Samtliga inblandade parter är beredda att positivt arbeta för en gemensam lösning för den fortsatta utvecklingen av museiverksamheten inom Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för kultur- och naturarv.
En särskild avsiktsförklaring undertecknades på torsdagen.
– Det känns mycket bra att ha den här plattformen, och att vi därmed kan gå vidare, säger Västra Götalandsregionens kulturnämndsordförande Lars Nordström i en kommentar.
I Västarvet finns flera olika natur- och kulturarvsverksamheter samlade, med bland annat utställningar, arkiv och experter på olika områden. De flesta av verksamheterna ägs av Västra Götalandsregionen, medan Bohusläns museum och Västergötlands museum är stiftelseägda. När Västarvet gick in i ett omfattande utvecklingsarbete, ifrågasattes om detta var i strid med stiftelselagen.
När den särskilda utredaren Christina Rogestam för drygt en månad sedan presenterade sin slutrapport om museiorganisationen, innehöll den bland annat ett förslag till hur de nuvarande parterna i sina olika roller ändå skulle kunna samverka för en fortsatt utveckling av respektive verksamhet. Genom tilläggsavtal med stiftelserna och kompletterande uppdrag till Västarvet från kulturnämnden, får stiftelserna istället rollen som uppdragsgivare. All personal blir också anställd i Västarvet.
– Detta renodlar våra roller och förenklar det fortsatta arbetet på ett sätt som alla parter nu har förklarat sig nöjda med. Museerna har ett mycket viktigt uppdrag i Västra Götalands kulturliv och det känns väldigt bra att vi nu kan gå vidare i utvecklingen, säger Lars Nordström.
Det nya arbetssättet ska kunna börja gälla från den 1 januari 2010. Avsiktsförklaringen är undertecknad av Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, Charlotte Nordström, kommunalråd i Skara kommun, Johan Wiktorsson, kulturnämndens ordförande i Uddevalla kommun, Jan Sjöberg, ordförande i Bohusläns Hembygdsförbund och Dag Ahlenius, ordförande i Västergötlands Fornminnesförening.
Avsiktsförklaringen i sin helhet