Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-06-19 15:05


Beslut regionstyrelsen 19 juni 2007

Screening av bråck på kroppspulsåder hos 65-åriga män


Regionstyrelsen beslutade bland annat att screening av bråck på stora kroppspulsådern ska införas nästa år och att influensavaccin inte ska erbjudas gratis till äldre personer.

Handlingar

Screening för bråck på kroppspulsådern införs för 65-åriga män

Regionstyrelsen beslutade att från 2008 införa screening för bukaortaaneurysm, bråck på stora kroppspulsådern, hos 65-åriga män i regionens hälso- och sjukvård. Screeningen ska införas som rutin. Kostnaden beräknas till 4,5 miljon kronor första året och merkostnaden ökar till åtta miljoner efter åtta år.

Influensavaccin ska inte erbjudas gratis

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att avslå motionen från Karin Greenberg (c) om att alla invånare över 65 år årligen ska erbjudas gratis influensavaccinering.

Strategi för ägande av fastigheter

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att godkänna Strategi för Västra Götalandsregionens ägande av fastigheter. Strategin säger att huvudinriktningen är att:
  • Regionen även i fortsättningen ska äga samtliga sjukhus som idag ägs av regionen, folkhögskolor, naturbruksgymnasier och museer.
  • Regionen ska i första hand hyra primärvårds- och tandvårdslokaler och administrativa lokaler.

Samordning av arbete enligt barnkonventionen

Regionstyrelsen beslutade att Drottning Silvias barnsjukhus ska ansvara för den fortsatta samordningen av arbetet med integreringen av barnkonventionen i regionens verksamheter. Styrelsen avsätter 700.000 kronor till sjukhuset.

Samma villkor för sjukvård för asylsökande som för svenskar

Enligt FN-rapporten Mission to Sweden bryter Sverige mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter på ett antal punkter. Framförallt gäller detta att asylsökande inte erbjuds hälso- och sjukvård på samma villkor som svenska medborgare.

Regionstyrelsen beslutade att hälso- och sjukvårdsutskottet ska bedöma om de brister rapporten påtalar även gäller Västra Götalandsregionen.

Eget kapital för Grön rehab och kultursatsningar

Regionstyrelsen beslutade godkänna att Göteborgs botaniska trädgård får använda 700.000 kronor av sitt egna kapital för projektet Grön rehab under 2007. Styrelsen beslutade också att kulturnämnden får använda drygt 11,8 miljoner till satsningar inom statsbidragsberättigade institutioner inom scenkonstområdet.

Bildcentrum vid SU behandlas senare

Regionstyrelsen beslutade att prövningen av ett ”Bildcentrum för Västra Götalandsregionen vid Sahlgrenska sjukhuset” ska ske i den kommande investeringsplanen 2008-2010.

Reviderad grafisk manual

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget om en reviderad grafisk manual för Västra Götalandsregionens logotype. Riktlinjerna för logotypeanvändningen har skärpts och blivit både förenklade och stramare. Delen som behandlar bolagen återemitterades.

Inriktningsbeslut för detaljbudget

Regionstyrelsen beslutade fastställa riktlinjer, uppdrag med mera för regionkansliets detaljbudgetarbete 2008.

Moderaterna deltog inte i beslutet och lämnade en förklarande protokollsanteckning.

Ägaruppdrag högspecialiserad vård

Regionstyrelsen beslutade om ägaruppdrag för högspecialiserad vård 2008.

Säkerhet vid psykiatrisk tvångsvård

Regionstyrelsen beslutade att styrelserna för Kungälvs sjukhus, NU-sjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus får i uppdrag att säkerställa att det finns skriftliga rutiner i respektive verksamheter för att uppfylla socialstyrelsens nya bestämmelser om säkerhet.

Prestationsersättningen inom psykiatrisk slutenvård

Regionstyrelsen beslutade att prestationsersättningen inom vuxenpsykiatrins slutenvård till tio procent ska baseras på antalet vårdtillfällen och till 90 procent på antalet vårddagar. Styrelsen beslutade också att hela prestationsersättningen inom rättspsykiatrin ska grundas på antalet vårddagar.

Uppdragsbeskrivning för internrevision

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till uppdragsbeskrivning för internrevision och revisionsplan för 2007.

Bokslut 2006 för stiftelser

Regionstyrelsen beslutade godkänna bokslut för år 2006 för stiftelser och gåvor som står under anknuten förvaltning hos Västra Götalands läns landsting.

Finansieringsförslag för infrastruktur till regionutvecklingen

Monica Selin (kd) föreslår att ett positionspapper tas fram för alternativ finansiering av infrastrukturprojekt i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutar att skrivelsen överlämnas till beredningsgruppen för regionutveckling för kännedom.

Motionssvar

Tomatismetoden införs inte

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att avslå motionen från Göran Larsson med flera (mp) om att bland annat införa Tomatismetoden som behandling av neuropsykiatriska funktionshinder. Metoden saknar enligt motionssvaret vetenskapligt underlag men används på en BUP-mottagning och projektet ska utvärderas.

Miljöpartiet reserverade sig beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

Återremiss motioner

Regionstyrelsen beslutade att återremittera både motionen från Berit Adolfsson med flera (m) om köfri psykiatri för barn och ungdomar och motionen från Jan Alexandersson (v) om ”dolda funktionshinder – barn i riskzonen”.

Yttranden

Svensk europeisk kulturhuvudstad 2014

Regionstyrelsen beslutade godkänna yttrandet över promemorian om svenskt värdskap för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad 2014. Sverige kommer att dela värdskapet med Lettland. Yttrandet och promemorian behandlar bland annat fördelning av kostnader och hur juryn utses som ska avgöra vilken stad som ska vara kulturhuvudstad i Sverige år 2014.

Uppföljningssystem för barnpolitiken

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande över ”Ett uppföljningssystem för barnpolitiken”.

Stödfunktion för jämställdhetsintegrering

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande över ”Stöd inför framtiden – om förutsättningar för jämställdhetsintegrering”. Regionstyrelsen ser gärna en central stödfunktion för utbildning och erfarenhetsutbyte men vill att direkt stöd för jämställdhetsintegrering bör finnas på regional nivå. I Västra Götaland bör funktionen förläggas inom Västra Götalandsregionen och ingå i utvecklingsuppdraget.

Patent och innovationer för tillväxt och välfärd

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget till yttrande över betänkandet ”Patent och innovationer för tillväxt och välfärd.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelse kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF