Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-09-30 16:00


Språkutbildning för syriska läkare


Läkare är en mycket efterfrågad yrkesgrupp.  När det nu kommer ett stort antal flyktingar från Syrien finns där också många kvalificerade läkare. För att kunna ta tillvara på denna kompetens och snabbt kunna erbjuda en väg in i arbete på våra sjukhus och vårdcentraler så har Västra Götalandsregionen beslutat om att avsätta närmare 700.000 kronor till språkundervisning i svenska.

Stora flyktingströmmar till Sverige innebär långa väntetider på flyktingförläggningarna.
Under tiden man väntar på ett uppehållstillstånd händer inte mycket när det gäller språkinlärning. Västra Götalandsregionen ser de syriska läkarna som en viktig tillgång och vill därför genom detta beslut drastiskt påskynda processen med att komma igång och arbeta.

- Bland de här nyanlända finns läkarkompetens som vi behöver. Genom språkutbildningen kortar vi vägen till svensk legitimation.  Detta är ett pilotprojekt men blir det framgångsrikt är det ett sätt att göra skillnad både för oss som arbetsgivare och för de som nu väntar på att komma igång och arbeta, säger Karin Odhnoff personaldirektör i Västra Götalandsregionen.

För att se till att de asylsökande läkarna använder tiden i väntan på besked från Migrationsverket sätter Västra Götalandsregionen igång med språkundervisningen redan i nästa vecka.
Utbildningen kommer att ske i samarbete med regionens folkhögskolor och vara i huvudsak webbaserad med undervisning av lärare på plats en dag i veckan. Utbildningen kommer att ske på olika platser i Västra Götaland. Målet är en svensk läkarlegitimation och anställning på något av regionens sjukhus eller vårdcentraler.

 

 



Kontaktperson: Sören Kviberg ordförande i Personalutskottet 0703/08 33 50
Anders Adler 076/77 54 840


Läs meddelandet som PDF