Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-08-13 13:20


Snart dags att välja vårdcentral


Från och med nästa vecka kan alla invånare i Västra Götaland välja vårdcentral. I början av veckan får alla invånare ett brev från Västra Götalandsregionen med information om valet av vårdcentral. Samtidigt öppnar regionen en telefonservice för alla som har frågor om vårdvalet.

Erbjudande om en vårdcentral
Brevet innehåller ett erbjudande om en vårdcentral. Erbjudandet baseras på den vårdcentral som ligger närmast bostadsadressen eller som man har besökt minst tre gånger tidigare eller som man tidigare har valt. Den som är nöjd med erbjudandet behöver inte göra något mer.

I brevet finns också en lista på vilka andra vårdcentraler man kan välja mellan om man inte är nöjd med erbjudandet. Alla vårdcentraler är godkända av Västra Götalandsregionen och uppfyller de krav som regionen har ställt. Den som vill byta vårdcentral fyller i en blankett och skickar in till Västra Götalandsregionen senast den 7 september.

Den som har e-legitimation kan också göra sitt val på webben på 1177.se/vgregion. Det finns inget sista datum för att göra sitt val på webben.

Alla över 16 år kan välja vårdcentral. För barn under 16 år väljer vårdnadshavaren. Alla cirka 1,6 miljoner brev skickas ut individuellt för att säkert nå alla invånare.

Telefonservice
I samband med att brevet går ut öppnar Västra Götalandsregionen en telefonservice för invånarna dit man kan ringa om man har frågor om valet av vårdcentral. Telefonnumret är 0774-44 10 10. Dit kan man också vända sig om man av någon anledning har tappat bort eller inte fått något brev.

Från 1 oktober
Valet av vårdcentral gäller från och med den 1 oktober 2009. Den som därefter villl byta vårdcentral kan göra det genom att gå in på vårdcentralen eller på webben.

65 nya vårdcentraler
Sammanlagt 206 vårdcentraler startar i det nya vårdvalssystemet - VG Primärvård - den 1 oktober. Av dessa är 65 nya. Syftet är att att öka patientens inflytande och makt i vården och att förbättra kvalitet och tillgänglighet i vården.

 

Mer information finns på 1177.se/vgregion samt på vårdcentraler och apotek.

Fakta om VG Primärvård

Frågor och svar om valet av vårdcentral

 



Kontaktperson: Hans Johanson, projektledare, 0708-39 97 80
Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF