Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-07-03 13:25


Direktsänt från Almedalen

Skåne och Västra Götaland visar vägen i regionfrågan


Runt om i Sverige pågår diskussioner om att bilda nya regioner för att möta framtida utmaningar för de offentliga verksamheterna på kommunal och regional nivå. Det handlar bland annat om tillväxt och konkurrenskraft, hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och transportinfrastruktur. En viktig förutsättning för framgång är en väl fungerande samverkan mellan kommuner och region. Hur detta kan fungera i praktiken diskuteras vid ett direktsänt seminarium den 10 juli under Almedalsveckan.

I seminariet delar Region Skåne och Västra Götalandsregionen med sig av tio års erfarenheter som fungerande regioner och bjuder samtidigt in till en diskussion om hur region och kommuner kan – och måste - samverka för tillväxt och utveckling.

Tillsammans med de båda regionstyrelsernas ordförande, Roland Andersson från Västra Götaland och Jerker Swanstein från Skåne, diskuterar kommunpolitikerna Jan Hallberg, Göteborg, Thomas Håkansson, Lomma och Britt Wall från Sotenäs kring samspelet med och nyttan av regionbildningen utifrån sina roller i kommuner av helt olika storlek och karaktär. Hur kan regioner och kommuner samverka för utveckling och välfärd? Hur är det att vara en kommun i stora regioner som Västra Götaland och Skåne?

Samtalet leds av Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan. Vid seminariet ger även Mats Svegfors, tidigare ordföranden i Ansvarskommittén, sin syn på utvecklingen av regiondebatten i landet.

Seminariet äger rum torsdag 10 juli, 13:30 – 15:30 och kan upplevas antingen på plats på Strand Hotel i Visby eller direktsänt på webben:
http://yaika.se/channel/samverkan



Kontaktperson: Kerstin Einarsson, Västra Götalandsregionen, 0705-60 71 11
Britt-Inger Bårman, Region Skåne, 044-309 31 87


Läs meddelandet som PDF