Regionstyrelsen godkände idag ett åtgärdspaket som föreslagits av regionledningen för att komma till rätta med den ekonomiska obalans som NU-sjukvården haft under flera år.
Åtgärderna inom NU-sjukvården ska sättas in snarast möjligt för att säkra fortsatt verksamhetsutveckling, minska överbeläggningarna och öka effektiviteten.
Regionstyrelsen beslutade även om åtgärder för Kungälvs sjukhus och Södra Älvsborgs Sjukhus med anledning av redovisade ekonomiska obalanser för 2013.
För samtliga tre sjukhus kommer ägarstyrningen och verksamhetsuppföljning att stärkas. Dessutom ska den medicinska servicen och gränssnitten mellan sjukhusen och övriga aktörer ses över för att minska trycket på sjukhusen.
NU-sjukvården har under de senaste månaderna genomgått en genomlysning av styr- och ledningsmiljön i och kring sin verksamhet. En genomlysning som gjorts för att säkra att rätt åtgärder och stöd sätts in.
För verksamheten innebär det nu presenterade åtgärdspaketet, bland annat, att revidera och tydliggöra målbilden och en strategisk plan för sjukhusets utveckling, extra stöd och styrning från regionstyrelsen, ökad uppföljning och tydligare kommunikation.
–Situationen vid NU-sjukvården är speciell till följd av flera år med både ekonomi och verksamhet i obalans, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.
Det är därför viktigt att vi som ägare tillsammans med utförare och beställare nu tar ett gemensamt och långsiktigt ansvar för att komma till rätta med problemen.
–Styrningen från oss som ägare behöver förstärkas och bli tydligare. Samtidigt behöver ägaren också vara mer aktiv för att stödja sjukhusets styrelse och ledning i beslut och genomförande.
Arbetet med de förändrade styr- och ledningsformerna samt med det utvecklade stödet etableras under våren. Regiondirektören ska senast i juni till Ägarutskottet redovisa arbetsformer och tidplan för arbetet. I nuläget är bedömningen att de extraordinära åtgärderna pågår i år och under 2014.
–Kritiska framgångsfaktorer är att arbetet kommer igång snabbt, att det sker i samklang med övrigt utvecklingsarbete i regionen samt att vi får en väl fungerande intern och extern kommunikation, säger Ann-Sofi Lodin.
För att komma tillrätta med den akuta överbeläggningssituationen finansierar regionstyrelsen en vårdavdelning under 2013 och 2014. Kostnaden för en medicinvårdavdelning beräknas uppgå till 25 miljoner kronor per år. Avdelningen skall öppnas så snart som möjligt.
För 2013 föreslås nu ingen förändring av det ekonomiska ansvaret för NU-sjukvården. Förslag rörande ansvar och hantering av NU-sjukvårdens ekonomiska obalans 2013 skall behandlas i samband meddelårsbokslutet per augusti.
För Kungälvs sjukhus har ekonomin påverkats av allt fler besök på grund av ett ökat befolkningsunderlag. Sjukhusets roll i Stor-Göteborg ska därför utredas och regiondirektören ska återkomma med ett förslag till regionstyrelsen i november. Det prognostiserade underskottet på -20 miljoner kronor finansieras i år genom tillskott från moderförvaltningen.
Södra Älvsborgs sjukhus får en godkänd avvikelse mot budget med maximalt 90 miljoner kronor för 2013 och förväntas genom sitt pågående arbete ha en ekonomi och verksamhet i balans 2015.
Förslagen skall godkännas av regionfullmäktige den 16 april.
Samarbetet med Samhall bör utvecklas
Regionstyrelsen anser att Västra Götalandsregionen bör utveckla samarbetet med Samhall för att hjälpa människor med funktionsnedsättning i arbete.
Bakgrunden är en motion, som föreslår att samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och Samhall ska utvecklas. Kommittén för rättighetsfrågor och regionutvecklingsnämnden (RUN) har ställt sig positiva till förslaget. Båda menar, att ett övergripande mål med att utveckla samarbetet är att skapa arbetstillfällen till de som står utanför eller som inte fått tillträde till arbetsmarknaden på grund av funktionsnedsättning eller andra arbetshinder.
Regionstyrelsen fattade beslut om att bifalla motionen. Regionstyrelsen får i uppdrag att i samråd med Kommittén för rättighetsfrågor och RUN hur Västra Götalandsregionen kan samarbeta med Samhall för att hjälpa människor att komma i arbete.
Definitivt beslut i frågan fattas av regionfullmäktige.
Informationssäkerheten ska stärkas
Regionstyrelsen har fattat beslut om en handlingsplan som ska stärka informationssäkerheten inom Västra Götalandsregionen. Säkerhetskraven på nationella IS/IT-tjänster är höga och i en förlängning en fråga om patienternas säkerhet och integritet.
Regionkansliet har intervjuat 15 förvaltningar och det visar sig att orsaken till de återkommande problemen med IT-säkerheten är att beställare och leverantör har otillräckliga kunskaper om varandras förutsättningar.
En handlingsplan har nu tagits fram för att VGR IT ska kunna förstärka sin förmåga att översätta funktionella säkerhetskrav till IT-säkerhetslösningar som uppfyller verksamhetens krav. Kraven på styrning av informationssäkerheten och tydlighet i säkerhetskraven kommer att öka när andelen nationella IS/IT-tjänster utvecklas.
Länk till samtliga beslut i regionstyrelsen 26 mars: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/Regionstyrelsens-beslut-26-mars/