Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-05-28 11:30


Regionpolitiker lyssnar på barn och unga

Så kan barns rättigheter förbättras i Västra Götaland


Ledande företrädare för Västra Götalandsregione träffar idag barn för att lyssna på hur regionen bättre kan möta barnens behov.
Det är regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson och Jonas Andersson vice ordförande i hälso-och sjukvårdsutskottet som träffar barnen som också har med sig barnombudsmannen Fredrik Malmberg (BO).

Västra Götalandsregionen är ett av 50 landsting och regioner som valts ut av BO som särskilt intressanta ur ett barnrättsperspektiv.
–Vi är utvalda och välkomnar Barnombudsmannens erbjudande att bli ännu bättre på att tillvarata barns rättigheter, säger Gert-Inge Andersson.
Barnombudsmannen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att sprida den nationella strategin för att stärka barnets rättigheter i Sverige.
Bland en lång rad punkter i strategin sägs att barn ska få uttrycka sina åsikter i frågor som rör dem. Pejling och dialog genomförs under tre år och vänder sig till kommuner, landsting/regioner och statliga myndigheter.
Barnombudsmannen reser nu runt i landet för att samlia in barns åsikter och se till att de får framföra sina åsikter direkt till politiker.

Så här går en pejling till

Barnombudsmannen kommer att pejla ett femtiotal kommuner, landsting/regioner och myndigheter inom verksamheter som är särskilt intressanta ur ett barnrättsperspektiv. Barnombudsmannen träffar barn och unga som har erfarenhet av det område som ska pejlas.
Med hjälp av metoden Unga Direkt arbetar barnen fram budskap som de sedan framför till beslutsfattarna i ett möte. Pejlingen är en möjlighet för verksamheten att förbättra sitt arbete med barn och unga och låta dem komma till tals. Pejlingen tydliggör hur barn och unga upplever att verksamheten fungerar i praktiken och vad som kan bli bättre.

I Västra Götaland är det ett tiotal barn och unga med psykisk ohälsa som tyckt till om vad som behöver förbättras.
Efter klockan 13.00 tisdag 28 maj finns Gert-Inge Andersson och Jonas Andersson tillgängliga på telefon för att berätta om vad barnen ville säga dem som beslutsfattare.

Länk till Barnombudsmannens webbplats:  http://www.barnombudsmannen.se/

Mer information om Pejling & dialog:http://www.barnombudsmannen.se/pejling/



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson tel:0706 81 79 10
Jonas Andersson tel:0708 37 78 53


Läs meddelandet som PDF