv år samt till vissa riskgrupper med nedsatt immunsvar. Därför är det få vuxna som fick två doser. Samtidigt finns det sannolikt doser som inte registrerats av olika skäl, förklarar smittskyddsläkare Ann Söderström.

Barnen har den bästa vaccinationstäckningen och en förklaring till kommuners olika resultat kan vara att kommuner med färre barn får en sämre total täckning. Andra faktorer är att vissa grupper varit svårare att nå till exempel yngre vuxna och vissa invandrargrupper.

- Resultaten ger underlag för att kunna analysera skillnaderna i vaccinationstäckning inför höstens influensasäsong. Det mesta talar för att den pandemiska influensan kommer tillbaka som säsongsinfluensa och vissa grupper kan då vara mer mottagliga, säger Ann Söderström.

Läs mer om resultaten…



Kontaktperson: Smittskyddsläkare Ann Söderström, 031-368 56 02.


Läs meddelandet som PDF