Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-03 12:00


Sprututbyte – en förutsättning för jämlik hälsa?


Folkhälsomyndigheten i likhet med ECDC (European Centre for Disease Control and Prevention), UNAIDS och WHO förordar idag sprututbytesprogram för att begränsa spridningen och konsekvenserna av blodburna sjukdomar så som hepatiter och hiv. Sprututbytesprogram har visat sig vara ett effektivt sätt att nå personer med beroendeproblematik som tidigare inte nåtts av sociala eller medicinska insatser. Sprututbytesprogram finns idag i samtliga Europeiska regioner inklusive två av de tre storstadsregionerna i Sverige. Vad skulle det innebära för Västra Götalandsregionen?

Smittskydd Västra Götaland, Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Centrum för utbildning och forskning om beroende (CERA), Kunskapscentrum för psykisk hälsa och Kunskapscentrum för sexuell hälsa vill aktualisera behovet av sprututbytesprogram i regionen och inbjuder den 4 december till en vetenskaplig konferens för att informera om aktuell forskning i ämnet.

Inbjudna är politiker och tjänstemän i Västra Götaland samt i Västra Götalandsregionen.
Talar gör bland andra Martin Kåberg som är initiativtagare till och medicinskt ansvarig för sprututbytesverksamheten i Stockholm och Folkhälsomyndighetens Niklas Karlsson.

Det är dags att ta diskussionen till en ny nivå, sprututbytesprogram räddar liv.


För mer information:
Karin Fredholm
Kunskapscentrum för sexuell hälsa,
0705-610974
karin.fredholm@vgregion.se

Per Follin
Smittskyddsläkare
Smittskydd Västra Götaland
010-4412401
per.follin@vgregion.se



Kontaktperson: se ovan


Läs meddelandet som PDF